Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čierny Balog v podvečernom svetle, foto Matúš Morong
Čierny Balog v podvečernom svetle, foto Matúš Morong Zatvoriť

Basecamp Šestnásť najkrajších túr na Horehroní

Horehronie zasahuje do viacerých atraktívnych, no odlišných pohorí. Nízke Tatry ohúria vysokohorským hrebeňom s ďalekými výhľadmi, Muránska planina skalnými vyhliadkami, Veporské vrchy horskými lúkami a odľahlými samotami. Výlety oživia rokliny Čertova dolina či Tiesňavy, Vajskovský vodopád, rozhľadňa nad sedlom Zbojská či historické zastávky na hrade Muráň, vo vypálenej osade Kalište a v Španej doline.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Martin Baniari má rád bočné hrebene v Nízkych Tatrách a za jeden z najzaujímavejších považuje rázsochu Skalky a Žiarskej hole. Túra vedie z Črmného cez Žiarsku hoľu, Skalku a Kotliská na Srdiečko, po lúčnatých kopcoch so solitérnymi skalkami, v kosodrevine a čučoriedí, poskytuje krásne výhľady na južnú časť Nízkych Tatier.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

Tri tipy na cyklotúry od Andrey Morongovej. Zavedú vás na Sihliansku planinu, salaš Obrubovanec čo Zákľuky na hrebeni Veporských vrchov. Andrea s partiou prešla aj lúky s horskými samotami na Kabátovej, výhľady na Klenovský Vepor a Nízke Tatry, zastavili sa aj v sedle Zbojská. Trasy sú skôr vhodné pre horský bicykel, vedú po asfaltkách, lesných spevnených cestách, cez trávnatý povrch až po poľné cesty vysypané štrkom.

3. Tip na túru s deťmi

Ľubo Mäkký so synom prešli okružný náučný chodník, ktorý začína v sedle Zbojská. Toto autom dostupné sedlo na ceste medzi Breznom a Tisovcom je dobré východisko na túry so známym salašom. Zaujímavosťami na trase je kaňonovitá Čertova dolina s novými technickými pomôckami, rozhľadňa nad sedlom Zbojská a Čertov most patriaci k zubačke z Pohronskej Polhory do Tisovca.

Ďalšie tipy na túry

  • Starohorské vrchy a Nízke Tatry: Túra Henricha Tomáša spája viacero zaujímavých cieľov. Výhľadové lúky na Podkonických plešiach, národnú kultúrnu pamiatku Kalište (zaniknutá obec, ktorú vypálili Nemci počas 2. svetovej vojny) až po útulňu pod kopcom Kečka. V poslednej časti Henrich vyšiel na Koží chrbát a skončil v kúpeľnej osade Korytnica, kde si môžete nabrať minerálku.
    Podkonické Pleše, Kalište, Kečka a Kozí chrbát

  • Nízke Tatry: Túra na opačnom konci Horehronia, z hranice medzi Nízkymi Tatrami a Slovenským rajom. Z obce Vernár sa príjemnými lúkami a ihličnatým lesom s čučoriedím dostaneme na skalnatú vyhliadku Predná hoľa. Sú z nej obmedzené výhľady na Vysoké Tatry a Kráľovu hoľu. Na trase je aj náučný chodník o miestnej pastve a o národnom parku.
    Popoludňajšia Predná hoľa z Vernára

  • Veporské vrchy, Muránska planina: Pavol Gomboš prešiel stredne náročnú túru na najvyšší vrch Veporských vrchov, Fabovu hoľu nad sedlom Zbojská. Kopec je poznačený ťažbou, no vo vrchnej časti je rezervácia, kde sa dá pozorovať, ako sa príroda spamätala z kalamity. Trasa prechádza popri fotogenickej horskej samote Kučelach.
    Fabova hoľa – okruh zo sedla Zbojská

  • Veporské vrchy: Tatiana Filipková si na kratšiu túru s krásnymi výhľadmi vybrala Vysokú nad Ľubietovou. Vrcholová skala leží na rozľahlách lúkach a poskytuje krásne výhľady. Najkrajší zostup z vrchola je cez lúčny hrebeň zvaný lósy s výhľadom na Ľubietovský Vepor do miestnej časti Starý majer. Na vrchol sa dostanete aj priamo z Ľubietovej.
    Výstup na Vysokú skalu z Ľubietovej

  • Veporské vrchy: Dvojdňová hrebeňovka Veporských vrchov, ktorú sme začali v Brusne a postupne prešli Vysokú na Ľubietovou, okolo Chaty pod Hrbom k Vysokej peci na Troch vodách, lúkami Zákľuk k salašu Obrubovanec, cez horskú osadu Kysuca, Uhliarka, cez Klenovský Vepor a chatu Varta na sedlo Zbojská.
    Veporskými vrchmi z Brusna na Zbojská 1.
    Veporskými vrchmi z Brusna na Zbojská 2.

  • Nízke Tatry: Lukáš Varšík si na túru vybral veľmi fotogenický okruh, ktorý zahŕňa výstup na ikonickú Kráľovu hoľu s výhľadmi na Vysoké Tatry. Lukáš pokračoval po hlavnom nízkotatranskom hrebeni na atraktívne vrcholy Bartková a Orlová, cez Ždiarske sedlo zostúpil do Pohorelej.
    Telgárt – Kráľova hoľa– Orlová– Pohorelá

  • Muránska planina: Peter Straka absolvoval atraktívny okruh zo sedla Predná hora na hrad Muráň. Trasa vedie najprv na Veľkú lúku a potom na hrad, je zároveň náučným chodníkom. Hrad ponúka okrem historických informácií aj atraktívne výhľady na Hrdzavú dolinu, Poludnicu či údolie rieky Muráň. Cesta späť vedie cez hrebeň Šiance priamo do sedla Predná hora.
    Predná hora – hrad Muráň a späť

  • Nízke Tatry: Danka Tomášiková s kamarátmi si v centrálnej časti Nízkych Tatier vyšli na vrchol Beňuška v centrálnej časti Nízkych Tatier. Dostali sa sem zo sedla Čertovica, ďalej pokračovali okolo útulne Líška na vyhliadky skala a Bukovinská skala s výhľadmi na Horehronie, cieľ túry je v Braväcove.
    Čertovica – Beňuška – Braväcovo

  • Slovenský raj: Vrchol Ondrejisko nad sedlom Besník je luxusnou vyhliadkou na Kráľovu hoľu. Martin Baniari si k nemu na dvojdňovke z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne pridal ďalšie dva vrcholy, Honzovské a Havraniu skalu, okruh vedie aj cez roklinu Tiesňavy pred dedinkou Stratená a cez Stratenský kaňon.
    Ondrejisko, Honzovské a Havrania skala

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Nízke Tatry: Tatiana Filipková sa previezla podľa svojich slov jednou z najkrajších dolín Nízkych Tatier. Nachádza sa tu Vajskovský vodopád vysoký 9 m. V Kulichovej doline je pamätník jednej z najväčších lavínových tragédií na Slovensku, v roku 1956 tu zahynulo pod snehom 16 lesných robotníkov.
    Vajskovská dolina

  • Starohorské vrchy: Miroslav Bránecký prešiel atraktívny cyklookruh cez Selčiansky Malý diel a Šachtičku do baníckej obce Špania Dolina s návratom do Banskej Bystrice.
    Selce - Špania Dolina - Uľanka

S deťmi

Tip od Danky Lacikovej pre najmenšie deti, trávnatý hrebeň nad Selcami pri Banskej Bystrici, neďaleko známejšieho Panského dielu. Na vrchole Selčianskeho diela je malá drevená rozhľadňa a lavičky. Lúky poskytujú široké výhľady, neďaleko je reštaurácia.
Selčiansky Malý diel s deťmi - v lete i na jeseň

Mirka a Milan Kvietkovci vzali deti na cyklotúru zo sedla Tlstý Javor na hrebeni Veporských vrchov. Trasa viedla po hrebeňovej červenej značke na Zákľuky, nasledoval zjazd Veľkou dolinou do čiernobalockých osád Medveďovo a Krám a po asfaltovej cyklotrase do Brezna.
Tlstý javor – Brezno s deťmi na bicykloch

Prečítajte si

Historicky ladená túra od Matúša Moronga do zaniknutej osady na Sihlianskej planine.
Zaniknuté dediny (6) – Javorina

Príbeh Michala Diviaka o tom, že aj ľahký podvečerný presun za pokojnou nocou v horách sa môže zmeniť na drsný boj, ktorý sa vôbec nemusí skončiť dobre.
Naslepo do sedla Ďurková

Vypočujte si

Seriál rozhovorov s nízkotatranskými chatármi

HIKING.SK podcast

HIKING.SK podcast

HIKING.SK podcast

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Večer na Machnatom

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ k nám bude cez víkend prúdiť chladnejší a vlhší vzduch. Cez deň bude premenlivá, na severe až veľká oblačnosť. Na severe a východe môžu byť na mnohých miestach prehánky, dážď, výnimočne búrky. Najvyššia denná teplota 17 až 22, v severnej polovici väčšinou 12 až 17 stupňov.

Podobné počasie bude aj v nedeľu. Najvyššia denná teplota 11 až 16, na juhozápade a na juhu stredného Slovenska 16 až 21 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Podľa Horskej záchrannej služby sa najvyšších polohách Vysokých Tatier na tienistých miestach nachádzajú zvyšky nového snehu. Naďalej je uzavretý modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Pri začiatku Ferraty HZS na Martinských holiach je odtrhnuté kotvenie istiaceho lana. Úsek je schodný, no HZS turistov žiada o zvýšenú opatrnosť.

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia a drevené rebríky sú mokré a šmykľavé.

V Poloninách je po ťažbe ťažko prechodný modrý TZCH Uličské Krivé - Ruský Potok.

Najnovšie