Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad zo Slavkovského štítu na Lomnícky štít, Pysné štíty, Prostredný hrot, Baranie rohy a Ľadové štity
Výhľad zo Slavkovského štítu na Lomnícky štít, Pysné štíty, Prostredný hrot, Baranie rohy a Ľadové štity Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa na dlhšie túry – hoci bude chladnejšie, čaká nás pekný víkend

Cez víkend bude chladnejšie, miestami mrazivo, no má byť celkom pekne. Preto sme do výberu zaradili aj dlhšie túry, napríklad na Slavkovský štít či exponovaný skalný hrebeň Hradovej na Muránskej planine. Mnohí cyklisti ešte určite neodložia bicykle na zimnú sezónu, odporúčame Turčiansku tankovú cestu či okruh okolo Vršatca. Drobcom zoberte ukázať kamzíky na Ďumbieri či Špaňodolský banský vodovod.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Orlia prť v poľských Tatrách je čiastočne uzavretá. TPN pokračuje v renovácii najťažšieho turistického chodníka v Tatrách, ktorý je preto do odvolania uzavretý v okolí Kozieho Wierchu. V stenách pod touto trasou platí aj zákaz lezenia.

Prečítajte si, aké zmeny čakajú Chatu pod Borišovom s novým chatárom Michalom "Fredym" Brunom:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

1. Tip na túru

Slavkovský štít je poctivá celodenná túra, ktorú je ideálne absolvovať na jeseň. Na otvorenom kopci v lete na vás hodiny praží slnko, navyše patrí medzi vrcholy, ktorý podľa horskej služby najčastejšie zasahujú blesky. V zime je sezónne uzatvorený. Túra je náročná na denné svetlo, takže treba dostatočne skoro začať. Najkratší výstup je zo Starého Smokovca po modrej značke na rázcestie Pod Slavkovským štítom. Po modrej pokračujeme na vyhliadku Maximiliánka a postupne až na vrchol Slavkovského štítu.

2. Tip na cyklotúru

Priehradu Ružiná neďaleko Lučenca obklopuje pestrá a malebná krajina pohoria Ostrôžok s členitými hrebeňmi lesov, lúkami a pahorkami. Miroslav Pilát si urobil okruh od hrádze priehrady Dobročskou dolinou na vrchol Vrchdobroč, ktorý ponúka panoramatické výhľady na Poľanu s roztrúsenými lazmi, Veporské vrchy a hlavný hrebeň Nízkych Tatier s ich najvyššími vrcholmi. Na trase je len jedno väčšie stúpanie, cyklotrasa vedie po asfaltkách aj nespevnených lesných cestách.

3. Tip na túru s deťmi

Danka Laciková prešla nenáročný okruh vhodný aj pre menšie deti nad horskou osadou Donovaly. Vedie otvoreným terénom, takže počas slnečného dňa sa tu aj zohrejete. Z horského sedla Donovaly sa po červenej značke dostanete na Vrchlúku s výhľadom na protiľahlý masív Motyčskej hole, Zvolena a Novej hole. Okruh ďalej pokračuje do bývalej uhliarskej osady Bully so zaujímavou architektúrou. Lesom sa dostaneme do osady Polianka, kde je vonkajšia expozícia špaňodolského banského vodovodu.

Ďalšie tipy na túry

  • Podunajsko: Miroslav Svítek vybral tri túry do najbližšieho okolia Dudiniec, okrem prírody si pozrel aj kultúrne pamiatky.
    Tri túry okolím kúpeľov Dudince

  • Muránska planina: Ak máte čas na trojdňovku, inšpirujte sa Martinom Baniarim, ktorý si prešiel exponovaný skalnatý hrebeň Hradová. Na trase sú aj ruiny Tisovského hradu a prírodná rezervácia Tŕstie s krásnym lesom či horské lúky pod Korimovom.
    Ostrý hrebeň Hradová a tajomné Tŕstie

  • Vtáčnik, Kremnické vrchy: Danka Tomášiková sa vybrala hľadať vodopád Spuštiak, navštívili aj jaskyňu Volova ric a pieskovcové Brusnianske gule.
    Brusnianske gule, vodopád Spuštiak a Volova ric

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Turiec: Michal Mikuláš si na nedeľný cyklovýlet vybral okruh z Martina po tankovej ceste cez Trebostovo a Bánske, celá trasa prechádza krásnou prírodou Lúčanskej časti Malej Fatry.
    Turčianska tanková cesta - okruh cez Bánske

  • Vysoké Tatry: Anton Plutinský odporúča skombinovať bicykel s pešou turistikou v Kôprovej doline, umožňuje prejsť dlhú dolinu aj počas kratšieho dňa. Na trase je odbočka ku Kmeťovmu vodopádu, pred záverečným výšľapom k Nižnému Temnosmrečinskému plesu autor schoval bicykel v lese.
    Podbanské – Temné smrečiny a späť

  • Biele Karpaty: Milan Kiac prešiel na bicykli severnú časť Bielych Karpát. Okruh z Ilavy viedol popri hradoch Lednica a Vršatec, naktoré si môžete odskočiť, cez Krivoklátsku tiesňavu a popri Vršateckých či Červenokamenských bradlách.
    Okolo Vršatca z Ilavy

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Nízke Tatry: Mirka a Milan Kvietkovci využili pekný jesenný deň a vyrazili s deťmi na vrchol Ďumbiera, okruh viedol cez Kosodrevinu a Krupovo sedlo na vrchol, zostúpili cez Štefánikovu chatu na Trangošku.
    S deťmi na Ďumbier alebo Ako sme vyzerali kamzíky

  • Malé Karpaty: Vláčik Záhoráčik má už síce po tohtoročnej sezóne, no Plavecký hrad je vďačný tip na výlet v každom ročnom období. Výstup z Plaveckého Podhradia nie je náročný a zrúcanina hradu poskytuje široké výhľady na Záhorie aj Malé Karpaty.
    Vláčikom na Plavecký hrad

  • Moravsko-sliezske Beskydy: Jitka Švarcová sa vybrala na druhú stranu hrebeňa Javorníkov, nad moravské Veľké Karlovice, kde sa s dcérou prešli po horských lúkach s krásnymi jesennými farbami.
    Babie leto nad Velkými Karlovicami

Výbava

Stano Ďurica šesť rokov testoval model Nazcat od nemeckého výrobcu obuvi Hanwag:
Hanwag Nazcat po šiestich rokoch používania

Rady

Miro Svítek radí, ako si v prírode urobiť živánsku:
Opekačky

Z galérie

Farebná jeseň

Farebná jeseň

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polojasno, cez deň vo východnej polovici miestami zväčšená oblačnosť. Ochladí sa, v noci bude údoliach miestami 0 až -4 stupne. Aj v nížinách miestami prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 11 až 16, na Orave a na Spiši okolo 9 stupňov.

Rovnaký ráz počasia bude aj v nedeľu, popoludní môže slabo spŕchnuť.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Ferrata HZS na Martinské hole je uzatvorená od 15.09. do 31.10.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie