Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zvyšky Železnej opony pri Devínskej Novej Vsi, na lístočkoch sú mená obetí. Foto – Roman Matkovčík
Zvyšky Železnej opony pri Devínskej Novej Vsi, na lístočkoch sú mená obetí. Foto – Roman Matkovčík Zatvoriť

Basecamp Špeciál k 17. novembru: Cezhraničné túry

Počas predošlého režimu nebola cezhraničná turistika taká jednoduchá ako dnes. Do Rakúska ste sa cez železnú oponu nedostali vôbec. Plánovať si turistické okruhy, počas ktorých by ste si odskočili do Maďarska či Poľska a vrátili sa naspäť na naše územia, sa tiež nedalo. V tomto špeciálnom vydaní basecampu k 17. novembru sme vybrali tipy na zaujímavé prihraničné alebo cezhraničné túry.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Voľný pohyb na Devínskej Kobyle by mal ostať zachovaný

Prírodná rezervácia na Devínskej Kobyle dnes chráni hlavne stepnú časť masívu, po novom by mala zahŕňať aj väčšinu tamojších lesov. V piatom stupni ochrany však nie je povolené pohybovať sa mimo turistických chodníkov, návštevníci by sa tak už nedostali na mnohé obľúbené miesta. Štátna ochrana prírody hovorí, že má riešenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nová trasa na Trojmedzie pri Bratislave

Klub slovenských turistov v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou / BirdLife a Štátnou ochranou prírody pretrasovali časť turistickej trasy vedúcej na populárne slovensko – rakúsko – maďarské Trojmedzie.

Dôvodom je plot, ktorý maďarská strana postavila v rámci protipandemických opatrení na pôvodnej značke vedúcej od bratislavskej mestskej časti Čunovo. 

Pozrieť miesto na Turistickej Mape

Nová trasa je o niečo väčšou obchádzkou a vedie okrajom Chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia. Žije tu drop veľký, ktorý je na Slovensku na pokraji vyhynutia. Sysľovské polia sú jediná lokalita, kde sa ešte nachádza.

„Chcel by som poprosiť turistov, aby neschádzali zo značky a nevyrušovali tak dropy," hovorí Jozef Ridzoň z SOS / BirdLife. Veľká skupina dropov sa podľa neho zdržuje neďaleko novej turistickej značky a turisti tak môžu pozorovať tieto vzácne vtáky priamo z nej. 

Tip na túru

„Hranice nie sú korzo, aby sa tu voľakto prechádzal!“, povedal Gustáv Husák v roku 1969. Štátna hranica medzi Slovenskom a Rakúskom bola prísne strážená už od roku 1951, aby sa zabránilo občanom odchádzať zo socialistického raja (v rokoch 1948-50 odišlo z Československa 23 354 osôb). Len na 132 km dlhej slovensko-rakúskej hranici zomrelo podľa Ústavu pamäti národa viac ako 62 osôb, na celom úseku železnej opony v rámci ČSSR to bolo 280 obyvateľov. Táto túra vás prevedie práve po hranici na Vojenský cintorín a bunkre z časov 1. ČSR.

Tip na cyklotúru

Začiatok zimného obdobia nemusí byť prekážkou v absolvovaní dlhších cyklovýletov. Vladimír Lukačovič sa vybral na cyklotúru prihraničným rovinatým úsekom Záhoria okolo rieky Morava, z Bratislavy do Skalice. Na trase uvidíte bunker pri ceste do Hohenau, kostol svätej Margity Antiochijskej či Adamovské rybníky. Autor sčasti využil diaľkovú cyklotrasu EuroVelo 13, Cestu Železnej opony.

Tip na túru s deťmi

Mirka a Milan Kvietkovci sa s deťmi prešli v Pieninách z Lesnice cez sedlo pod Šafranovkou na poľskú chatu Orlica a odtiaľ popri Dunajci späť do Lesnice. Z Lesnického sedla si užili nevšedné výhľady na Vysoké a Belianske Tatry. Veľmi estetický je chodník prielomom Lesnického potoka pod vysokými bralami.

Ďalšie tipy

  • Morava: Martin Knor sa vybral z moravskej strany na rakúsko – česko – slovenské trojmedzie. Na trase sú viaceré náučné tabule, záverečný úsek k trojmedziu vedie po drevenom chodníku.
    Na rakúsko-česko-slovenské trojmedzie

  • Malé Karpaty: Táto túra vás zavedie na južné svahy Devínskej Kobyly, kde skombinujeme náučný chodník s peknými výhľadmi a s prechádzkou zaujímavou stepnou lokalitou. Zaujímavá zastávka je pri pieskovom brale Sandberg. Ide o významnú paleontologickú lokalitu, pozostatok treťohorného mora spred 14 –16 miliónov rokov.
    Okruh z Devína na Sandberg s deťmi

  • Kysuce: Okruh z Čierneho pri Čadci na severozápadné trojmedzie, teda bod, kde sa stretávajú Slovensko, Poľsko a Česká republika. Zaujímavá je aj architektúra domov čiernej farby so svetlými okenicami v Hrčave, v nej je postavený aj drevený kostolík sv. Cyrila a Metoda z roku 1936.
    Okolo slovensko-česko-poľského Trojmedzia

  • Maďarsko a Slovenský kras: Silická planina sa tiahne až do Maďarska, kde je súčasťou Aggtelegského národného parku. Viktor Baláž na výlete videl viaceré malebné dedinky, samoty, ale aj lúky s krasovými škrapami.
    Na maďarskej strane Silickej planiny

  • Poloniny: Dvojdňovka Anny Javorskej po hrebeni Polonín, v rámci nej vyšla aj na slovensko – poľsko – ukrajinský trojbod Kremenec. Potom pokračovala po hrebeni do Balnice a zostúpila do Osadného náučným chodníkom Udava – Solinka.
    Hrebeňom Polonín: Nová Sedlica – Osadné

  • Vysoké Tatry: Michaela Truhlíková prešla Vysoké Tatry naprieč z Poľska na Slovensko. Trasa viedla z Lysej Poľany Dolinou piatich poľských plies, do sedla Zawrat, na vrchol Svinica a ďalej takmer po Kasprov vrch, v Suchom sedle autorka odbočila do Tichej doliny, ktorou zostúpila na Podbanské.
    Vysoké Tatry: Záverečná na Svinici

Prečítajte si

Na varičoch na pevný lieh sme si navarili čaj a s príchodom noci sme sa uložili do spacákov a pospali. Zobudili sme sa na ostré svetlo a krik: "Pohraničná polícia, vstávajte a okamžite predložte občianske preukazy!"

Dĺžka slovensko - ukrajinskej hranice spoločnej hranice je takmer 98 km, Martin Hakel za týždeň prešiel 133 kilometrov. Využil rôzne neznačené cestičky, ale i značené turistické trasy pozdĺž hranice, snažil sa spoznať región, obce a miestnych ľudí.

Vypočujte si

Mestské lesy v Bratislave majú unikátnu zonáciu, ktorá minimalizuje ťažbu a uprednostňuje rekreačnú funkciu lesa. "Na Slovensku nie je lesnícky subjekt s celkovo nižšou ťažbou dreva ako majú Mestské lesy v Bratislave," hovorí zástupca riaditeľa Marek Páva a dodáva, že aj keby ťažili maximálne množstvo, výnos z dreva by zďaleka nepokryl náklady na prevádzku lesoparku.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Kamenný strážca

Kamený strážca

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, lokálne hmla. Ojedinele prehánky, najmä na severe. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na severe a východe miestami okolo 7 stupňov.

V nedeľu bude počasie podobné, na horách, a neskôr miestami aj v nižších polohách, zmenšená oblačnosť. Ojedinele mrholenie. Najvyššia denná teplota 4 až 9, pri zmenšenej oblačnosti okolo 11 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

S novým snehom počítajte v Tatrách od 2000, v Západných Tatrách od 1500 a v Nízkych Tatrách od 1600 m n.m. HZS upozorňuje, že chodníky, ktoré sú v tieni, bývajú blatisté a v ranných hodinách primrznuté.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie