Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

V Tichej doline vo Vysokých Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký
V Tichej doline vo Vysokých Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Basecamp Vrcholí pestrofarebná jeseň, vo vysokých polohách je už miestami sneh

Čaká nás ďalší pekný víkend na horách, ktoré zatiaľ hýria peknými jesennými farbami. Využite posledné dni s dostatkom slnečného svetla na cyklotúru Tichou a Kôprovou dolinou či planinami Slovenského krasu. Na Kysuciach si môžete pozrieť tradičné pastierske obydlia cholvarky, v Štiavnických vrchoch tufové pivnice zrejme z čias tureckých nájazdov.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Tip na túru

Jana Bílešová navštívila Brýzgalky v Kysuckých Beskydách, neďaleko poľských hraníc. Na čistinke tu stojí sedem tzv. cholvarkov, ktoré sú živou pamiatkou na časy pastierov, keď sa tu pásol a choval dobytok a ovce. Vtedy slúžili ako pastierske obydlia, teraz najmä na rekreáciu. Ich výnimočnosť tkvie v tom, že sú v pôvodnom stave, stojace uprostred prírody, priamo na mieste, kde boli postavené, nejde o skanzen.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na cyklotúru

Tichá a Kôprová dolina sú veľmi pekné a veľmi dlhé doliny. Spoznávať ich na bicykli je ideálne. Pavol Timko ich prešiel v rámci jedného cyklovýletu. Cyklotrasa v Tichej doline končí pri Liptovskom košiari, odtiaľto je veľmi pekne vidieť, ako dolinu modeloval ľadovec. V Kôprovej doline si určite odbehnite ku Kmeťovmu vodopádu, najvyššiemu vodopádu na Slovensku.

Tip na túru s deťmi

Na Kysuciach zostaneme aj pri tomto tipe, Andrea Morongová zozbierala niekoľko nenáročných, ale atraktívnych cieľov, kam môžete vziať aj menšie deti. Patrí sem rozhľadňa Čarták, vychádzka po hrebeni medzi Chatou Kmínek a Masarykovou chatou, kaplnka na Kršlisku, či veľmi pekné lúky pri osade Gregušovci. Zastaviť sa oplatí aj pri 500-ročnom breste U Papajovcov. Môžete si odskočiť aj na moravskú stranu k rozhľadni Miloňová či na Kulíškovu naučnú stezku.

Ďalšie tipy na túry

  • Volovské vrchy: Neopozerané výhľady a dnes menej známe, ale kedysi dôležité mestečká ako Medzev, Smolník či Štós, to všetko na túre skombinoval Henrich Tomáš.
    Bývalými významnými mestami Volovských vrchov I.

  • Štiavnické vrchy: Danka Tomášiková prešla okruh z obce Klastavy, hneď na začiatku si pozreli tufové pivnice, ktoré vznikli pravdepodobne v časoch tureckých nájazdov. Prešli aj po náučnom chodníku v Klastavskej doline a vyšli na skalné bralo Sokol so zaujímavými stĺpmi a vyhliadkou.
    Okolo Klastavy

  • Veporské a Stolické vrchy: Vladimír Kobza si vybral túru na pomedzí týchto dvoch pohorí, trasa viedla z obce Látky cez lúčne Táňovo do Katarínskej Huty, s výhľadmi na Podpoľanie či vodárenskú nádrž Málinec.
    Látky – Táňovo – Katarínska Huta

Ďalšie tipy na cyklotúry

  • Záhorie, Malé a Veľké Karpaty: Vladimír Lukačovič absovoval výživnú cyklotúru s dvetisíc metrami prevýšenia, počas ktorej videl myjavské kopanice, navyšší vrch Bielych Karpát Veľkú Javorinu, časť trasy viedla po Vážskej cyklomagistrále, väčšina trasy vedie po asfaltových cestách.
    Sekule – Senica – V.Javorina – Leopoldov

  • Slovenský kras: Karol Mizla prešiel okružnú cyklotúru cez Silickú a Plešiveckú planinu. Krajinársky veľmi pekná trasa prechádza cez lesy a otvorené lúky,s odbočkou na vyhliadkovú Gerlašskú skalu. Vedie popri množstve závrtov a priepastí.
    Najkrajšími planinami Slovenského krasu

  • Liptov: Milan Války prešiel nenáročnú trasu Liptovom s mnohými zaujímavosťami, ako Sliačske travertíny, kde sa zachovali travertínové kopy s krátermi, prírodná rezervácia Mohylky, Lúčanský vodopád či jazierko v Kalamenoch.
    Liptovské Sliače – Lisková – Lúčky – Kalameny

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Vysoké Tatry: Roman Matkovčík vás vezme na okružnú túru na kalváriu nad Starým Smokovcom, z Peknej vyhliadky je výhľad na mesto, tatranské štíty aj Nízke Tatry. cestou si môžete nabrať minerálnu vodu z prameňa Smokoveckej kyselky.
    K Peknej vyhliadke nad Starým Smokovcom

  • Malé Karpaty: Podhorie Malých Karpát na rozhraní lesa a vinohradov je na jeseň veľmi príjemné na poldennú vychádzku. Nad Grinavou, časťou Pezinka, uvidíte farebné vinohrady, tri rybníky a dve pekné vyhliadky.
    Jesenné Grinavské jazerá

  • Malá Fatra: Karolína Dobiašová absolvovala dva krátke okruhy s malým dieťaťom. Prvý viedol z Bieleho potoka cez atraktívne Dolné diery s drevenými a kovovými mostíkmi na Podžiar. Druhý výlet vás zavedie na hrebeň Malej Fatry s použitím lanovky do Snilovského sedla, odtiaľ na vrchol Chleb.
    Dolné diery a Chleb s deťmi

Prečítajte si

Populárna zaistená cesta Orlia prť v Poľských Tatrách je aktuálne zavretá kvôli rekonštrukcii, no Pavol Gavlák na nej zažil napínavý prechod v zimných podmienkach. Vznikol z neho veľmi čítavý trojdielny seriál, nabitý informáciami zo samotného prechodu, ale aj z histórie výstavby trasy a množstvo fotografií.

Pomsta orlov – zimná Orlia prť I.
Pomsta orlov – zimná Orlia prť II.
Pomsta orlov – zimná Orlia prť III.

Z fotogalérie

Ticho...

Ticho...

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ nás v sobotu čaká malá, iba miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele môžu byť prehánky, najmä, na severe, od cca 1000 m zrážky snehové.

Najvyššia denná teplota 9 až 14, Na Kysuciach, Orave, Liptove a Hornom Spiši väčšinou okolo 7 stupňov.

V nedeľu jasno až polojasno, denné teploty podobné, ráno však chladno, v údoliach miestami do -5 st.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách sa vo výškach nad 1600 - 17000 m n.m. nachádza poprašok nového snehu. Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom popri ozubnicovej železnici.

Ferrata HZS na Martinské hole je uzatvorená od 15.09. do 31.10. Trasa Veľká Rača – Skalné diery – Chata na Rači (náučný chodník Veľká Rača) je uzavretý v období od 20. 9. do 15. 11.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Fotogaléria k článku

Najnovšie