Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Solárne kolektory. Foto – ZSE
Solárne kolektory. Foto – ZSE Zatvoriť

PR Solárne kolektory, panely, fotovoltika: zorientujte sa v pojmoch

Hoci sa tieto pojmy v súčasnosti skloňujú často, stále netušíte aký je rozdiel medzi solárnymi panelmi a kolektormi či na čo slúži fotovoltika? Teraz v tom budete mať jasno.

Obnoviteľné zdroje energie u vás doma

Obnoviteľné zdroje energie už nie sú len doménou veľkých firiem, ale čoraz častejšie nachádzajú svoje miesto aj v bežných domácnostiach. V posledných rokoch sa ľudia snažia získať energetickú sebestačnosť. Príčinou je neustály nárast cien energií z neobnoviteľných zdrojov (napríklad uhlie, zemný plyn), ale predovšetkým obrovská záťaž, ktorú predstavuje výroba elektriny z uhlia pre životné prostredie.

V čase klimatickej krízy si čoraz viac ľudí uvedomuje, že je potrebné správať sa voči životnému prostrediu ohľaduplnejšie. Od triedenia odpadu, udržateľnej módy a racionálneho stravovania je už len malý krôčik k praktickému využitiu šetrnejších zdrojov energie.

Vďaka čoraz priaznivejším cenám solárnych systémov, finančným príspevkom a špeciálnym dotáciám môžete využívať energiu zo slnka aj u vás doma. Slnečné kolektory, solárne panely, fotovoltika. Tieto výrazy počuť z každej strany. Určite máte aspoň akú takú predstavu o čo ide, teraz si však môžete tieto pojmy presne ujasniť.

Všetky zo spomínaných názvov pomenúvajú získavanie energie z jedného z obnoviteľných zdrojov energie – zo slnka. Pozrite sa detailnejšie na to, na čo presne slúžia.

Solárne kolektory – ohrejú vodu rýchlo a lacno

Solárne kolektory premieňajú slnečné žiarenie na tepelnú energiu, ktorú odovzdávajú teplonosnej látke. Solárny kolektor si môžete predstaviť ako malý skleník, ktorý akumuluje slnečné žiarenie a tým ohrieva teplonosnú látku, ktorá preteká v trubiciach pod sklenenou doskou. Ďalej putuje potrubím a teplo odovzdáva vode, ktorá je zhromaždená v solárnom zásobníku, ktorý môže byť podľa potreby doplnený elektrickým doohrevom.

Solárny kolektor je pokrytý špeciálnou absorpčnou vrstvou, ktorá pohlcuje čo najviac slnečných lúčov a len minimum odráža do okolia. Aby bol celý proces čo najefektívnejší, kolektory sú uložené v tepelne izolovanom ráme, prekrytom sklom. To chráni absorpčnú vrstvu pred mechanickým poškodením a zároveň vytvára vzduchovú izolačnú vrstvu. Tá zabraňuje úniku tepla do okolia.

Solárne kolektory dokážu priniesť ročnú úsporu na ohreve vody až do 70 %. Výhodou je, že ak nevyužijete všetku ohriatu vodu na umývanie a sprchovanie, môžete ňou podporiť vykurovanie, najmä podlahový systém, alebo ohriať vodu v bazéne.

Solárne kolektory vs. solárne panely? Je to to isté?

V podstate áno aj nie. Solárne kolektory môžeme nazývať aj solárne panely, avšak tento pojem môžeme použiť aj na fotovoltické panely. A medzi kolektormi a fotovoltickými panelmi je veľký rozdiel.

Môže sa zdať, že ide o rovnaké mechanizmy, skutočnosť je však iná. Hlavným rozdielom medzi solárnym kolektorom a fotovoltickým panelom je princíp ich fungovania. Obe zariadenia absorbujú slnečné lúče a premieňajú ich na energiu, preto ich spoločne nazývame solárne panely. Avšak solárny kolektor využíva slnečnú energiu výlučne na výrobu tepla, zatiaľ čo fotovoltický panel premieňa slnečné žiarenie na elektrickú energiu. Zatiaľ čo solárne kolektory môžete využiť len na ohrev vody, fotovoltické panely vám okrem teplej vody zabezpečia aj elektrickú energiu a majú využiteľnosť ako napríklad solárne panely na chatu alebo na dom.

Solárne panely

solárne kolektory fotovoltické panely
slnečnú energiu premieňajú na teplo a ohrievajú tak vodu slnečnú energiu premieňajú na elektrickú

Fotovoltika – šetríte životné prostredie aj vaše financie

Proces premeny slnečnej energie na energiu elektrickú sa nazýva fotovoltika. K premene slnečnej energie na elektrickú dochádza pomocou fotoelektrického javu, ktorý vzniká pri dopade svetla na fotovoltické panely, a tie následne generujú elektrický prúd. Panely vyrábajú jednosmerný prúd, ktorý je nutné zmeniť na striedavý, aby bolo možné pripojiť domácu elektráreň do elektrickej rozvodnej siete. Zariadenie umožňujúce túto premenu sa nazýva menič alebo tzv. invertor, striedač.

Takýto spôsob získavania elektrickej energie je najšetrnejší k životnému prostrediu, pretože slnko je obnoviteľný zdroj energie. Navyše šetrí i vašu peňaženku, pretože elektrinu vyrába zadarmo. Nutná je len počiatočná investícia, ktorá je však vďaka veľmi priaznivým cenám fotovoltických panelov a finančným príspevkom mimoriadne výhodná.

Výrobou elektriny pomocou fotovoltických panelov môžete ušetriť až 40 % nákladov na elektrinu. Návratnosť riešenia je vďaka službe Virtuálna batéria od ZSE a dostupným dotáciám približne 9 - 10 rokov, pričom životnosť fotovoltických panelov je až 25 rokov, aj viac. Takže po 10 rokoch už len šetríte, pretože samotné fotovoltické riešenie sa už zaplatilo z predchádzajúcich úspor.

Najnovšie