Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Romantická Kráľova hoľa, Veľká Vápenica a plošina Veľkého boku za rána, foto Martin Baniari
Romantická Kráľova hoľa, Veľká Vápenica a plošina Veľkého boku za rána, foto Martin Baniari Zatvoriť

Basecamp Kratšie túry na Kremnický štít, Vogelov kríž či Jaskyňu v Skalke

Čaká nás chladný víkend, do tipov na túry sme preto vybrali viac kratších cieľov, prípadne takých, kde sa môžete skryť v prípade prehánky. Pridali sme aj dlhšie výlety, ktoré stoja aspoň za prečítanie, ako napríklad dvojdňovka s východom a západom slnka na nízkotatranský Veľký bok, či cyklotúru okolo Slovenského krasu. Na záver poradíme, ako impregnovať koženo-textilné topánky.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné. Pribudla dočasná uzávera žltej značky do Račkovej doliny v Západných Tatrách.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Jedna z úchvatných dvojdňoviek s nádhernými fotkami od Martina Baniariho vás zavedie na Veľký Bok v Nízkych Tatrách. Kedysi tam bol prales, ktorý je dnes vyrúbaný, no stále sú tu k dispozícii široké výhľady na Nízke aj Vysoké Tatry a túra rozľahlou vrcholovou plošinou masívu Veľkého boka. Zostup vedie Svarínskou dolinou popri potoku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

Horná nádrž prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh je podľa Ľuba Mäkkého jedným z najkrajších výhľadových bodov na Liptov a pohoria, ktoré ho obkolesujú. Vedie k nej zeleno značená cyklotrasa od železničnej stanice Východná. Je to kratší, no pomerne strmý výjazd ideálny na pol dňa. Dá sa skombinovať aj do väčšieho okruhu spolu s dolnou nádržou a návratom cez Murnú dolinu a Važec.

3. Tip na túru s deťmi

Nenáročné potulky s najmenšími deťmi po lúkach nad Banskou Bystricou, ktoré popisuje Danka Laciková. Na vrchole Selčianskeho diela je malá drevená rozhľadňa a lavičky. Lúky poskytujú široké výhľady, neďaleko je reštaurácia.

Ďalšie tipy na túry

  • Kremnické vrchy: Aj pri Kremnici môžete vystúpiť na štít, vyberte sa s Andreou Morongovou pozrieť na malebné lúky v okolí Kremnického štítu, na trase sú aj parádne skalné vyhliadky.
    Kremnický štít (Štós) – okruh z Kremnice

  • Nízke Tatry: Nenáročná túlačka s minimálnym prevýšením, ktorú prešla Daniela Mäkká. Náučný chodník o prírode a histórii vedie najmä po lúkach a bývalých pastvinách, takže je vhodný na oblačný víkend.
    Náučný chodník Pavčina Lehota

  • Turzovská vrchovina: Veľmi estetický okruh z Vyšného Kelčova vedie slovensko – českým pohraničím cez miestne samoty a osady, chatu Kmínek a Masarykovu chatu.
    Na Kmínek a Masarykovu chatu z Vyšného Kelčova

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Slovenský kras: Rado Gadoczi vybral okružnú trasu okolo planiny Horný vrch a cez Silickú planinu v Slovenskom krase, nie je fyzicky náročný, ale zároveň krajinársky príťažlivý.
    Bicyklom okolo Slovenského krasu

  • Slovenský raj: Cyklotúra smerujúca z Pohronia do údolia rieky Hnilec. Ivan Wlachovský odporúča nenáročný výlet s množstvom prírodných, technických a historických zaujímavostí, ako prameň rieky Hron, sedlo Besník, Telgártska slučka či kostolík v Stratenej.
    Telgárt – Pusté pole – Stratená

  • Podunajsko: Roman Kopšo našiel neďaleko Bratislavy slovenské „Plitvice“. Pri Gabčíkove sa nachádza oblasť, v ktorej zažijete cyklistiku spojenú s brodením sa po vode.
    Dunajské luhy pri Gabčíkove

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Spišská Magura: Roman Matkovčík vzal deti na výlet do voľne prístupnej jaskyne v Skalke nad Podolíncom. Jaskyňa s dĺžkou 25 m sa vytvorila eróznou a rozpúšťacou činnosťou podzemných vôd.
    Jaskyňa v Skalke - tip na výlet s deťmi na Spiši

  • Malé Karpaty: Nenáročná vychádzka z Plaveckého Petra lesom popri meandroch potoka Hrudky k vodnej nádrži Buková, na trase je minerálny prameň a kaplnka Panny Márie.
    Plavecký Peter – Buková na popoludnie

  • Nízke Tatry: Eva Dučaiová objavila nový okružný náučný chodník nad Telgártom ku krížu na kopci Ždiar, pozreli si aj dolinu Zubrovice s potokom a výdatným prameňom zachyteným v studničke.
    Kríž nad Telgártom na Voglovom chodníku

Rada

Každé turistické topánky sú naimpregnované vo výrobe, avšak časom pôsobením vody a nečistôt impregnáciu strácajú. Aby materiál, či už textil alebo koža, nenasával vodu, je vhodné topánky impregnovať. Kožu navyše treba aj ošetrovať, aby nevyschla a nepopraskala. Pri celokožených topánkach z nubukovej kože máme viacero možností, pričom stará škola uprednostňuje mazanie – najčastejšie voskom. Pri kombinácii textil - koža treba voliť iný prípravok.

Vypočujte si

Ťažká priechodnosť krajiny a pytliactvo sú hlavnými príčinami úhynov rysa, vlka a medveďa na Kysuciach. Priechodnosti majú pomôcť plánované ekodukty, no na zamedzenie pytliactva je nedostatok strážcov. Tí musia okrem pytliactva riešiť aj množstvo nelegálnych vjazdov terénnych motoriek a štvorkoliek. V najnovšej epizóde Hiking podcastu sme sa rozprávali s Petrom Drengubiakom, zoológom z chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Ľadová jaskyňa v Šípe

Ľadová jaskyňa v Šípe

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ má byť v sobotu premenlivá, miestami až veľká oblačnosť, prehánky alebo dážď, výnimočne búrky. Pozor, na hrebeňoch Tatier môže snežiť. V noci a ráno môže byť ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť.

Rovnaký ráz počasia očakávajte aj v nedeľu. Najvyššia denná teplota po oba dni má byť 17 až 22, na Orave, Liptove a na Spiši väčšinou okolo 15 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Na horách bude chladno, na hrebeňoch Tatier môže snežiť, preto si pribaľte teplé a nepremokavé oblečenie.

Podľa Horskej záchrannej služby je uzavretý modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Z dôvodu spracovania veternej kalamity je turistický chodník Račkova dolina (žltá značka) od rázcestia Jamnickej a Račkovej doliny pre verejnosť úplne uzavretý v čase od 23.8.2021 do 15.9.2021.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia a drevené rebríky sú mokré a šmykľavé.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie