Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Plavecké Podhradie z Plaveckého hradu. Foto – Lukáš Varšík
Plavecké Podhradie z Plaveckého hradu. Foto – Lukáš Varšík Zatvoriť

Basecamp Tipy na túry v Malých Karpatoch

Malé Karpaty patria medzi najnavštevovanejšie pohoria na Slovenku. Môže za to jednak ich poloha pri hlavnom mieste, jednak nižšia náročnosť bežných jednodenných túr. Oplývajú množstvom pekných miest, je tu niekoľko krasových oblastí, skaly, vyhliadkové vrcholy či jaskyne. Okrem rezervácií sa môžete legálne túlať mimo značiek.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Od 1. 10. sa na Chate pod Borišovom vo Veľkej Fatre mení chatár. Stanislava Arendáša nahradí na minimálne 5 rokov Michal Brun.

Horolezci čistia tento týždeň devínske hradné bralo od náletovej zelene a nestabilných skalných blokov. Čistenie organizuje Múzeum mesta Bratislavy po dohode s inžinierskymi geológmi, pamiatkarmi a ochranármi prírody. Žiadajú ľudí, ktorí sa pohybujú po chodníku pod hradom smerom k sútoku Dunaja a Moravy, aby boli obozretní a ohľaduplní k prácam na skalnom brale. (tasr)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii je zrušený Deň Horskej záchrannej služby aj Zraz čitateľov časopisu Krásy Slovenska.

1. Tip na túru

Šišoretné je neznačený hrebeň v rázsoche Slepého vrchu medzi Klokočinou a Bolehlavom. Pavol Timko si sem urobil túru z Doľan. Pátral aj po význame názvu, ktorý bol uvedený ešte v rakúsko - uhorskej mape, a prišiel k zaujímavému výsledku.

2. Tip na cyklotúru

Ivan Wlachovský prešiel zaujímavý okruh po stopách železobetónových bunkrov z medzivojnového obdobia. nachádzajú sa tesne pri hranici s rakúskom, dva z nich fungujú aj ako múzeum. Na trase je aj pamätník Arne Karlssona a vojenský cintorín.

3. Tip na túru s deťmi

Jedna z najatraktívnejších trás v okolí hlavného mesta. Na okruhu z Devína na Sandberg a späť skombinujeme náučný chodník s peknými výhľadmi a s prechádzkou zaujímavou stepnou lokalitou. Pieskov bralo Sandberg je významnou paleontologickou lokalitou, pozostatkom treťohorného mora. Pre deti je tu paleopieskovisko, kde sa môžu zahať na archeológov. Na spodnej časti okruhu si môžu pozrieť kozy, ktoré tu pomáhajú udržiavať lesostep. Výlet sa dá začať alebo ukončiť návštevou hradu Devín.

Ďalšie tipy na túry

  • Nad Častou: Jelenec a Geldek spolu so susednou Bielou skalou sú neznačené vrcholy ležiace v obore nad Častou. Vrchol Geldeku je tvorený horskou lúkou so skalnými formáciami a solitérnymi stromami. Tieto lokality boli dlho turistom neprístupné, teraz je už vstup do obory povolený. Vrcholy nie sú značené, no orientovať sa podľa mapy nie je problém. Zdeno Vasilišin prešiel okruh na Jelenec a Geldek z Častej, na spiatočnej ceste sa zastavil na Skalke, známej aj ako Zrkadlisko.
    Na Geldek Častovskou dolinou

  • Jelenia hora: Veľmi atraktívny okruh z Plaveckého Mikuláša cez kopec Javorinka na skalnatú Jeleniu horu. Trasa je už aj oficiálne vyznačená. Po ceste sa môžete zastaviť vo voľne prístupnej jaskyni Deravá skala.
    Jelenia hora z Plaveckého Mikuláša

  • Kršlenica a Čierna skala: Ďalší krásny okruh z Plaveckého Mikuláša nás privedie na rozľahlé vápencové bralá Kršlenice s nádhernými výhľadmi na Plavecký Mikuláš a do Mokrej doliny. Žltá značka ďalej pokračuje na Čiernu skalu s výhľadmi na opačnú stranu Malých Karpát. Vrítiť sa môžeme dolinou so zastávkou v jaskyni Deravá skala.
    Kršlenica a Čierna skala z Pl. Mikuláša

  • Pezinok: Agnesa Baroková spísala niekoľko obľúbených cieľov nad Svätým Jurom, Pezinkom a Modrou. Ide zväčša o nenáročné výlety.
    Tipy na výlety v okrese Pezinok

  • Vápenná: Tretí najvyšší vrchol Malých Karpát Vápenná ponúka široké výhľady do podhoria. Najčastejšie sa naň chodí zo Sološnice, no Zdeno Vasilišin si urobil okruh z Dolian cez Mesačnú lúku a Sklenú hutu.
    Vápenná (Roštún) z Dolian a späť

  • Plavecký hrad: Lukáš Varšík si naplánoval túru na lúčny kopec Klokoč, ktorý je známy kvitnutím divozelov, poteší však aj v ďalších ročných obdobiach. Do okruhu zaradil aj populárnu zrúcaninu Plaveckého hradu, z ktorej sú nádherné výhľady.
    Plavecký hrad a Klokoč z Plav. Podhradia

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • JuRaVa: Daniela Mäkká popísala Malokarpatsko-šúrsku cyklomagistrálu JuRaVa, ktorá zmenšuje priestor medzi Dunajskou hrádzou a Malými Karpatami, ktorý nie je bezpečne cyklozjazdný. Prepája bratislavské mestské časti Vajnory a Rača s mestom Svätý Jur, dostanete sa ňou až do Ivanky pri Dunaji k Mohyle M. R. Štefánika. Terén je rovinatý a nenáročný, cyklotrasa je vyasfaltovaná.
    Malokarpatsko-šúrska magistrála JuRaVa

  • Záhorie pod Malými Karpatami: Vladimír Lukačovič prešiel z Veľkých Levár cez vojenské lesy do Plaveckého Podhradia, odtiaľ sa vydal popod Karpaty do Sološnickej doliny a cez Baďuru a Vývrat do Kuchyne. Posledný úsek trasy viedol lúčnymi a poľnými cestami poza Jablonové do Devínskej Novej Vsi.
    Záhorským podhorím Malých Karpát

  • Traily: Tatiana Filipková pozýva na dva z trailov nad bratislavskými Krasňanmi.
    Krasňanský a Päťbojársky trail

  • Naprieč Malými Karpatami: Roman Matkovčík absolvoval trasu z jednej strany Malých karpát na druhú. Spočiatku prechádza cez záhorské podkarpatské dedinky Záhorská Bystrica, Marianka, Stupava a Borinka. V blízkosti Veľkého Javorníka prešiel cez hrebeň a smeroval k Limbašskej vyvieračke s infopanelom Sandbersko-pajštúnskeho geoparku. Nakoniec sa dostal popri limbašských vinohradoch do Pezinka, slobodného kráľovského mesta s bohatou banskou a vinohradníckou históriou.
    Z Devínskej Novej Vsi k Limbašskej vyvieračke

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Čachtické Karpaty: Daniela Mäkká popisuje nenáročnú túru na Čachtický hrad s pokračovaním na vrchol Veľkého Plešivca a späť. Hoci vrchol nie je vysoký, poskytuje široké pohľady do údolia až po Považský Inovec.
    Na Čachtický hrad a Veľký Plešivec s deťmi

  • Smolenice: Lukáš Varšík prešiel s deťmi Náučný chodník Molpír. Molpír je zrevitalizované hradisko zo staršej doby železnej nad Smolenicami. Na trase sú krásne výhľady na Smolenický zámok a do doliny Hlboča.
    Jarný Molpír s deťmi

  • Dobrá voda: Karolína Dobiašová vzala svoje batoľa na zrúcaninu Dobrovodského hradu nad obcou Dobrá voda. Prechádzať budete aj okolo starého židovského cintorína. Hrad leží v Dobrovodskom krase a je obklopený borovicovým lesom. Ide o nenáročnú vychádzku.
    Dobrovodský hrad so synom na pleciach

  • Orlie skaly: V Dobrovodskom krase ostaneme aj pri tejto túre. Z Pustej Vsi sa po miestnom značení prejdeme na Orlie skaly s výhľadom. Náučný chodník nás privedie k voľne prístupným jaskyniam Malá a Veľká Pec.
    Orlie skaly, Malá Pec a Veľká Pec

  • Nad Modrou: Deväťkilometrový okruh, na ktorom navštívime viacero pozoruhodností. Obnovená rozhľadňa na Veľkej homoli poskytuje výhľady doďaleka, zaujímavé sú aj Tisové skaly a cvičné horolezecké skaly Traja jazdci. Zastavíme sa aj na hradisku Zámčisko.
    Veľká homoľa, Traja jazdci, Tisové skaly a Zámčisko

Horský beh

Michal Garaj absolvoval všetky malokarpatské vrcholy nad 700 metrov v rámci jedného dňa na okruhu zo Zochovej chaty do Smoleníc.
Behom cez jedenásť malokarpatských sedemstoviek

Túry za históriou

Lesy Bratislavy, najmä v okolí Kamzíka a Dúbravskej Hlavice, ukrývajú pamätníky z čias 1. svetovej vojny v podobe bunkrov - kaverien. Vďaka občianskemu združeniu Bunkre sa unikáty postupne vynárajú spod zeme, vyprázdňujú od množstva odpadkov a sprístupňujú verejnosti. Roman Matkovčík uverejnil dvojdielny seriál o putovaní za úkrytmi delostrelcov a ich munície.
Spoznávanie bratislavských kaverien
Bratislavské kaverny (pokračovanie)

Počas 2. svetovej vojny sme priamo susedili s Nemeckom. Hranica bola na kopci Devínska Kobyla. Miroslav Svítek sa vybral po jej stopách.
Po hranici s Nemeckou ríšou na Devínskej Kobyle

S pozostatkami po banskej činnosti sa určite stretli mnohí turisti v Malých Karpatoch, či už ide o umelé kopce (haldy) alebo obyčajné diery vo svahoch. Vladimír Lukačovič opísal trasu trasu, na ktorej navštívil lokality s najviac zachovanými pozostatkami po ťažbe rúd v Malých Karpatoch.
Pezinské baníctvo za jeden deň

Prečítajte si

Extra

Miroslav Svítek je autorom Oblastného turistického odznaku (OTO) 24 vrcholov Malých Karpát v Bratislavskom samosprávnom kraji. "Rád sa túlam mimo značiek a spoznávam tak aj vrcholy Malých Karpát, na ktoré nevedú značky. Snažil som sa, aby každá obec, či mestská časť Bratislavy, ktorej kataster zasahuje do Malých Karpát, tam mala svoj kopec." Trasu si teda turista zvolí sám, podmienkou plnenia je mať fotografiu s vrcholovou tabuľkou.
Nový OTO 24 vrcholov Malých Karpát v BSK

Z galérie

Matterhorn?

Matterhorn?

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ bude v sobotu malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a výnimočne slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 14 až 19, na juhozápade do 21 stupňov.

V nedeľu má byť jasno až polooblačno, najvyššia denná teplota 16 až 21, na juhozápade okolo 23 stupňov. Na horách postupne veterno.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Ferrata HZS na Martinské hole je uzatvorená od 15.09. do 31.10.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie