Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto: Ľubo Mäkký
Foto: Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Lockdown turistika opäť iba vo vlastnom okrese

Vláda obmedzila na dva týždne vychádzanie. Do prírody môžete ísť len v rámci svojho okresu. Počasie bude cez víkend ovplyvňovať studený front s dažďom a snežením.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Oddnes platí zákaz vychádzania na dva týždne. Pobyt v prírode je výnimkou, pričom sa zaň považuje aj individuálny šport, ako beh, bicyklovanie či turistika.

Pre Bratislavčanov sa za okres považuje celý Bratislavský kraj, pre Košičanov je to územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice-okolie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pripravili sme jednoduchý nástroj, pomocou ktorého si vyberiete ľahšiu túru z nášho archívu podľa okresu.

Tipy na lockdownovú túru

Martin Knor sa rozhodol opísať túru, ktorá bude celá v galantskom okrese: „Ale kam ísť, keď je v okrese také množstvo atraktívnych turistických cieľov? Vybral som sa na najvyšší kopec okresu, na Šalgočskú dvojtisícovku."

Aj v bratislavskom lesoparku dokáže odhodlaný turista za deň prejsť 21 km s prevýšením 980 m. S Andreou Morongovou sme v rámci výletu navštívili viaceré zaujímavé miesta: trampskú chatu, skalné zákutie, rozhľadňu či zvyšky lyžiarskeho vleku.

Marián Jaššo sa vybral na Vetrové diery (Vitrové dziry) v Slanských vrchoch, chcel sa presvedčiť, či z nich za chladných dní vychádza teplejší vzduch. Na trase je aj vyhliadka pod Holubou skalou.

Tip na túru s deťmi

Na tejto túre sme zmokli, no v jej závere sa vyčasilo na tom pravom mieste s výhľadmi. Relatívne nové žlté značky vás zavedú od vodnej nádrže Lozorno na ikonický Červený domček na Lintavách. Ide o nenáročný výlet, na verande domčeka sa dá skryť a občerstviť z vlastných zásob.

Ďalšie tipy na túry

  • Veľká Fatra: Danka Tomášiková prešla neznačnenú, ale voľne prístupnú krasovú Hadiu dolinu a ďalšie zaujímavosti v Harmnaneckom krase neďaleko obce Kordíky.
    Hadia dolina a krasové zaujímavosti v jej okolí

  • Záhorie: Miroslav Svitek si naplánoval túru za viacerými zaujímavými cieľmi, pozrel si pozorovateľňu vtáctva na Adamovských jazerách, najstarší stredoeurópsky kostolík sv. Margity Antiochijskej pri Kopčanoch, cisársko-kráľovský žrebčín a zámok v Holíči.
    Gbely – Kopčany – Holíč

  • Kysuce: Na tejto túre hmla vôbec neprekážala, pozreli sme si ropný prameň v Korni a pôvodný drevený veterný mlyn na kysuckej samote.
    Veterný mlyn U Šulca nad Korňou

  • Malé Karpaty: Dňa 24. novembra 1966 sa pod hrebeňom Malých Karpát nad Bratislavou zrútilo bulharské lietadlo IL-18. Na palube bolo 82 ľudí, z ktorých neprežil ani jeden. Jitka Švarcová opisuje túru na miesto nešťastia, zvané Sakrakopec. Medzičasom je vyznačené štandardnou turistickou značkou.
    Kam ísť (nielen) 24. novembra?

  • Podpoľanie: Pri Očovej sa nachádzajú jazerá so zaujímavými názvami Aladár a Titicaca, Danka Tomášiková ich objavila v pekný jesenný deň v čase počas minulého lockdownu. Na brehoch jazier rastú lipy a vŕby, stoja za návštevu aj v pochmúrnejšom počasí.
    Aladár a Titicaca v Podpoľaní

Vypočujte si

Začína neďaleko Čílskeho Santiaga a končí v Patagónii. Meria vyše 3000 kilometrov a v teréne nie je vôbec značená. Ide viac o expedíciu ako diaľkovú turistiku. V Hiking podcaste sme privítali cestovateľa, diaľkového turistu a fotografa Matúša Lašana, ktorý ju spolu s manželkou vyskúšal.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Duchovný okamih

Duchovný okamih

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, spočiatku na viacerých miestach sneženie alebo dážď so snehom, v nižších polohách aj dážď. Zrážky budú postupne ubúdať. Najvyššia denná teplota bude 2 až 7 stupňov.

V nedeľu bude do 9 stupňov, na viacerých miestach dážď alebo prehánky, sneženie od stredných, na východe vo vyšších polohách.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách rátajte s niekoľkými centimetrami nového snehu. V Západných Tatrách je výškach od 1800 m n. m. ľadová glazúra na severných stranách. V Nízkych Tatrách je sneh v polohách nad 1600 m n. m.

HZS upozorňuje, že na chodníkoch, ktoré sú v tieni, môže byť celodenná námraza.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie