Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Smutné sedlo na hrebeni Roháčov. Foto – Michal Bukvai
Smutné sedlo na hrebeni Roháčov. Foto – Michal Bukvai Zatvoriť

Basecamp Jesenné hrebeňovky: Roháče, Biele Karpaty alebo Oravská Magura

Najbližší víkend má byť pekne a pomerne teplo, denného svetla je ešte dostatok a tak môžete vyraziť na dlhšie túry alebo dvojdňovky. Vyberte sa do Roháčov, na hrebeňovku Bielych Karpát alebo na krajinársky krásnu túlačku oravskými ihličnatými lesmi a hoľami. Pre cyklistov sme vybrali výlet na pomedzí Záhoria a Moravy za veľkomoravskými pamiatkami.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Michal Bukvai sa vybral na klasiku Západných Tatier, vrcholy Baníkov a Tri kopy. Okružnú túru začali pod Spálenou na Orave, odtiaľ vyšliapali popri Roháčskom vodopáde do Baníkovského sedla a na Baníkov. Odtiaľ nasleduje exponovaný úsek cez niekoľko vrcholov Hrubej kopy a Troch kôp do Smutného sedla. Viaceré úseky sú zaistené reťazami a vzdušnejšie, ideálne je preto ísť na túto túru v peknom počasí bez búrok a dažďa. Na prechod tohto úseku si treba vyhradiť dosť času, najmä ak sa tu stretne viac turistov naraz. Zostup vedie cez Smutnú a Roháčsku dolinu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

Boro Tomis pozýva na celodenný cyklovýlet, kde môžete vidieť historické pamiatky, peknú krajinu moravských lužných lesov a obnovený Baťov kanál. Začína aj končí v Skalici, na trase je veľkomoravský kostolík sv. Margity Antiochijskej, Holíčsky zámok, Skalické rybníky, či prístav Skalica. Okruh vedie cez Moravu, tu sa môžete zastaviť v archeologickej lokalite Mikulčice, kde bolo v časoch Veľkej Moravy hradisko.

3. Tip na túru s deťmi

Roman Matkovčík prešiel s deťmi náučný chodník, ktorý približuje pozoruhodnosti rázovitej goralskej obce spod Kráľovej hole. Na šiestich kilometroch sa dozviete o tunajšej zachovalej architektúre stodolíšť či zemiakových pivničiek, o prameňoch a mokradiach, a taktiež o Považskej lesnej železnici. Priamo nad obecným amfiteátrom je skalka Turnička, odkiaľ sú nádherné výhľady na obec s typickými terasovitými políčkami, dovidieť až na Vysoké Tatry.

Ďalšie tipy na túry

  • Orava: Anton Zahradník prešiel pekný vander z oravskej obce Lokca cez Minčol a Budín k Oravskej priehrade, trasa vedie smrekovými lesmi a horskými lúkami Hruštínskej, Vasiľovskej, Kubínskej a Mokraďskej hole s výhľadmi na Babiu horu, Pilsko či Oravskú Priehradu.
    Lokca – Minčol – Príslop – Budín – Or. priehrada

  • Biele Karpaty: Pavel Forgáč prešiel hrebeň Bielych Karpát, ktorý začal v Púchove, na trase sú Vršatské bradlá, hrad Vršatec, kopanice v okolí Hrozenkova aj vrchol Veľká Javorina. Ide o výdatnú túru, autor za dva dni nastúpal 4000 výškových metrov.
    Hrebeňovka Bielych Karpát

  • Východné Slovensko: Henrich Tomáš na dvojdňovke Východoslovensko nížinou a Slanskými vrchmi navštívil jazero Izra, Skároškú vyhliadku aj archeoskanzen a zrúcaniny ranogotického kostola v Nižnej Myšli.
    Kuzmice – Veľký Milič – Nižná Myšľa

Ďalšie tipy na cyklotúry

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Malé Karpaty: Okruh na Sandberg a Devínsku Kobylu je jeden z najatraktívnejších v okolí Bratislavy, kombinuje náučný chodník s peknými výhľadmi s prechádzkou zaujímavou stepnou lokalitou, míňame aj pieskové bralo Sandberg, významnú paleontologické nálezisko. Túra sa dá ukončiť prehliadkou hradu Devín alebo zastávkou pri sútoku Moravy a Dunaja.
    Okruh z Devína na Sandberg s deťmi

  • Štiavnické vrchy: Nenáročná poldenná cyklotúra s deťmi v okolí Sitna a tajchu Počúvadlo, vedie po lesných cestách a cez Tatársky jarok.
    Okolo Sitna s deťmi

  • Kysuce: Jana Bílešová pozýva na nedávno postavenú vyhliadkovú vežu nad Krásnom nad Kysucou, stojí v nadmorskej výške 560 metrov nad morom na vŕšku Diel pri krásňanskej osade U Jantov.
    K rozhľadni U Jantov nad Krásnom nad Kysucou

Vysokohorská turistika

Článok od Katky Ondrovej o tom, že vysnívaná túra sa môže zmeniť na turistickú nočnú moru veľmi ľahko.

Z fotogalérie

Malokarpatský deduško

Malokarpatský deduško

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ má byť v sobotu malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na severe a východe, môžu byť prehánky. Najvyššia denná teplota bude 22 až 27, na severe 18 až 22 stupňov.

Rovnaký ráz počasia bude aj v nedeľu, najvyššia denná teplota bude 19 až 24, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní okolo 17 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Podľa Horskej záchrannej služby je uzavretý modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Z dôvodu spracovania veternej kalamity je turistický chodník Račkova dolina (žltá značka) od rázcestia Jamnickej a Račkovej doliny pre verejnosť úplne uzavretý v čase od 23.8.2021 do 15.9.2021.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia a drevené rebríky sú mokré a šmykľavé.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie