Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hmly z Lesnického sedla, foto Peťo Nový
Hmly z Lesnického sedla, foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Kam za krásnymi výhľadmi cez posledný teplý víkend

Čaká nás zrejme posledný víkend v tomto roku, kedy budú teploty atakovať dvadsiatky. Chladný jesenný vzduch už nehrozí búrkami a tak by sa mali dať pozorovať výhľady doďaleka. Vybrali sme pre vás známe aj menej známe vrcholy či skalné vyhliadky, od Hainburgu cez Súľovské skaly a Sidorovo až po Pieniny či Jánošíkovu baštu.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Aktuálne

Začína obdobie sezónnych uzáver z rôznych príčin, ako prvá je na mesiac a pol uzatvorená Ferrata HZS na Martinské hole.

Vyhorela útulňa Grandhotel Partyzán pri hrebeňovej trase v Lúčanskej Malej Fatre.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

1. Tip na túru

Peťo Nový vystihol nádherné počasie na atraktívnej vychádzke v Pieninách. Nenáročná túra vedie z Lesnického sedla a popod Šľachtovky na bralo Rabštín. Po návrate do sedla sa autor vybral ešte na opačnú stranu nad Haligovské skaly. Za pekného počasia môžete na tejto rúre obdivovať výhľady na Spišskú Maguru, Lesnické sedlo, Vysoké Tatry a Pieniny vrátane ikonického vrcholu Tri koruny.

2. Tip na cyklotúru

Pavol Gomboš popisuje výlet s cyklovozíkom na Veterný vrch, najvyšší vrchol Spišskej Magury. Trasa vedie po asfalte aj lesom a lúkami. Veterný vrch poskytuje kruhové výhľady na Vysoké Tatry, Pieniny, Malé Pieniny a Levočské vrchy, v orientácii vám pomôže aj smerová ružica na vrchole.

3. Tip na túru s deťmi

Túra s menšími deťmi kombinuje lanovku na Malinô Brdo, výhľad z brala Haliny, mini zoo a šantenie na Vlkolínskych lúkach, a návrat do Hrabova po modrej značke, alebo cez Sidorovo. My sme sa rozdelili do dvoch výkonnostných družstiev, takže sme absolvovali obe trasy. Vrchol Sidorova je v lese, neďaleko je krásna vyhliadka s polkruhovým výhľadom. Hlboko pod nami je Vlkolínec, pred nami panoráma Nízkych Tatier a doľava pomedzi borovice vidíme Západné aj Vysoké Tatry.

Ďalšie tipy na túry

  • Súľovské vrchy: Štefánikova vyhliadka na okruhu Súľovskými skalami poskytuje fantastický výhľad do kotliny v tvare podkovy so zelenými lúkami, obkolesenými hradbou Súľovských skál. Celý popísaný okruh cez Súľovský hrad a Šarkaniu dieru je veľmi atraktívny.
    Jarné Súľovské skaly

  • Veľká Fatra: Martin Knor objavil na tejto túre v Šípskej Fatre, podcelku Veľkej Fatry, hneď niekoľko pekných vyhliadok. Hrdošná skala poskytuje výhľady na obec Komjatná a Veľký Choč, Žaškov a Kubínsku hoľu. Po návšteve skalného okna sa dostaneme hrebienkom na vyhliadku Hrdoš, Skríželná skala. Z peknej trávnatej terasy je úžasný výhľad na celý rozložitý Šíp a Malú Fatru za ním. Posledný výhľadový bod je vrchol Ostré, s tromi výhliadkami na údolie Váhu, Oravu a na Veľký Choč.
    Z Komjatnej na Hrdoš a Ostré (Ostrô)

  • Čierna hora: Marián Jaššo sa vybral z Kavečian na Bielu skalu a Jánošíkovu baštu. Jánošíková bašta je obľúbená skalná vyhliadka do doliny Hornádu, z vrcholu vidieť kopce Humenec, Tlstú a Kysacký hrad.
    Biela skala – stretnutie s kamzíkom

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Malé Karpaty, Hainburské vrchy: Kým sú otvorené hranice, vrelo odporúčam nenáročnú vychádzku na Hundsheimer Berg u rakúskych susedov. Z výbežkov hory Hundsheimer Berg si môžete pozrieť zaujímavý výhľad na mesto Hainburg so solitérnymi kopcami Braunsberg a Schlossberg, Devínsku Kobylu a Dunaj. Na druhej strane kopca je rozľahlá vrcholová lúka s výhľadmi na rakúsku rovinu.
    S deťmi na Hundsheimer Berg

  • Slovenský kras: Andrea Morongová navštívila dve krásne skalné vyhliadky na okraji Silickej planiny. Okruh začína a končí v Krásnohorskej Dlhej Lúke, stretnete tu len minimum turistov.
    Dievčenská a Brzotínska skala s deťmi

  • Nízke Tatry: Veľmi pekná vyhliadka sa nachádza v podcelku Kozie chrbty nad osadou Kvetnica, ktorá je ešte súčasťou Popradu. Leží v národnej prírodnej rezervácii Hranovnická dibina a dostaneme sa k nej od miestnej horárne. Vidieť z nej Hornádsku Kotlinu, Nízke Tatry a Slovenský raj. Roman Matkovčík prešiel celý okruh značený miestnou značkou, takzvaný okruh zdravia.
    Kvetnica, Krížová cesta a okruh zdravia

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Javorníky: Michal Bašo prešiel okruh z Považskej bystrice dvoma dolinami na hrebeň Javorníkov, časť hrebeňa medzi vrcholmi Veľký Javorník a Stratenec rozhodne stojí za jesennú návštevu, na Stratenci sa dostanete o niečo vyššie aj vďaka drevenej rozhľadni. nad papradnom je zaujímavý murovaný tajch, v Ráztoke nový drevený kostolík ako náhrade pôvodného, ktorý v roku 2016 vyhorel.
    Papradnianskou a Marikovskou dolinou

  • Biele Karpaty: Na najvyšší vrchol Bielych Karpát vedie asfaltová cesta a je populárnym cyklistickým cieľom. Ivan Wlachovský sa naň vybral zo Starej Turej, výlet ukončili v Novom Meste nad Váhom. Odporúča ho všetkým, čo majú radi dlhé stúpania a následné zjazdy. Priaznivci horskej cyklistiky si môžu túru spestriť rôznymi variantmi jazdy po rozsiahlej sieti lesných ciest, či už na strane slovenskej, alebo moravskej. Široký lúčny hrebeň Veľkej Javoriny ponúka výhľady na ďalšiu časť Bielych Karpát po Vršatec.
    Veľká Javorina zo Starej Turej

  • Lúčanská Malá Fatra: Vladimír Lukačovič si dal poriadnu porciu prevýšenia na výjazde cez hrebeň Lúčanskej Malej Fatry. Úsek hrebeňa Krížava – Veľká lúka – Veterné – Horná lúka však rozhodne stojí za výškové metre, sú z neho letecké výhľady na Martin a Veľkú Fatru až po Západné Tatry, na Malú Fatru, na Vtáčnik, pričom samotný hrebeň je veľmi estetický.
    Žilina – Martinské hole – Prievidza

Z fotogalérie

Tatry a Veľký voz

Tatry a Veľký voz

Vypočujte si

Podcast s novou riaditeľkou Správy Národného parku Nízke Tatry

Sandra Popelářová si nemyslí, že doháňajú deficit právomocí neprimeraným postihovaním turistov a cyklistov. Hovorí, že aktívne bojujú s výstavbou aj spracúvaním kalamity v národnom parku. Nevidí problém v pokutovaní návštevníkov za spanie vedľa vysielača či bicyklovanie po účelovej komunikácii.

HIKING.SK podcast

Grandhotel Partizán vyhorel

Vyhorela útulňa Grandhotel Partyzán na hrebeni Lúčanskej Malej Fatry. Objekt obnovili pred šiestimi rokmi po požiari predchádzajúcej útulne.

O požiari na FB informoval Martin Kavecký z komunity, ktorá na útulňu dozerá a zastrešovala jej rekonštrukciu. Príčina požiaru nie je známa. Útulňa bola ešte dnes okolo 11.00 hod. v poriadku, uviedol to člen KST Bystrička, ktorý bol v tom čase na hornej chate. Požiar mu následne o 13.00 hod. nahlásil okoloidúci turista.

Martin zároveň na sociálnej sieti vylúčil, že by sa opäť chcel s kamarátmi pustiť do rekonštrukcie tak, ako pred šiestimi rokmi. "Nemáme čas ani chuť niečo začínať odznova. Pokiaľ budú na svete ľudia, ktorí si nevedia vážiť veci, ktoré slúžia všetkým, nemá zmysel vyhadzovať peniaze a našu prácu do vzduchu," uzavrel a prisľúbil, že ak sa nájde nová partia, rád im poradí so skúsenosťami.

Článok o útulni

Príbeh

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ bude cez víkend jasno, iba miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota bude 20 až 25, na Kysuciach, Orave, Liptove a severovýchode okolo 18 stupňov.

Rovnaké počasie bude aj v nedeľu, najvyššia denná teplota 22 až 27, na severe miestami okolo 20 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Ferrata HZS na Martinské hole je uzatvorená od 15.09. do 31.10.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Malej Fatre sú po dažďoch blatisté a šmykľavé chodníky.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie