Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Martin Baniari
Foto Martin Baniari Zatvoriť

Basecamp Kam ísť v Tatrách posledný víkend pred začiatkom uzávery

V pondelok 1. novembra začína v Tatranskom národnom parku sezónna uzávera turistických chodníkov. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna budúceho roka. V tomto basecampe vám poradíme pekné túry vo Vysokých, Západných a Belianskych Tatrách na miesta, ktoré budú od pondelka uzatvorené.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Západné Tatry

  • Otrhance
    Martin Baniari si prešiel hrebeň Otrhancov v nádhernom babom lete s inverznými hmlami. Ide o náročnejšiu túru nádherným rozoklaným skalnatým hrebeňom, kde postupne miniete niekoľko vrcholov. Na jeho prechod si treba vyhradiť dostatok času. Zostup vedie Račkovou dolinou.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Juráňova dolina
    Marián Jaššo absolvoval menej náročný, ale krajinársky veľmi pekný okruh v oravskej časti Západných Tatier. Túra vedie najprv širokými lúkami Tichej doliny, potom skalnou tiesňavou Juráňova dolina. Na rozdiel od iných uzavretých chodníkov ju budete môcť navštíviť už v máji budúceho roka, ak teraz nestihnete. Niektoré miesta sú zabezpečené reťazou a na najužšom mieste je nad potokom pozostatok drevenej cesty z 19. storočia. Naspäť išiel Martin Bobroveckou dolinou, kde sa oplatí prejsť po drevených lávkach nad rašeliniskom Peciská, ide o súčasť Náučného chodníka Antona Kocyana.

  • Sivý vrch
    Výrazný vápencový vrchol, prvý na červenej hrebeňovej trase smerom od horského priechodu Huty. Ak začnete tu pri horárni Biela skala, pred samotným vrcholom vás čaká skalné mesto Radové skaly. Ja obľubujem okružný variant z Bobroveckej Vápenice okolo Chaty pod Náružím, s návratom cez vrchol Babky. Celá túra je veľmi atraktívna, špeciálne odporúčam výhľady na Skriniarky, Pachoľa a Baníkov spod Malej Kopy, samozrejme výhľady z vrcholu na hrebeň a na Oravu, a potom pohľady spod Babiek na už prejdený hôľny úsek a z druhej strany na Liptov vrátane vodnej nádrže Liptovská Mara.

  • Roháčske plesá
    Veľmi atraktívny okruh od Šindľovca popri Ťatliakovej chate vedie k štyrom Roháčskym plesám s nádhernou kulisou Volovca. Najvyšším bodom túry je rázcestie Roháčske plesá. Zostupujeme Spálenou dolinou, pred sebou vidíme Roháčsku dolinu s vrcholom Osobitá. Cestou sa ešte zastavíme pri 23-metrovom Roháčskom vodopáde.

Vysoké Tatry

  • Veľká Svišťovka
    Veľká Svišťovka je najvýchodnejší a vďaka lanovke na Skalnaté pleso asi aj turisticky najľahšie prístupný vysokotatranský vrchol. Smerom od Skalnatého plesa neohúri, no ako píše Peťo Nový, odstup Veľkej Svišťovky od Tatier spolu s jej nadmorskou výškou presahujúcou 2000 m umožňuje nádherné výhľady do okolia. Obzvlášť krásny je pohľad na Zelené pleso a protiľahnú Červenú dolinu s Jahňacím štítom, rovnako celá panoráma Belianskych Tatier. Zostup k Chate pri Zelenom plese je zabezpečený reťazami, no nie je náročný.

  • Chata pod Rysmi
    Jediná horská chata vo Vysokých Tatrách, ktorá je otvorená len počas letnej sezóny. Mirka a Milan Kvietkovci s deťmi zvolili ako prístupový chodník asfaltku na Popradské pleso s použitím bicyklov. Trasa ďalej vedie k Žabím plesám, nasleduje reťazový úsek, odkiaľ už nie je ďaleko po samotnú chatu. Tá sa v roku 2013 otvárala po generálnej rekonštrukcii.

  • Bystrá lávka
    Bystrá lávka je sedlo medzi Mlynickou a Furkotskou dolinou nad Štrbskám plesom. Je zaistené reťazami, no nie je náročné. Matúš Turčík zvolil ako výstupovú trasu Mlynickú dolinu so známym vodopádom Skok. Aj skalný prah pri vodopáde treba prekonať reťazami, potom miniete Pleso nad Skokom, neskôr Kozie plesá a Capie pleso. Zo stúpania sa ešte otvorí výhľad na Okrúhle pleso v závere doliny. Zo sedla môžete obdivovať Vyšné Wahlenbergovo pleso a Kriváň, neskôr aj Nižné Wahlenbergovo pleso. Na Škutnastej poľane máte na výber, môžete buď pokračovať Furkotskou dolinou na Tatranskú magistrálu a Štrbské Pleso, alebo mierne vystúpiť k Chate pod Soliskom a zviezť sa lanovkou.

  • Východná Vysoká
    Populárny výhľadový vrchol nad sedlom Poľský hrebeň. Najľahšie sa naň dostanete z Tatranskej Polianky popri Sliezskom dome. Za ním sa dá obdivovať Velické pleso s Velickým vodopádom. Za skalným prahom leží veľmi pekná dolina Kvetnica. Posledný úsek na Poľský hrebeň je zabezpečený reťazami. Zo sedla je krásny výhľad na Zamrznuté pleso. Chodník na vrchol Východnej Vysokej je tiež miestami zaistený reťazou. Z vrcholu je nádherný výhľad do Veľkej Studenej doliny.

Belianske Tatry

  • Široké sedlo Hrebeň Belianskych Tatier je dlhodobo zatvorený, no v letnej sezóne ním môžete prejsť zo Ždiaru cez Široké sedlo. Martin Birka zvolil optimálny výstup od Ždiaru Monkovou dolinou, ktorý je veľmi strmý. V Širokom sedle sa dá pokochať výhľadom na nezameniteľný vrchol Ždiarska vidla. Pri zostupe do Kopského sedla zasa na panorámu štítov Vysokých Tatier. Martin schádzal dolinou Zadné Medodoly popod vápencové bralá Belianskych Tatier, ide o mierny a veľmi pekný zostup. V Javorovej doline Martina potešila skalná tiesňava Bránka a pred poľanou s horárňou impozantná skalná hradba Muráňa.

Prečítajte si

Hrebeň Belianskych Tatier je kvôli ochrane prírody uzatvorený od roku 1978. Anton Zahradník spomína na prechod hrebeňa so svojím otcom v časoch, kedy to bolo možné.

Z fotogalérie

Večerná odrazovka

Večerná odrazovka

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ nás čaká krásny víkend. V sobotu aj v nedeľu bude prevažne jasno. V noci a dopoludnia ojedinele hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 13 až 18 stupňov. Ranné teploty od 8 do 3 stupňov, v Banskobystrickom kraji, na Liptove a východe miestami 3 až -2 st. Pofukovať bude mierny vietor.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Chodníky, ktoré sú v tieni, môžu byť ráno primrznuté a šmykľavé.

Ferrata HZS na Martinské hole je uzatvorená od 15.09. do 31.10. Trasa Veľká Rača – Skalné diery – Chata na Rači (náučný chodník Veľká Rača) je uzavretý v období od 20. 9. do 15. 11.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie