Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata M. R. Štefánika bude tiež ponúkať len občerstvenie cez okienko. Foto – Ľubomír Mäkký
Chata M. R. Štefánika bude tiež ponúkať len občerstvenie cez okienko. Foto – Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Basecamp Pandémia opäť zatvára horské chaty, rátajte len s okienkovým predajom

Cez víkend nás čaká oblačné počasie, ojedinele aj s mrholením, hoci na horách to môže byť o niečo lepšie. Tento víkend veľmi nerátajte s možnosťou zohriať sa počas túry na horskej chate. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu funguje na väčšine z nich iba okienkový predaj.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Obľúbené turistické okresy Poprad aj Brezno sú v čiernej farbe covid automatu, čo pre horské chaty a útulne v nich znamená zákaz ubytúvania hostí a iný predaj ako cez okienko.

"Zatiaľ máme čisto okienkový predaj a hostia sa musia zdržovať v exteriéri. Ubytovanie neposkytujeme. Uvidíme, čo prinesú prípadné zmeny pre zaočkovaných od pondelka," hovorí Tomáš Petrík, chatár z Chaty pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V rovnakom duchu sa vyjadril aj Miki Knižka, chatár zo Zbojníckej chaty. "Čakáme, kedy schvália, že budeme môcť ubytovať zaočkovaných." Aj Zamkovského chata informovala o režime okienkového predaja.

Aj útulne v Nízkych Tatrách majú otvorený len okienkový predaj. Ďurková pod Chabencom má okienko otvorené nonstp, útulňa Andrejcová len počas víkendu.

V čiernej farbe sú aj ďalšie vychytené lokality. Naopak stále bordová je Krivánska časť Malej Fatry, kde podľa pravidiel covid automatu zaočkovaní môžu ísť aj do interiéru.

Spoločnosť Towercom uzatvorila núdzovú miestnosť pre turistov v budove vysielača na Kráľovej holi. Dôvodom bol vandalizmus. Zatiaľ nie je jasné, či ju otvoria napríklad počas zimnej sezóny.

Tip na túru

Pekná jesenná dvojdňovka dolinami aj hrebeňom Veľkej Fatry od Martina Drahomireckého. S kamarátmi prešli Túfnou dolinou k horskému hotelu na Kráľovej studni, odtiaľ po hrebeni popri Kráľovej skale na Krížnu. Z nej sú nádherné výhľady do ďaleka vrátane hrebeňa Nízkych Tatier. Zostup viedol okolo salaša Martina pod Suchým vrchom a Zelenou dolinou.

Tip na túru s deťmi

Nenáročná túra, ktorú zvládnu aj menej trénované deti, vedie z Tatranskej Lomnice k vodopádom Studeného potoka a na Hrebienok. Okrem úvodu túry tu nie je žiadne prudké stúpanie a veľká časť trasy poskytuje pekné výhľady do podhoria a na okolité štíty. Jej výhodou v pandemických časoch je nižšia návštevnosť v porovnaní s prístupom na Hrebienok od Starého Smokovca.

Ďalšie tipy na túry

  • Malá Fatra: Nad obcou Belá v podhorí Malej Fatry pribudol relatívne nedávno nový značený chodník na Belianske skaly. Michal Bukvai od nich pokračoval ďalej popod les cez Laz Belovci do Terchovej, kde vyšiel ešte na rozhľadňu Terchovské srdce.
    Belá – Belianske skaly – Terchová

  • Záhorie: Tatiana Filipková objavovala zákutia rieky Rudava, ktorá je naša posledná nížinnná divá rieka s nespútanými brehmi. Na jej dne môžete vidieť piesok z tamojších dún. Druhá časť výletu vás prevedie náučným chodníkom Veľké Leváre.
    Zákutia riečky Rudava a NCH Veľké Leváre

  • Biele Karpaty: Aj v Bielych Karpatoch môžete za deň nastúpať tisíc výškových metrov. Anton Zahradník sa prešiel z Cetuny cez najvyšší vrchol pohoria Veľká Javorina do Hrušového, a trase sú aj zrúcaniny Čachtického hradu.
    Nenáročná túra V. – Biele Karpaty

  • Starohorské vrchy: Vlačuhovo je malebný hôľny chrbát nad Moštenicou neďaleko Banskej Bystrice. Z rozľahlých horských lúk sú nádherné výhľady do širokého okolia, letecký pohľad na Moštenicu si môžete vychutnať z Uhliarskej skaly.
    Vlačuhovo - okruh z Moštenice

Ďalší tip na túru s deťmi

  • Považský Inovec: Daniela Mäkká opísala atraktívny okruh z obce Lúka, zahŕňa zrúcaniny hradu Tematín s pokračovaním cez vrchol Ihelník v prírodnej rezervácii Tematínska lesostep, zachovali sa tu ostrovčeky dubovo-cerových lesov. Z hradu aj lesostepi sú pekné výhľady na Považský Inovec a údolie Váhu.
    Tematínsky hrad a Tematínska lesostep

Prečítajte si

Z fotogalérie

Rozprávka o tete Hmle

Rozpravka o tete Hmle

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu prevažne zamračené a hmlisto. Na horách polojasno. Ojedinele mrholenie alebo slabý dážď. Ráno môže byť do mínus 4 stupňov, Najvyššia denná teplota 5 až 10 stupňov, v stredných polohách lokálne aj teplejšie.

Nedeľné ráno by malo byť bez mrazu, najvyššia denná teplota 7 až 12 stupňov. Bude prevažne zamračené a hmlisto. Lokálne, najmä na horách, aj menej oblačnosti. Ojedinele slabé zrážky.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

S novým snehom počítajte v Tatrách od 2000, v Nízkych Tatrách od 1600 a na Orave od 1300 m n.m. HZS upozorňuje, že chodníky, ktoré sú v tieni, bývajú blatisté a v ranných hodinách primrznuté.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie