Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pod Borisovom. Foto Ladislav Blaho
Chata pod Borisovom. Foto Ladislav Blaho Zatvoriť

Správa Michal Brun je nový chatár na Chate pod Borišovom, chystá viaceré zmeny

Na veľkofatranskej Chate pod Borišovom po dlhšom čase prišlo k výmene chatára. Stanislava Arendáša, ktorý tu pôsobil od roku 2000, oddnes vystriedal Michal Brun, ktorý predtým chatárčil na Zbojníckej chate.

Chatu vlastní Regionálna rada Klubu slovenských turistov KST Turiec. „Chatár Arendáš mal pôvodne byť na chate do júna 2022, no rozhodol sa skončiť skôr,” uviedol predseda KST Turiec Jozef Matejčík. Do výberového konania sa prihlásilo sa približne 12 záujemcov, regionálna rada vybrala Michala Bruna. Chatu mu prenajali na päť rokov.

Peniaze z nájomného chcú majitelia investovať naspäť do chaty. Jozef Matejčík hovorí, že chata je staručký objekt, ktorý by potreboval aj generálnu rekonštrukciu. Tá zatiaľ nie je na programe dňa, aktuálne chcú riešiť menšie zmeny, vylepšiť zázemie kuchyne a pridať fotovoltaické panely.

„Držím pánovi Brunovi palce. Snažíme sa teraz chatu pozdvihnúť,” hovorí Jozef Matejčík. „Chceme, aby sa zlepšila aj komunikácia medzi nájomcom a klientami.”

Michal Brun, známy aj pod prezývkou Fredy, pôsobil takmer 20 rokov ako zamestnanec na Zamkovského chate a Chate pri Zelenom plese. Neskôr chatárčil s Dominikou Dejczöovou na Zbojníckej chate.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zmeny v kuchyni aj v rezervácii ubytovania

„Najakútnejší problém je momentálne palivo, musíme dopraviť na chatu zhruba 15 ton brikiet a popri tom si chystať drevo na ďalšiu sezónu," hovorí Michal Brun. Hneď na začiatku chystá aj prerábku kuchyne. „Je strašne maličká, nedá sa tam hýbať, chceme zredukovať nábytok a vymeniť drevo za antikor, už aj kvôli hygienickým parametrom."

Na jar sa chystá aj prerábka WC, ktoré sú podľa nového chatára v katastrofálnom stave. Chata bude počas prerábok v plnej prevádzke.

Dôležitou zmenou bude inštalácia fotovoltaických panelov, ktorá by mala byť hotová do konca októbra. Na chate tak pribudne chladnička s mrazákom. Doteraz kuchyňa fungovala na malej plynovej chladničke, do ktorej sa toho veľa nezmestilo. „Chceme rozšíriť jedálny lístok, aby tam nebola len polievka, párky, klobása, ale bude tam plnohodnotná strava.

Do konca budúceho týždňa by mal pribudnúť aj zosilovač signálu a anténa na telefón, návštevníci teda nebudú odkázaní len na sms ako doteraz. Chatár plánuje pre internú potrebu sprevádzkovať internet a rezervácie ubytovania riešiť cez email.

Znamená viac elektriny koniec časov, kedy si hostia svietili na izbe čelovkami? „V izbách sa bude svietiť, ale v jedálni chceme svietiť petrolejkami, chceme zachovať čaro tej chaty. Samozrejme, v prípade núdze, keď napríklad niekto rozbije pohár, sa zasvieti, ale chceme zachovať tú atmosféru."

Na jar, ak to odobria dotknuté orgány, plánujú rozšíriť kuchyňu. „Aspoň konštrukciu na pätkách by sme chceli postaviť a rozšíriť kuchyňu o tri metre. Teraz sme kúpili nový šesťhorákový sporák a varnú stolicu a už neviem, kam to dáme."

Najnovšie