Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad z Česanej hory
Výhľad z Česanej hory Zatvoriť

Túra Trtavka, Česaná hora a Peršová - okruh z Dolnej Poruby

Na chatu Baské som išiel všetkými možnými smermi, ale nikdy som nevystupoval na kopce mimo značky, lebo vždy sa bolo treba ponáhľať, aby človek došiel pred zotmením. Tak som sa rozhodol využiť dovolenku v Trenčianskych Tepliciach a vystúpiť na kopce nad modrou značkou medzi sedlom Trtavka a Zrazovým vrchom. Za východzí i koncový bod túry sme si zvolili zastávku autobusu Bežákovci v Dolnej Porube.

Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
+870 m stúpanie, -870 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 30.07.2021
Pohoria
Strážovské vrchy
Trasa
Voda
prameň nad poľovníckou chatou pri stúpaní do sedla Trtavka
Doprava
Trenčianska Teplá (vlak, bus) - Dolná Poruba-Bežákovci (bus)
SHOCart mapy
» č.480 Strážovské vrchy, Súľo… (1:40.000)

Trasa

Dolná Poruba, Bežákovci – Na Hlbokom – rázcestie na zelenej – prístrešok pod sedlom Trtavka – Trtavka – prístrešok pod sedlom Trtavka – Česaná hora – Peršová – TIM Zrazový vrch – Na Hlbokom – Dolná Poruba, Bežákovci – Dolná Poruba, Suchovci

Náš pobyt v Trenčianskych Tepliciach sa niesol vo veľmi teplom počasí a ani dnes po vystúpení z autobusu to nevyzeralo byť inak. Modrá obloha nebola pokrytá ani jediným mráčikom, a tak len zostávalo dúfať, že nám tieň poskytne les.

Vykročili sme po asfaltke pomedzi pár domov (Bežákovci) rozťahanej dediny Dolná Poruba. Ide tu zelená značka do sedla Košariská a z neho sa môžete vybrať na Homôľku či na Baské. Naplánoval som si skrátený variant, len som dúfal, že nebude ťažký pre manželku, nakoľko nerada chodí mimo lesných ciest a chodníkov. Ak musíte mať zo zdravotných dôvodov na očiach tmavé okuliare, ktoré temer neprepúšťajú svetlo, veľmi ľahko sa potknete o každý konár a teda bežná chôdza lesom je pre ňu veľmi nepríjemná.

Na Trtavku cez ťažbu dreva

Asfaltka sa zmenila na lesnú cestu a než sme prišli k TIM Na Hladkom, kde žltá značka odbočuje smerom na hrebeň, boli sme totálne spotení. Pri spätných pohľadoch bolo pekne vidno Slopský vrch s krížom, kde sme boli pred pár dňami. Pokračovali sme po zelenej značke rovno a našťastie v tieni stromov. Na potoku, čo tiekol vedľa cesty, boli z driev zábrany. Asi aby zachytávali pri zvýšenom prietoku stromy a konáre.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Odbočiť zo značky som si naplánoval v bode, kde sa lesná cesta stáča doprava a značka pokračuje rovno. Len si bolo treba dať pozor, lebo vzápätí sa cesta rozdvojovala a bolo treba pokračovať rovno popri potôčiku prameniacom pod Česanou horou. Prišli sme k chate. Kontajner zastrešili a strecha prekrýva betónový podklad kontajnera. Takže by sa tu v pohode vyspalo šesť turistov. Neďaleko sme potom našli výdatný prameň, ktorý je zaznamenaný na TuristickaMapa.sk.

Napokon sme došli ku skládke vyťaženého dreva a začali problémy s pohybom v rozbahnenom a konármi znečistenom teréne. Nad nami stál v lese koník a namiesto neho sťahoval kmene stromov traktor. Jednak reval na celý les, jednak parádne všetko rozrýval. Potok zrazu tiekol v malom kaňone a museli sme ísť po kameňoch v ňom. Začal som sa obzerať, kade z neho uniknúť, lebo ďalej sa pre konáre popadané do potoka nedalo ísť. Zbadal som nad nami lesnú cestu, a tak sme sa na ňu vyškriabali. Manželka mi dávala veľmi najavo, že takouto turistikou nie je nadšená, a bol som napokon rád, že nás lesná cesta doviedla na lúky pod sedlom Trtavka. Práve ich kosil traktor. Došli sme k trampskému prístrešku. Evidentne sú domáci srandisti, lebo premiestnili vaňu a dokonca k nej pristavili batériu na vodu a na stenu prístrešku namontovali elektrické zásuvky. Samozrejme, že ani jedno tu nie je.

Zložil som ruksak, prezliekol si mokré tričko, nechal som ženu v prístrešku a vybral som sa hore do kopca. Až keď som obišiel skalu a zastal na jej vrchole, tak som si na mape overil, že nestojím na vrchole Trtavky. Musel som sa lesom vybrať doľava do sedielka a následne zase hore kopcom. Po druhýkrát som stál na skale s pekným výhľadom na lúky pod ňou a hory v diaľke, ale ani toto nie je vrchol Trtavky. Nuž som pokračoval lesom a došiel som k triangulačnej tyči a červenému trojuholníku na strome. Takže prvý vrchol dnešného dňa som dosiahol! Zišiel som dolu k žene, naobedovali sme sa a kochali sa naozaj krásnymi výhľadmi na Vápeč a ostatné okolité strážovské vrchy.

Smer Česaná hora a Peršová

Obliekli sme si usušené veci, zbalili ruksaky a pokračovali sme po značke smerom na Baské. Trošku nám dal zabrať výstup na lúky pod Česanou horou. Ženu som nechal, nech si nájde tieň a vybral som sa vysokou trávou k poľovníckemu posedu a potom doprava lesom, kým som neprišiel na vrchol Česanej hory. Aj keď človek k nemu ide zdanlivo po rovine, odrazu sa ocitne na skalnej hrane, pod ním hlbočina a pred ním nádherné výhľady. Fakt som bol prekvapený. Vrátil som sa k žene, dúfajúc, že som nechytil v tráve žiadne kliešte.

Z lúk bolo vidno hrebeň na Baské, ale bolo mi jasné, že ak máme stihnúť večeru, tak nemôžeme ísť až na chatu a potom dolu do Omšenia. Takže Žihľavník dnes nenavštívim. Čo už, snáď budeme robiť na chate opäť oddielové Vianoce a potom tam vyjdem. Takto mi zostala ešte Peršová. Z lúk sme opäť vošli do lesa a po miernom stúpaní som ženu nechal na chodníku a vykročil som lesom doprava. Samotný vrchol nie je nijako označený. Je to proste hŕba kamenia medzi stromami a žiadny výhľad. Vrátil som sa k žene a pokračovali sme ďalej z lesa na pokosenú lúku a napokon sme došli k TIM Zrázový vrch. Z modrej sme prestúpili na žltú značku a začalo celkom výživné klesanie dolu svahom. Mohli sme ho síce zmierniť chôdzou po zvážnici, ale to by zase predĺžilo cestu a potrebovali sme chytiť autobus. Žena mala trekingové paličky a ja som to brzdil stehnami.

Napokon sme došli k vodnému zdroju, z ktorého sa valila voda voľne po svahu, a tak tam vzniklo celkom slušné bahnisko. Šťastlivo sme prešli aj ním a z lesa sme vyšli na kamenistej ceste. Sadli sme si na padnutý strom a dali si pitnú a keksíkovú pauzu. Okolo nás poletovali motýle a na neďalekom vysokom žltom kvete ich boli snáď desiatky. Oddýchnutí sme dokončili posledný lesný úsek a zišli na cestu do Bežákovcov.

Keď sme prišli na zastávku, zistili sme, že máme ešte hodinu čas a nechcelo sa nám čakať na slnku. Vybrali sme sa popri ceste k najbližšej zastávke. Keďže cestu frézovali a momentálne kládli nový asfalt, bola otvorená len na polovičný profil a jazdilo sa na semafory. To však poniektorí šoféri neakceptovali a veselo jazdili po ešte čerstvom asfalte alebo v protismere. Ako sme tak stáli v tieni pri zastávke, zastalo pri nás auto pre deväť osôb a chlapík čo vystúpil, sa nás pýtal, či čakáme na autobus. Aby sme vraj nastúpili, že nás zvezie. Až keď zastal na konci obce a na lúke stáli veľké autobusy, pochopili sme, že je náhradnou autobusovou dopravou.

Večeru sme stihli a s potešením som konštatoval, že za päť dní som napokon vystúpil na desať z jedenásť naplánovaných kopcov. Žena napriek zdravotným ťažkostiam mi robila verného spoločníka, ba dokonca nás čakalo ďalších päť dní a jedenásť vrcholov v okolí Čičmian.

Fotogaléria k článku

Najnovšie