Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok na Vršatci
Prístrešok na Vršatci Zatvoriť

Prístrešok Pod Vršatským bradlom

Širšie okolie parkoviska za Vršatskými bradlami, kde končí asfaltová cesta z obce, je pomerne navštevované. Poniže sa nachádzajú dva veľké ubytovacie objekty. Skromnejšiemu pútnikovi sa môže hodiť informácia o prístrešku.

Poloha
Biele Karpaty: Vršatec
Nadmorská výška
730 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.06956 ° SŠ
dĺžka: 18.1528 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby s vlastnou výbavou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vodovod pri hoteli Vršatec

Poloha

Nachádza sa v severnej časti Bielych Karpát, na južnom úbočí vrchu Chmeľová, za mladým porastom nad parkoviskom. Neďaleko, na okraji cesty je tabuľa NCH a smerovník s bohatou ponukou trás.

Prístup

  • modrá z Vršatského Podhradia, 0.20 h,
  • modrá z Červeného Kameňa, 1.25 h,
  • žltá z Červeného Kameňa, 1.55 h,
  • zelená + modrá z Pruského, 3.00 h,
  • zelená + modrá z Bolešova, 4.20 h,
  • červená z Vlárskeho priesmyku, 3.00 h.

Objekt

Stavba je celodrevená, pôdorys je asi 3 x 3 metre. Štyri mohutné trámy ukotvené na betónových pätkách nesú šikmú strechu pokrytú dreveným šindľom. Prístrešok nemá steny, podlaha nie je nijako upravená. Pod strechou sa nachádza stôl s dvomi lavicami, všetko navzájom spojené reťazou. Takže prístrešok je naozaj sparťanský, poslúžiť môže ako úkryt pri ľahšom daždi alebo ako ochrana pred rosou pri bivaku pre 2 - 3 osoby s výbavou.

Okolie a voda

Pred prístreškom je malé ohnisko. Najbližšie sa dá voda nabrať z voľne prístupného kohútika pred hotelom Vršatec (dolný objekt). Asi 10 minút po modrej, smer Biely vrch) je málo výdatný prameň, väčšinou úplne vyschnutý. Vzdialenejší prameň pri kaplnke Brezová (40 minút) tečie výdatne.

Najvďačnejšie turistické ciele v bezprostrednom okolí sú zrúcanina hradu Vršatec, výhľadový vrch Chmeľová (925 m) a Biely vrch (819 m).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie