Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto – Martin Birka / Galéria HIKING.SK
Foto – Martin Birka / Galéria HIKING.SK Zatvoriť

Basecamp Najkrajšie jesenné túry v Štiavnických vrchoch

Štiavnické vrchy sú atraktívnym mixom horských lúk, nízkych kopcov, skalných vyhliadok a technických pamiatok, ktoré sa viažu najmä k banskej činnosti. Sústava tajchov, štôlne či náučné chodníky sú vítaným spestrením pešej turistiky či cykloturistiky. Medzi cyklistami je populárna sieť cyklotrás Bajkom k tajchom.

V druhej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

1. Tip na túru

Nenáročná túra od Vladimíra Mikuša vedie bezprostredným okolím Banskej Štiavnice. Užijete si však dosť prírody, histórie a výhľadov. Trasa vedie Náučným chodníkom Glanzenberg, kde autor objavil podľa svojich slov najkrajšie vyhliadkové miesto na centrum mesta. Chodník sa venuje baníckej histórii a vedie priamo lokalitami, kde sa v minulosti povrchovo ťažilo. V druhej časti túry pokračujete Náučným chodníkom Paradajs vrátane zastávky na tomto vyhliadkovom bode nad mestom. Posledná časť vedie cez vrchol Tanádu ku kalvárii v Hornej Rovni a popri tajchu Klinger naspäť do Banskej Štiavnice.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Tip na cyklotúru

Vladimír Prutkay absolvoval Veľký Hodrušský okruh zo Žarnovice, ten patrí medzi trasy Bajkom k tajchom. Tento okruh je najdlhší a s najväčším prevýšením. Vedie cez Červenú studňu, Kerling a Hodrušu, na okruhu si prejdete rôzne terény (blato, kamene, hlina, lístie, asfalt), vyskytnú sa aj singlové úseky. Uvidíte Kopanický tajch či tajch Červená studňa, sedlo Pleso s jazierkom aj samoty nad Hodrušou.

3. Tip na túru s deťmi

Vrch Sitno so svojou nadmorskou výškou 1009 metrov je najvyšším vrchom sopečného pohoria Štiavnické vrchy. Poskytuje krásne výhľady do širokého okolia. Daniela Mäkká vybrala najkratšiu výstupovú trasu od Počúvadlianskeho jazera s návratom cez zrúcaniny hradu Sitno a Tatársky jarok späť k jazeru.

Ďalšie tipy na túry

  • Szabóova skala, Pustý hrad a Kečka: Martin Knor spojil do jednej túry viacero zaujímavých bodov. Výrazné sopečné bralo Szabóovu skalu, Pustý hrad, z ktorého sa už veľa nezachovalo, a atraktívny vrchol Kečka. Na ten vedie strmý zaistený chodník s rebríkom a reťazami, chodník je jednosmerný a okruh vás prevedie veľmi atraktívnym prostredím.
    Szabóova skala, Pustý hrad a Kečka

  • Prales Drastvica: Prales Drastvica rastie v lokalite andezitových skalných blokov a sutiny medzi sedlom Drastvica a Rudnom nad Hronom. Podľa pralesy.sk tu rastú lipovo-javorové sutinové lesy, takýto rozsiahly a zachovalý komplex sutinových lesov je veľmi výnimočný v kontexte celých Západných Karpát. Lokalita je zatiaľ voľne prístupná, po schválení rezervácie Pralesy Slovenska tu bude platiť najvyšší stupeň ochrany, zatiaľ sa sem teda môžete vybrať. Danka Tomášiková ho prešla po starej turistickej značke, pripravte sa však na náročnú túru, terén je veľmi členitý.
    Voznica – Drast(a)vica – Rudno nad Hronom

  • Hrad Šášov: Jozef Sliacky sa prešiel severnou časťou Štiavnických vrchov, jeho túra viedla z Hronskej Dúbravy cez vrcholy Demian a Suť na Šášovský hrad a do Žiaru nad Hronom.
    Hronská Dúbrava – Demian – Šášovský hrad

  • Krupinské bralce: Anton Zahradník absolvoval dvojdňovku východnou časťou Štiavnických vrchov z Kozelníka cez lúčnaté sedlo Volárska do Banského Studenca, ďalej cez Žibritov a na vrch Štangarígel. Tu sa nachádza prírodná pamiatka Krupinské bralce, unikátne päťboké andezitové stĺpy. Počas druhého dňa autor navštívil historické pamiatky v Krupine a popri rieke Krupinica pokračoval do Babinej. Rieka v tomto úseku vytvorila prielom, podobný kaňonu, s názvom Mäsiarsky bok, uvidíte tu aj veľké skalné pole.
    Štiavnické vrchy - východná časť

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Trasou štiavnického cyklomaratónu: Michal Diviak popisuje krásny vyhliadkový okruh okolo Banskej Štiavnice po jednej z tamojších prvých vyznačených cyklotrás. Nie je dlhý, ale dosť náročný, terén je členitý, striedajú sa rôzne povrchy, stúpania a zjazdy môžu byť strmé.
    Po trase Štiavnického cyklomaratónu

  • Nenáročný okruh okolo Sitna: Menej zdatným cyklistom odporúčame nenáročný poldenný okruh v okolí Sitna a tajchu Počúvadlo, ktorý sme absolvovali s deťmi. Vedie viacmenej po vrstevnici, najprv po lesnej ceste, neskôr singletrailom, na trase sú zvyšky banských štôlní a pekné výhľady.
    Okolo Sitna s deťmi

  • K tajchu Rozgrund a na Revište: Vladimír Prutkay prešiel ďalší výdatný okruh Štiavnickými vrchmi, vedie zo Žarnovice cez sedlo Červená studňa k tajchu Rozgrund a okolo Vyhní až do Revištského Podzámku, kde sa po krátkom stúpaní oplatí vyjsť aj na zrúcaninu hradu Revište.
    Cez Hámre, Rozgrund a Vyhne zo Žarnovice

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Zoznam tipov na kratšie výlety: Janka Bílešová v dvojdielnom seriáli spísala tipy na kratšie pešie výlety pre rodiny s malými deťmi v Štiavnických vrchoch. Konkrétnejšie v okolí Banskej Štiavnice, Štiavnických Baní a Banskej Belej. Medzi cieľmi výletov je Farárova hôrka, Tanád a lúky pred Paradajsom, Evičkino jazero, Vinšachta, Halčianske jazero, kultúrne a technické pamiatky.
    Spoznávanie krás Štiavnických vrchov s deťmi I.
    Spoznávanie krás Štiavnických vrchov s deťmi II.

  • Kamenné more: Obec Vyhne je stará banícka a železiarska obec s kúpeľnou tradíciou a najstarším slovenským pivovarom. Nad ňou sa nachádza kamenné pole, s rozlohou 13 hektárov je najväčším svojho druhu vo vulkanickej časti Karpát. Daniela Mäkká vyšla aj na skalnatý vrchol Kamenná.
    Kamenné more a Kamenná nad Vyhňami

  • Náučný chodník Demian: Veronika Páričková odporúča nenáročný náučný chodník s piatimi zastávkami. Chodník je vhodný aj pre menšie deti. Prvá časť trasy ponúka výhľady na Štiavnické vrchy, NPR Boky, či Pustý hrad. Posledná tabuľa je na vrchole Demian, spolu s nákresom a popisom výhľadu.
    Náučný chodník Hronská Breznica – Demian

Prečítajte si

Reportáž zo školských lesov a náučného chodníka Kysihýbeľ

Súčasťou Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici sú aj školské lesy Kysihýbel, ktoré slúžia budúcim lesníkom na praktické vyučovanie. Vedúcim školských lesov je Michal Diviak, lesník, učiteľ a náš dlhoročný autor. Prešli sme sa po zrekonštruovanom náučnom chodníku Kysihýbel a hovorili nielen o tom, ako sa hospodári v tunajších lesoch, ale aj v lesoch všeobecne.

Východ slnka nad inverziou z Paradajsu

Fotograficko – poetický článok od Martina Baniariho, ktorý čakal niekoľko rokov, kým sa mu pošťastí stáť na vrchole Paradajsu nad inverznou oblačnosťou. Zakomponoval do toho aj východ slnka a veľmi pekné popisy okolitej krajiny a svojich pocitov.

Z histórie

Danka Tomášiková píše o túre k baniam Slosberg a Rabenstein: Pri túrach sa často stretávame s pamiatkami na ťažbu. Na rôzne pingy, haldy, štôlne, šachty často natrafíme aj priamo v teréne. Vojsť do podzemia, ktoré vydolovali naši predkovia len kladivkom a želiezkom, je poriadne adrenalínový, no nezabudnuteľný zážitok. Zvlášť Štiavnické vrchy ukrývajú zaujímavé pamiatky.

Aj v ďalšom článku od Danky Tomášikovej sa dá spojiť turistika s históriou: V roku 1953 sa v Žiari nad Hronom, severne od obce postavili Závody SNP. Severný vietor, ktorý je tu častý prakticky väčšinu emisií popolčeka, ortuti, arzénu a fluorovodíka dofúkal do obce. Najskôr vyhynuli včely, potom rastliny, neskôr začali chorľavieť a hynúť aj zvieratá a ľudia. Neúnosnú situáciu sa vláda rozhodla vyriešiť vysťahovaním obce. Exodus obyvateľov trval takmer 10 rokov, a 31. júla 1969 bola obec vymazaná z mapy.

Tomáš Trstenský pátral po histórii stromov a zistil zaujímavé informácie: Rozsiahly chotár Novej Bane neukrýva iba zriedkavé sekvojovce mamutie, ale v baníckom kraji nájdeme mnoho vzácnych drevín. Viaceré z nich sú vyhlásené za chránené stromy, ale obdivovať možno aj ďalšie hodnotné jedince, ktoré by si zaslúžili ochranu.

Z galérie

Tajchová

Tajchová

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ v sobotu ešte počasie na našom území ovplyvní rozpadávajúci sa studený front, bude jasno až polojasno, ojedinele, najmä na severe, prehánky alebo slabý dážď, vo vysokých polohách sneženie. Najvyššia denná teplota 11 až 16, na Orave a pod Tatrami okolo 9 stupňov.

V nedeľu bude krajšie počasie, prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 10 až 15 stupňov.

Po oba dni môže byť ráno hmla alebo nízka oblačnosť.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách sa vo výškach nad 1400 m n.m. nachádza poprašok nového snehu. Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Ferrata HZS na Martinské hole je uzatvorená od 15.09. do 31.10.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie