Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Počas testovania som topánky nešetril ani pred blatom a vlhkom
Počas testovania som topánky nešetril ani pred blatom a vlhkom Zatvoriť

Predstavenie BOSP Ural Pro – celokožené turistické topánky

Po rokoch používania každá turistická topánka doslúži. A rovnako aj moje takmer 6-ročné Hanwagy skončili svoju turistickú púť. Dlho mi vŕtalo hlavou, či siahnem opäť po osvedčenom modeli, alebo skúsim niečo nové. Do oka mi v tom období padli turistické topánky od slovenského výrobcu BOSP z Bardejova a testu ich celokoženého turistického modelu Ural PRO som nemohol odolať.

Výrobca
BOSP
Model
Ural Pro
Typ
turistické topánky kategórie B/C
Materiály
nubuck koža, GoreTex membrána, Vibram podošva
Hmotnosť
1660 g – pár veľkosti UK 7,5
Farebné kombinácie
hnedá
Páči sa mi
slovenský výrobok, minimum švov, robustný, kvalitný materiál, skvelá priľnavosť podrážky aj vo vlhkom teréne, flexible ankle system, vyššia šnurovacia oblasť – lepšie spevnené chodidlo
Nepáči sa mi
tuhosť okopovej gumy v pätovej oblasti (problém pre ľudí s netypickou pätou – po pár desiatkach kilometrov sa topánka prispôsobila), vyššia hmotnosť (dôsledkom použitých materiálov)
Infocena
190 €

Predstavenie výrobcu

O slovenskom výrobcovi turistickej obuvi som premýšľal už dávnejšie, ale nevedel som nájsť model, ktorý by ma oslovil natoľko, aby som ho uprednostnil pred ostrieľanými značkami zahraničných výrobcov. Nakoniec ma presvedčila ponuka topánok od výrobcu BOSP (Bardejovská obuv špeciál). Ide o pokračovateľa známej obuvníckej firmy ešte z čias bývalého režimu s vtedajším názvom JAS š. p. Firma pôvodne vyrábala obuv pre policajtov a vojakov, od roku 2012 sa zameriava aj na bežných zákazníkov.

Model Ural Pro

Mne sa do rúk, respektíve na nohy, dostal model Ural Pro, ktorý už na fotografii pôsobil mohutne a s minimom švov. Topánka ma zaujala na prvý pohľad a nevedel som sa dočkať, keď mi dorazí a budem ju môcť vytiahnuť z krabice a vyskúšať.

Po rozbalení ma trošku prekvapila hmotnosť topánky. Nie je najnižšia a polpár má 830 g, čo nepoteší naháňačov každého gramu a odľahčených materiálov. Mne, naopak, vyhovuje ak sa výrobca silou-mocou nesnaží hľadať spôsoby, ako obchádzať kvalitné a osvedčené materiály, ktoré sú odolné aj napriek svojej vyššej hmotnosti. Na druhej strane zase Ural Pro majú vyššiu šnurovaciu časť ako väčšina turistických topánok a taktiež podrážka je robustná. Nie je to materiál na jednu sezónu, takže vyššia hmotnosť má svoje opodstatnenie.

Všeobecné informácie:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • hmotnosť: 830 g / polpár
  • vnútorná výška: 18,5 cm
  • vonkajšia výška: 23 cm
  • farba: hnedá
  • výška obuvi: členková

Výrobca udáva, že topánku vyrobil ako typickú horskú obuv s modernými prvkami, s čím sa dá súhlasiť. Topánka je prioritne určená pre pohyb v horách a je tomu prispôsobená a doplnená o pár vychytávok, ktoré sú dnes samozrejmosťou – GoreTex membrána, okopová guma po celom obvode, dvojzónové šnurovanie a praktická flexible ankle zone, ktorá umožňuje väčší rozsah pohybu holennej časti oproti spodkovej časti. Konštrukcia má veľký význam pri obuvi s tvrdou alebo hrubou konštrukciou.

Materiál, z ktorého je topánka vyrobená, je rokmi overená a stále hojne využívaná nubuková useň, jazyk a golier topánky je mäkší oproti zvyšku topánky. Podšívky sú s membránou GoreTex a s mäkkou perforovanou usňou, ktorá spolu s priedušnými penami pomáha vymieňať vzduch medzi vrstvami obuvi.

Výrobca vyzdvihuje použitie podrážky Vibram vyrobenej zo zmesi Megagrip, ktorý by mal držať stabilitu aj na mokrom a tvrdom povrchu. Pre vyšší komfort pri túrach má podrážka zmäkčené časti v medzipodrážkovej časti v oblasti päty a v prednej časti. Zvyšok podrážky je vyššej tuhosti, aby bola zabezpečená stabilita.

Toto je teória a parametre udávané výrobcom, poďme sa teraz pozrieť na reálne skúsenosti z prvých kilometrov v horách.

Skúsenosť v roklinách Slovenského raja

Hovorí sa, že prvá túra s novými topánkami by mala byť len kratšia a nenáročná, aby si nohy a topánka trocha na seba zvykli. Ja som sa však odhodlal, že to vyskúšam zhurta a ešte novotou voňajúce topánky som si vzal do roklín Slovenského raja.

Najviac ma zaujímalo, či sa v nich budem cítiť bezpečne na mokrých a klzkých kameňoch a či nesklame vodeodolnosť. Niekedy som zámerne obchádzal chodníky priamo cez potoky alebo po šmykľavých kameňoch, aby som ich poriadne odskúšal.

Musím konštatovať, že na mokrých kameňoch topánka držala naozaj lepšie ako moje pôvodné Hanwagy. Trocha som si musel zvykať na vyšší golier topánky, ale vďaka flexibilnej časti golierovej časti to nebol až taký problém, ako som sa obával. V topánke som sa cítil bezpečne aj na nerovných a blatistých miestach.

Avšak, už po pár kilometroch som zacítil pichanie v oblasti päty – hlásili sa otlaky z nerozchodenej a novej topánky. Popravde, rátal som s tým. Ešte sa mi nestalo, aby som pri nových, nepoužitých topánkach nemal po prvej vychádzke problém s otlakmi. Môže za to zrejme aj moja zvláštne tvarovaná päta, ktorá si v topánke potrebuje nájsť svoje miesto a to sa dá len po dlhšom nosení.

Keď som cítil prvé hryzenie v oblasti päty, dotiahol som si silnejšie šnúrky, lepšie zafixoval nohu a pomohlo to. V zadnej časti topánky je dosť vysoký okopový lem a ten práve v oblasti päty zvyšuje tuhosť pätovej časti.

Vodeodolnosť pri čisto novej topánke asi ani nie je potrebné komentovať – všetko fungovalo skvelo a noha ostala pekne v suchu.

Skúsenosť vo Volovských vrchoch

Zatiaľ čo v Slovenskom raji som topánku skúšal v príjemnom jarnom počasí s teplotami pod 20 stupňov, potom prišli horúce letné dni s teplotami aj vysoko nad 30 stupňov. V takýchto teplotách človek veľmi netúži na nohe nosiť vysokú koženú topánku, ale ja som si na turistiku vo Volovských vrchoch aj napriek tomu nevzal nízku obuv, ale nové topánky.

V suchom lesnatom teréne s topánkou neboli žiadne problémy. Samozrejme to, že má topánka skvelú odolnosť voči vode nezaručí, že v takýchto páľavách sa v nej nebude potiť noha. To však dokáže pri takejto horúčave zabezpečiť maximálne otvorená obuv typu sandálov.

Opäť ma aj na druhý pokus troška potrápila moja päta, ale opäť musím povedať, že nie vinou topánky. Od potu sa zaparí koža a k otlaku nikdy v tomto prípade nie je ďaleko a prelepiť si pätu som akosi zabudol.

Inak musím pochváliť aj pocit istoty v topánke pri prekračovaní padnutých stromov či pri pohybe mimo chodníka. Neraz sa mi noha niekde vykrivila alebo zapadla, ale nepocítil som ani najmenší náznak bolesti z nečakanej prudkej zmeny polohy chodidla.

Skúsenosť z južnej Moravy

Topánky som si vzal so sebou aj na nenáročnú vychádzku po nevysokých Pavlovských vrchoch. Po predchádzajúcich túrach, ale aj mnohých dňoch, keď som ich mal obuté len ako obuv na ryby alebo hubačky, som ich rozchodil a päta si konečne našla svoje miesto.

Po trojhodinovej prechádzke v sparnom, dusnom počasí som sa cítil komfortne. Až po mnohých kilometroch s topánkou musím oceniť systém flexible ankle zone. Mnohokrát počas turistiky si potrebujem kľaknúť napríklad pri fotení flóry a až potom som si uvedomil, že je to celkom príjemná vychytávka.

Skúsenosť z Malej Fatry

Z menších kopčekov a roklín som konečne topánky vzal aj na naše poriadne hory. Zamieril som na okružnú túru cez Malé nocľahy a Sokolie z Vrátnej doliny.

Vyskúšal som priľnavosť topánky k suchým skalám a pocit pri prudkom stúpaní do kopca. Keďže som mal topánky lepšie rozchodené, necítil som žiadne nepohodlie ani problémy, ktoré by mi túru znepríjemnili. Práve naopak, na skalistých chodníčkoch som sa cítil isto a bezpečne.

Následne som topánky využíval často na menšie výlety – poldňové túry, výlety v slovinských horách či pri túlaní sa za Geocaching skrýšami. Tak ako aj vláda zvyčajne dostane úvodných sto dní na to, aby sme ju mohli po voľbách súdiť, tak som si podobný čas na súdenie topánok nechal tiež a až potom som sa pustil do zhodnotenia.

Nakoniec zhrniem osobné pocity ohľadom ich výhod a nevýhod:

Výhody:

  • slovenský výrobok,
  • minimum švov,
  • robustný kvalitný materiál,
  • skvelá priľnavosť podrážky aj vo vlhkom teréne,
  • flexible ankle system,
  • vyššia šnurovacia oblasť – lepšie spevnené chodidlo.

Nevýhody:

  • tuhosť okopovej gumy v pätovej oblasti (problém pre ľudí s netypickou pätou – po pár desiatkach kilometrov sa topánka prispôsobila),
  • vyššia hmotnosť.

Zhrnutie

Celkový dojem po pár mesiacoch používania musím zhodnotiť nadmieru kladne. Nepatrím k vyznávačom kultu slovenských výrobkov, ak ma výrobca naozaj nepresvedčí o kvalite, miesto výroby ma nepresvedčí. Ale výrobcovi BOSP sa to naozaj podarilo. Smelo môže konkurovať vychyteným a známym značkám zo sveta.

Za podobný peniaz, ako ponúka zahraničná konkurencia, dostane zákazník minimálne takú dobrú obuv, ak nie ešte lepšiu, ako je v ponuke od iných výrobcov. Samozrejme, po dlhšom používaní topánok doplním dlhodobé skúsenosti, pretože hodnotiť topánku po pár túrach je skôr predstavením ako recenziou.

Sám som zvedavý aké bude moje hodnotenie po niekoľkých stovkách, či tisíckach kilometrov a ako sa kilometre odzrkadlia na topánke.

Topánky na test poskytol BOSP

Fotogaléria k článku

Najnovšie