Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Panošiná. Foto Andrea Morongová
Panošiná. Foto Andrea Morongová Zatvoriť

Basecamp Jednodňovky na záver jesene

Cez víkend nás čaká celkom pekné počasie, najmä v popoludňajších hodinách by malo byť slnečno. Na stromoch sú ešte pestrofarebné listy. Vybrali sme pre vás jednodenné túry na miesta, kde si ešte môžete vychutnať záver jesene. Na Chatu na Kľačianskej Magure sa dostanete aj cez pamätník Panošiná, v Panónskom háji je toto obdobie vhodné na obdivovanie starých pokrútených dubov. Potešia aj Súľovské skaly v jesennej verzii.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Od pondelka 1. novembra je uzatvorená väčšina turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Od 1. decembra tohto roka bude chránená väčšina slovenských pralesov. Vláda v stredu schválila návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Navrhovateľom rezervácie neprešla snaha zachovať voľný pohyb verejnosti, znamená to, že v týchto pralesoch sa turisti budú môcť pohybovať len po vyznačenom chodníku. Ten však v niektorých lokalitách nie je.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Na Chatu na Kľačianskej Magure nemusíte ísť najkratšou výstupovou trasou od Turčianskych Kľačian, ale si urobiť okruh z Lipovca cez vrchol Panošiná. Pod Panošinou je pamätník, postavený v roku 1948 ako pocta neznámemu bojovníkovi, ktorý tu zahynul počas II. svetovej vojny. Andrea Morongová tu objavila nečakané výhľady a ocenila aj zastávku na chate.

Tip na túru s deťmi

Hrad Súľov je zaujímavý turistický bod. Z hradu je krásny kruhový výhľad na Súľovské vrchy, Jana Bílešová ho odporúča všetkým milovníkom výhľadoviek. V prípade výstupu na Súľovský hrad po zelenej značke z lúky pod hradom je potrebné pri výstupe rátať so strmším terénom a niekoľkými kovovými krátkymi rebríkmi.

Tip na cyklotúru

Obdobie, kedy zo stromov opadávajú listy, je veľmi dobré na návštevu starých dubov v Panónskom háji pri Bratislave. Časť z nich ochranári z BROZ uvoľnili od náletových drevín, no mnohé v lete v hustom lese ani nezbadáte. Tento úzky pásik zelene je zvyškom oveľa väčšieho dubovo-brestovo-jaseňového lesa, takzvaného riedkolesa, ktorých už máme na Slovensku minimum. Z bratislavskej mestskej časti Vajnory sa sem dostanete po cyklotrase Jurava.

Ďalšie tipy na túry

  • Podpoľanie: Pri Očovej sa nachádzajú jazerá so zaujímavými názvami Aladár a Titicaca, Danka Tomášiková ich objavila v pekný jesenný deň v čase, keď musela ostať vo svojom okrese.
    Aladár a Titicaca v Podpoľaní

  • Strážovské vrchy: Vápeč je klasika, ktorá poteší v každom ročnom období. Michaela Truhlíková k nemu pridala aj Košecký hrad, z ktorého ostali len zvyšky, no oplatí sa ho navštíviť kvôli výhľadom.
    Jesenný Vápeč a Košecký hrad z Dolnej Poruby

  • Poľsko - slovenské pohraničie Henrich Tomáš navštívil najznámejšie miesta, ktoré majú súvis s vojnovými, ale aj povojnovými udalosťami na východnom fronte blízko slovenskej hranice, medzi nimi Vojenský cintorín na vrchu Rotunda z dielne Dušana Jurkoviča či drevené sakrálne pamiatky.
    Pamiatkami Podduklianska IV. – Rotunda a Kaštielik

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Malé Karpaty: Zrúcanina hradu Biely Kameň nad Svätým Jurom predstavuje nenáročnú vychádzku vhodnú aj pre menšie deti, Karolína Dobiašová výlet naplánovala ako okruh cez blízke Jozefkovo údolie, kde je pekný výhľad z bývalej zjazdovky.
    Vychádzka zo Svätého Jura na hrad Biely Kameň

  • Vysoké Tatry: Roman Matkovčík odporúča menej známy Lesnícky náučný chodník Fľak neďaleko Tatranskej Kotliny, dozviete sa viac o histórii tunajších lesov a lesníckych technických pamiatok, navyše ide o nenáročnú prechádzku s výhľadmi na Vysoké aj Belianske Tatry.
    Lesnícky náučný chodník Fľak

  • Malá Fatra: Ďalší nenáročný tip na výlet popísal Ondrej Matkovčík, zavedie vás na rozhľadňu Terchovské srdce a a krížovú cestu na vrchu Oravcové taktiež nad Terchovou.
    Štyri hodinky v Terchovej

Vypočujte si

Vyrúbané lesy, environmentálne záťaže, dymiace komíny, nekonečné repkové monokultúry, zdevastované kaštiele, marginalizované komunity. Aj také je Slovensko, ktoré zachytáva dokumentarista a environmentalista Tomáš Hulík vo svojom projekte Odvrátená strana Slovenska.

HIKING.SK podcast

Prečítajte si

Skončila jeseň, začínala zima a náš tradičný „posledný vander“, ktorým sme sa lúčili so sezónou, skrachoval. Jednoducho, kamaráti nemohli a bol som z toho veľmi smutný. A tak som si povedal, že čo by sa stalo, keby som sa vybral sám. Príbeh od Bora Tomisa.

Z fotogalérie

Krivánska náladovka

Krivánska náladovka

Počasie cez víkend

Podľa SHMÚ bude v sobotu pekne, iba dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa výnimočne udrží aj dlhšie. Ráno môže teplota klesnúť pod bod mrazu, najvyššia denná teplota bude 7 až 12 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti aj chladnejšie.

Rovnaké počasie bude aj v nedeľu, v priebehu dňa môže byť postupne od severozápadu zväčšená oblačnosť. Výnimočne slabé zrážky.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo výškach od 1 600 m n.m. je nový sneh.

Ferrata HZS na Martinských holiach od 1. 11. otvorená a schodná.

Od 1. novembra je uzatvorená väčšina turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie