Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Klapy a Holíš, foto Anna Javorská
Klapy a Holíš, foto Anna Javorská Zatvoriť

Basecamp Za nevšednými názvami: Dzedova ric, Zábavy a Guľapaľag

Najbližší víkend očakávame pekné a teplé počasie. Vybrali sme pre vás pestrú zmes tipov na túry z celého Slovenska. Nájdete tu neznačené malokarpatské vrcholy, výhľady na Nosickú priehradu, skalnú vyhliadku Skalisko aj prielom rieky Muráň.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Anna Javorská absolvovala túru na výhľadové kopce Klapy a Holíš s výhľadmi na údolie Váhu a Nosickú priehradu, za názvom Zábavy sa skrýva sedlo obklopené peknými lúkami a Dzedova ric je jaskyňa v miestnom nárečí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

Juraj Mucha sa vybral na krajinársky veľmi pekný okruh z Brezna na lúky a samoty Veporských vrchov. Nádherný úsek vedie od Predného Krátkeho cez Ktátke po osadu Zadné Krátke, odtiaľ sa dostaneme na Zbojnícky dvor na Salaši Zbojská. Z mnohých miest sú pekné výhľady na Nízke Tatry.

3. Tip na túru s deťmi

Na jeden z najznámejších kopcov Volovských vrchov, Skalisko, sa dostanete z miesta nazývaného Guľapaľag. Túru na skalnatý vrchol nízkotatranského charakteru s krásnymi výhľadmi s dieťaťom na chrbte popísal Pavol Gomboš.

Ďalšie tipy na túry

  • Juhoslovenská kotlina: Pavol Gomboš absolvoval okruh z Meliaty popri meandroch rieky Muráň, ktorá tu vytvorila kaňonovité údolie. Na trase sú aj ruiny továrne na výrobu klincov z 18. storočia či zvyšky vodného mlyna v Meliate.
    Prielom Muráňa - okruh z Meliaty

  • Malé Karpaty: Anton Zahradník vyrazil na tri dni do Malých Karpát. Jelenia Hora, Čierna skala alebo Starý plášť sú vrcholy so skalami a zaujímavými skalnými formáciami, ktoré sa dajú prejsť aj samostatne. Jelenec a Geldek boli dlho neprístupné vo zvernici a ich návšteva sa tiež oplatí.
    Z Plaveckého Podhradia do Lošonca

  • Štiavnické vrchy: Trojdňová túlačka Štiavnickými vrchmi od Pavla Timka za začína aj končí v Richnave, vedie cez lúčnatý Tanád, Paradajs s výhľadom na Banskú Štiavnicu, pekné lúky medzi Trsteným a Kopanicami a popri viacerých samotách.
    Okolo Hodruše

Ďalšie tipy na cyklo túry

  • Podunajsko: Ivan Wlachovský odporúča cyklotúru k rakúsko-maďarsko-slovenskému trojhraničiu, ktorá sa dá absolvovať za cca 3 – 4 hodinky. Bicyklom sa preveziete okolo rieky Dunaj, cez malebné rakúske obce a popri galérii v prírode.
    Trojmedzie Rakúsko-Maďarsko-Slovensko

  • Turčianska kotlina: Michal Mikuláš absolvoval okruh z Martina cez Kláštor pod Znievom do Vríckeho sedla a Fačkovského sedla, s návratom po Tankovej ceste, kde sa môžete zastaviť pri rozhľadni.
    Fačkovské sedlo cez Valču z Martina

  • Biele Karpaty, Malé Karpaty, Záhorská nížina: Vladimír Lukačovič zaradil tento výjazd do kategórie celodenných, dlhých a zaujímavých. Na trase je množstvo rôznorodých lokalít, asfaltové cesty, lesné cesty a chodníky, rovina aj kopce. Navštívite najvyšší kopec Bielych Karpát, Starý hrad pri Podbranči aj Vojenské lesy na Záhorí.
    Nové Mesto nad Váhom – Senica – BA

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Nízke Tatry: Martina Haratíková popisuje túru na hrebeň Nízkych Tatier a útulňu Ďurková s dvojročným synom. Trasa vedie z horskej osady Magurka bočným hrebeňom Mestskej hory. Trasa má vyše 800 - metrové prevýšenie, drobec časť cesty kráčal, časť sa niesol v nosiči, na útulni môžete dieťa uložiť aj na popoludňajší spánok.
    Ako drobec prešiel z Magurky na útulňu Ďurková

  • Liptov: Jitka Švarcová pozýva na túlanie sa s dieťaťom na rozhraní Liptova a Oravy, nádhernými lúkami Oravskej vrchoviny, z ktorých sa dá obdivovať Malá Fatra, Roháče aj Veľký Choč. Nad Veľkým Borovým sú aj dve rozhľadne, menšia priamo nad obcou, rozhľadňa Súšava na blízkom kopci.
    Vyhliadkový okruh nad Veľkým Borovým

  • Malé Karpaty: Nenáročný okruh z Borinky spája dve známe zrúcaniny neďaleko Bratislavy, Pajštún a Dračí hrádok, my sme ich prešli s ročným a päťročným dieťaťom. Výhľady z Pajštúna sú veľmi pekné, na neposedné deti tu treba dať pozor, no na ďalších úsekoch v lese sa môžu bezpečne vybehať.
    Na Pajštún a Dračí hrádok s deťmi

Z fotogalérie

Mesiac nad Kamzíkom

Mesiac nad Kamzíkom

Vypočujte si

Plánovaná reforma národných parkov je kľúčová pre ich ďalšie smerovanie, myslí si riaditeľ Tatranského národného parku Pavol Majko. Ak by prišlo k jednotnej správe štátnych pozemkov v parku, eliminuje to názorové vojny so štátnymi lesníkmi, ktoré minulý rok obmedzili turistov. Vzniknúť by mohli aj nové turistické chodníky.

HIKING.SK podcast

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ má byť v sobotu jasno až polojasno a teplo. Najvyššia denná teplota 24 až 29, na Orave a pod Tatrami miestami okolo 22 stupňov.

Rovnaký ráz počasia bude aj v nedeľu, v západnej polovici postupne aj zväčšená oblačnosť a tam ojedinele prehánky, dážď alebo búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na Orave a pod Tatrami ojedinele okolo 21 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Podľa Horskej záchrannej služby sa najvyšších polohách Vysokých Tatier na tienistých miestach nachádzajú zvyšky nového snehu. Naďalej je uzavretý modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Z dôvodu spracovania veternej kalamity je turistický chodník Račkova dolina (žltá značka) od rázcestia Jamnickej a Račkovej doliny pre verejnosť úplne uzavretý v čase od 23.8.2021 do 15.9.2021.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia a drevené rebríky sú mokré a šmykľavé.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie