Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Mourne wall so Slieve Bearnagh
Mourne wall so Slieve Bearnagh Zatvoriť

Túra Severné Írsko - Mourne wall walk

Írsko nepatrí medzi vyhľadávané destinácie pre milovníkov turistiky. Tomu môže nasvedčovať aj výška najvyššieho vrchu Carrauntoohil, ktorá iba o málo presahuje 1000 metrov (1038 m). U nás v Severnom Írsku najvyšší vrch (Slieve Donard) dosahuje výšku dokonca iba 853 metrov. Avšak aj tu sa dajú absolvovať pekné túry.

Vzdialenosť
33 km
Prevýšenie
+2730 m stúpanie, -2730 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 18.07.2021
Pohoria
Veľká Británia - Severné Írsko: Mourne Mountains
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 853 m n. m. Slieve Donard
  • Najnižší bod: 153 m n. m.
Doprava
auto z verejného parkoviska Carrick Little Car Park (parkovisko je malé a zadarmo, preto sa rýchlo zaplní, ale dá sa zaparkovať na okolitých súkromných pozemkoch, avšak domáci pýtajú okolo 5 libier za deň)

Keďže už vyše päť rokov bývame v Severnom Írsku, snažíme sa vyhľadávať turistické ciele, ktoré by nám aspoň z časti nahrádzali slovenské turistické lokality. A práve Mourne wall predstavuje asi najlepšiu alternatívu k našim hrebeňovkám.

Trasa

Carrick Little Car Park – Slieve Binnian – Silent Valley – Slievenaglogh – Slieve Muck – Carn Mountain – Slieve Loughshannagh – Slieve Meelbeg – Slieve Meelmore – Slieve Bearnagh – Hare’s Gap – Slieve Commedagh – The Saddle – Slieve Donard – Brandy Pad – Annalong Valley – Carrick Little Car Park

Mourne wall

Mourne mountains sú najvyššie pohorie Severného Írska. Najvyšším vrchom pohoria je Slieve Donard s 853 metrami. Okolo veľkej časti pohoria sa tiahne Mourne wall. Mourne wall je múr postavený iba z kamenia. Bol postavený medzi rokmi 1904 - 1922 s Belfast City and District Water Commissioners okolo dolín Silent Valley a Annalong Valley. V tej dobe tu spomínaná vodárenská spoločnosť postavila dva veľké rezervoáre vody v Silent Valley (Silent Valley Reservoir a Ben Crom Reservoir). Kamenný múr mal zabrániť ovciam v kontaminácii pitnej vody. Keďže dezinfekcia pitnej vody za sto rokov pokročila, v súčasnosti je múr iba turistická atrakcia. Mourne wall walk je 35 km dlhý turistický chodník, ktorý kopíruje niekdajší ochranný múr. Chodník vedie, okrem jedného, cez všetky vrchy Mourne mountains, ktoré presahujú 700 metrov.

Slieve Binnian – Silent Valley

Z parkoviska Carrick Little som vyrazil za svitania. Krátkou, asi kilometer dlhou spevnenou cestou, ktorá vedie medzi lúkami a pár domami, sa dostávam na začiatok Annalong Valley. Tu sa chodník rozdeľuje a začínam strmo stúpať na prvý vrchol dňa. Popri múre naberám výšku cez zakvitnuté vresoviská a zhruba po hodine stojím na Slieve Binnian. Je to tretí najvyšší vrchol Mourne mountains s výškou 747 metrov. Na vrchole sa nachádzajú dve oddelené skalné plošiny, ktoré poskytujú výhľad do širokého okolia. Tiež sa tu otvára výhľad na rezervoár v Silent Valley. Z doliny počuť asi práve raňajkujúce ovce.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po krátkej prestávke pokračujem v zostupe do Silent Valley. Cesta dole klesá výrazne strmšie ako cesta nahor. Po asi pol hodine som zostúpil na Wee Binnian, zmenšenú verziu jej väčšieho suseda, a pokračujem do Silent Valley. Na moje prekvapenie cesta dole mi zabrala viac času ako cesta na vrchol. Prišiel som na priehradný múr Silent Valley rezervoára. Počasie bolo pekné a na moje prekvapenie vôbec nefúkal vietor, čo je tu veľmi nezvyčajné. Areál Silent Valley je spravovaný Northern Ireland Water (Severoírska vodárenská spoločnosť). Nachádza sa tu niekoľko prechádzkových okruhov a popri Silent Valley reservoir vedie 6 kilometrov dlhá asfaltová cesta k Ben Crom reservoir. Cestu je možné absolvovať pešo alebo na bicykli, prípadne v sezóne (mimo Covidu) tu premával minibus.

Silent Valley – Hare’s Gap

Cez Silent Valley pokračujem ďalej na menší vrch pri rezervoári Slievenaglogh. Tu narážam na prvý bežný problém pri turistike v Írsku, ktorým sú rašeliniská. Aj keď minimálne tri týždne nepršalo, cesta popri múre je miestami veľmi mokrá. Múr v tejto časti nie je príliš široký a kvalitne postavený, takže sa nedá využiť na prechod. Ale nakoniec som našiel relatívne suchú cestu a cesta na spomínaný kopec pokračuje rýchlo ďalej. Cestou stihnem zjesť niekoľko čučoriedok a som na vrchole Slievenaglogh, kde ma čaká stádo oviec.

Následne chodník klesá do dolinky k potoku Yellow river. Odtiaľto chodník opäť prudko stúpa cez vresoviská na Slieve Muck. Zo širokého trávnatého vrcholu vedie cesta zvlneným trávnatým hrebeňom ponad jazero Lough Shannagh do sedla pod Slieve Meelbeg. Slieve Meelbeg je ďalší vrchol na ceste, ktorý má cez 700 metrov (až 701 m). Miernym klesaním a následným stúpaním sa dostávam na Slieve Meelmore, odkiaľ chodník vedie strmšie dole do sedla pod Slieve Bearnagh. Tu začína strmý trávnato-štrkový chodník až na spomínaný vrch. Slieve Bearnagh s 739 metrami je štvrtý najvyšší kopec Mourne mountains. Vrch je vlastne dvojvrchol, pričom medzi vrcholmi je lúka, na ktorej sme pred mesiacom stanovali s deťmi (to bol zážitok). Po krátkom oddychu schádzam strmo dole do sedla Hare’s Gap.

Hare’s Gap – Slieve Donard

Hare’s Gap je pekné sedlo, z ktorého vedú tri cesty. Okrem Mourne wall walk sa môže zo sedla zísť dole do doliny Trassey Valley alebo sa dá obísť časť hrebeňa okolo Slieve Commedagh cez traverz s názvom Brandy Pad. Ja však pokračujem hrebeňom spolu s múrom. Po úvodnom strmšom úseku je hrebeň vlnitý, ale nie príliš strmý. Takže to využívam, vyliezam na múr a niečo viac ako kilometer si skutočne užívam “wall walk”. Následne chodník na Slieve Commedagh je strmší a preto musím pokračovať iba popri múre. Múr prechádza kúsok od spomínaného vrcholu, preto na vrchol som si musel trochu zájsť. Slieve Commedagh s výškou 765 metrov je druhým najvyšším vrchom Mourne mountains. Sú z neho pekné výhľady na prímorské mestečko Newcastle a priľahlé pláže, kde tohto roku mala vode neuveriteľných 18 °C (zvyčajná teplote v lete nepresiahne 15 °C).

Z vrcholu sa vraciam späť ku múru a zostupujem do sedla s názvom The Saddle. Od neho je to opäť cesta hore na najvyšší vrch Severného Írska - Slieve Donard. Po zhruba 30 minútach zo sedla dosahujem vrchol. Slieve Donard má 853 metrov. Zo širokého trávnatého vrcholu sú krásne výhľady na pobrežie okolo Newcastlu a dedinky Annalong, Írske more a na druhej strane na veľkú časť Mourne Mountains.

Slieve Donard – Annalong Valley

Po krátkom oddychu na najvyššom a zároveň najnavštevovanejšom vrchu Severného Írska pokračujem strmo dole popri múre až do sedla Bog of Donard. Tu sa Mourne wall opäť križuje s chodníkom Brandy pad, ktorý smeruje od spomínaného Hare’s Gap k moru do oblasti nazývanej Bloody Bridge. Oddeľujem sa tu od záverečného úseku Mourne wall, ktorý ešte pokračuje priamo po hrebeni s miernym klesaním až k lesu Annalong Forest v dĺžke asi 5 kilometrov. Ak by som sa vybral ďalej po hrebeni, musel by som záverečné 2 km za spomínaným lesom absolvovať po asfaltovej ceste. Komunikácia je pomerne dosť frekventovaná a keďže cesty v Írsku nie sú nikdy dosť široké, rozhodol som sa pre bezpečnejší zostup cez Annalong Valley.

Zo sedla Bog of Donard som odbočil na Brandy Pad v smere na Hare’s Gap. Pri skalnom útvare z názvom The Castles odbočím do Annalong Valley, kde po krátkom zostupe cez zakvitnuté vresoviská sa napájam na chodník v doline. Úsek prechádza popod hrebeň, v ktorom sa nachádza jediný vrchol Mourne Mountains s výškou nad 700 metrov mimo Mourne wall a to Slievelamagan s výškou 702 metrov. Peknou dolinou Annalong Valley sa zhruba po 1,5 hodine dostávam späť na parkovisko, z ktorého som na okruh ráno vyrážal.

Záver

Mourne mountains sú mojím najobľúbenejším pohorím v Severnom Írsku. Ak by sem niekto zablúdil na turistiku, najväčšie mestá v okolí sú Newcastle a Newry. Problémom v oblasti je verejná doprava. Nehovorím, že nie je, ale je dosť slabá a preto bez auta sa tu človek nezaobíde. Podľa mňa najkrajšie vrcholy pohoria sú Slieve Bearnagh, Slieve Binnian a najvyšší Slieve Donard, ktoré sa nachádzajú na Mourne wall walk. Z vrcholov, ktoré som na výlete neabsolvoval, ale tiež sú pekné, by som spomenul Doan a Hen Mountain. Avšak tieto sú nižšie a ideálne na výlety s deťmi.

Keďže Írsko je známe stálym počasím (stále prší), asi najlepšie obdobie na výlety sú od polovice mája do polovice júla. Vtedy je počasie o čosi suchšie ako v iné časti roku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie