Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jeden z mikrobusov, foto Štátne lesy TANAP-u
Jeden z mikrobusov, foto Štátne lesy TANAP-u Zatvoriť

Správa Štátne lesy TANAP-u vyvážajú ľudí na Sliezsky dom, rieši to kriminálka

Štátne lesy TANAP-u vozia denne v pravidelných intervaloch návštevníkov na Sliezsky dom vo Velickej doline. Podľa inšpekcie životného prostredia môže ísť o trestný čin porušenia ochrany rastlín a živočíchov, podnet prešetruje kriminálna polícia v Poprade.

Štátne lesy TANAP-u, ktoré spravujú štátne pozemky v Tatranskom národnom parku, zverejnili začiatkom júna informáciu o novej službe pre návštevníkov Vysokých Tatier.

„Štátne lesy TANAP-u vychádzajú v ústrety turistom a prichádzajú s novou službou pre návštevníkov Tatranského národného parku. Prostredníctvom webovej stránky www.lesytanap.sk si v sekcii rezervácia prepravy môže ktokoľvek „zabookovať“ odvoz od odstavnej plochy nad Tatranskou Poliankou k horskému hotelu Sliezsky dom (1 670 m) vo Velickej doline, ktorý je východiskom pre mnohé zaujímavé túry.”

Vývoz zabezpečujú dva mikrobusy. Jeden z nich je elektromobil eVito, druhý Mercedes-Benz, ktorý tankuje naftu. Štátne lesy hovoria, že ide o novú generáciu štvorvalcového motora, ktorý má nižšiu spotrebu paliva a produkciu CO₂ emisií.

Mikrobusy premávajú v pravidelných, zväčša polhodinových intervaloch v čase od 7.00 do 18.00 hodiny, horskí vodcovia so svojimi klientmi si autá môžu zarezervovať medzi 4.30 a 6.45 hodinou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Záchytné parkovisko na začiatku cesty, foto Soňa Mäkká
Záchytné parkovisko na začiatku cesty, foto Soňa Mäkká

Cesta na Sliezsky dom z Tatranskej Polianky jednou z niekoľkých oficiálnych cyklotrás, ktorými sa návštevník dostane od Cesty Slobody bližšie k tatranským štítom. Vzhľadom na asfaltový povrch a nepríliš strmé stúpanie je veľmi obľúbená aj u rekreačných cyklistov a tých, ktorí sem vyjdú na elektrobicykloch. Asfaltovú cestu využívajú okrem cyklistov aj peší turisti, vrátane rodičov s kočíkmi.

Väčšina asfaltovej cesty leží v Národnej prírodnej rezervácii Velická dolina s piatym, najvyšším stupňom ochrany. Frekvencia dopravy je tu však vysoká. V závere doliny leží Horský hotel Sliezsky dom, ktorý vyváža hostí elektrickými dodávkami. Okrem toho približne tretina hotelových hostí požiada o parkovacie miesto pri hoteli, hovorí Lívia Birásová z hotela. Po ceste jazdia aj autá, ktoré zásobujú hotel.

Asfaltová cesta a cyklotrasa na Sliezsky dom, foto Soňa Mäkká
Asfaltová cesta a cyklotrasa na Sliezsky dom, foto Soňa Mäkká

Štátna ochrana prírody podala kvôli vývozom podnet na prešetrenie na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Argumentujú, že na tieto územia s 3. a 5. stupňom ochrany platí zákaz vjazdu a státia motorového vozidla. Zákaz neplatí pre vlastníka alebo správcu dotknutého pozemku, Správa Tatranského národného parku sa však domnieva, že „taxislužba” nesúvisí s obhospodarovaním pozemkov.

Neevidujú ani žiadne konanie v zmysle zákona o ochrane prírody, teda že by si štátne lesy na túto činnosť pýtali výnimku zo zákona. Správu parku v tejto veci nikto nepožiadal o odborné stanovisko. Podľa hovorkyne Štátnych lesov TANAP-u Martiny Petránovej na túto činnosť výnimku nepotrebujú.

Inšpektorát životného prostredia z Košíc usúdil, že „skutočnosti uvedené v podnete nasvedčujú tomu, že v danom prípade pravdepodobne ide o trestný čin porušenia ochrany rastlín a živočíchov". Podnet poslali Okresnej prokuratúre Poprad. Tá informovala správu národného parku, že podnet odstúpila odboru kriminálnej polícii na Okresnom riaditeľstve policajného zboru v Poprade a o rozhodnutí ich bude informovať.

Podľa Martiny Petránovej budú s vývozmi pokračovať pravdepodobne do konca októbra.

„Vnímame to predovšetkým ako príležitosť priblížiť tatranské doliny aj ľuďom, ktorým zdravotný či iný hendikep nedovolí absolvovať výstup po vlastných. Ak sa služba osvedčí, zvážime aj jej rozšírenie do iných lokalít,“ uviedol Ján Marhefka, riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u.

Fotogaléria k článku

Najnovšie