Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad z Kršlenice na Plavecký Mikuláš. Foto – Miloš Hajdin
Výhľad z Kršlenice na Plavecký Mikuláš. Foto – Miloš Hajdin Zatvoriť

Basecamp Neznáme malokarpatské kopce, klasika na Strážov aj skalná brána v Tribči

Stále platí lockdown, do prírody teda môžete ísť len v rámci svojho okresu. Cez víkend nás čaká príchod studeného frontu so silným vetrom a zrážkami, no v sobotu dopoludnia ešte bude celkom pekne. Vybrali sme preto na výlet skôr kratšie tipy, napríklad do pohoria Branisko, odkiaľ sú úžasné výhľady na Vysoké Tatry. Ak trávite víkend v okolí Bratislavy, môžete si vybrať niektorý z neznačených vrcholov, ktoré sa zbierajú v rámci turistického odznaku OTO 24.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Stále platí zákaz vychádzania. Pobyt v prírode je výnimkou, pričom sa zaň považuje aj individuálny šport, ako beh, bicyklovanie či turistika.

Pre Bratislavčanov sa za okres považuje celý Bratislavský kraj, pre Košičanov je to územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice-okolie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pripravili sme jednoduchý nástroj, pomocou ktorého si vyberiete ľahšiu túru z nášho archívu podľa okresu.

Pribudla sezónna uzávera ferraty na Skalke. Viac info sa nachádza nižšie v texte.

Tipy na lockdownovú túru

Náš autor Miroslav Svitek je autorom Oblastného turistického odznaku (OTO) 24 vrcholov Malých Karpát v Bratislavskom samosprávnom kraji. V článku nájdete zoznam známych aj menej známych vrcholov, na mnohé z nich nevedú značky. V Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty je pohyb mimo značiek povolený, s výnimkou rezervácií, nič tak plnením tohto odznaku neporušujete. Nájdete tu aj polohu vrcholov v mape a ak sa na každom odfotíte, získate spomínaný odznak.

Reportáž z výstupov na vrcholy odznaku OTO 24 napísal Miloš Hajdin. V prvej časti sa sa dočítate o jeho výstupoch na prvých 14 vrcholov, v druhej na zvyšných 10. Milošov článok môže poslúžiť ako dobrý sprievodca najmä pre tých, ktorí nemajú veľa skúseností s chodením mimo turistických značiek.

Tip na túru s deťmi

Medzi Svitom, Mengusovcami a Batizovcami sa nachádza malý kopec Bôrik, ktorý motoristi poznajú vďaka diaľničnému tunelue. Tento kopec však skrýva krásne výhľady, zachovaný ihličnatý les a náučný chodník.

Ďalšie tipy na túry

  • Branisko: Peťo Nový si vybral práve deň, kedy malo byť aspoň pol dňa pekne a vybral sa do nenápadného pohoria Branisko, odkiaľ sú však úžasné výhľady na Vysoké a Nízke Tatry a Spišský hrad.
    Rudník a Rajtopíky z priesmyku Branisko

  • Tribeč: Martin Knor na tomto okruhu v Tribči navštívil Osečný vrch s výhľadom, Vrchhoru s ruinou renesančného kostola z roku 1706 a kaplnkou svätého Jana Nepomuckého z roku 1740, našiel aj skalnú bránu zaistenú reťazou.
    Osečný vrch, Kopanica a Michalov vrch z Brodzian

  • Slanské vrchy:. Ronald Koch skombinoval niekoľko vyhliadkových bodov v Slanských vrchoch, trasa viedla aj chodníkmi, ktoré poznajú skôr miestni turisti.
    Ivanov vrch, Praporec a Šimonka z Hlinného

Ďalší tip na túru s deťmi

  • Strážovské vrchy: Klasický, pomerne rýchly výstup na Strážov, najvyšší bod Strážovských vrchov, zo Zliechova. Z vrcholu aj lúk pod Strážovom sú pekné pohľady do okolia.
    Novembrový Strážov zo Zliechova

Vypočujte si

Opäť nastal čas, kedy treba prikrmovať vtáčiky. Vypočujte si podcast s ornitológom Jánom Dobšovičom, kde sa rozprávame o tom, aké druhy vtákov u nás zimujú, či potrebujú, aby sme im v zime stavali búdky, aký je rozdiel medzi búdkou a kŕmidlom a či vám labuť môže zlomiť ruku.

HIKING.SK podcast

Prečítajte si

Danka Tomášiková spojila túru s históriu a vybrala sa do Horných Opatoviec, ktoré zanikli kvôli hlinikárni v Žiari nad Hronom.

Z fotogalérie

Kaplnka

kaplnka

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu spočiatku jasno až polojasno, ojedinele hmla. Cez deň od západu postupne pribúdanie oblačnosti a neskôr ojedinele, najmä v západnej polovici sneženie, v nížinách aj zmiešané zrážky. Na hrebeňoch hôr bude popoludní prudký až búrlivý vietor. Najvyššia denná teplota -2 až 3 stupne. Ráno môžu byť silné mrazy do -17 °C. Platí najmä pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry, Oravu, Slovenský raj.

V nedeľu bude spočiatku fúkať rovnako silný vietor. Bude oblačno až zamračené a postupne na mnohých miestach sneženie, v nížinách miestami aj dážď alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota 0 až 5 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých, Nízkych Tatrách sa vo vysokých polohách nachádza 5-15 cm nového snehu, v Západných do 25 cm.

Vo Veľkej Fatre a Lúčanskej Malej Fatre sa vo vyšších polohách sa nachádza súvislá vrstva snehu. Sneh sa nachádza aj v ďalších pohoriach. HZS upozorňuje, že na chodníkoch, ktoré sú v tieni, môže byť celodenná námraza.

Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Oceľové laná, stúpačky, mosty a rebríky sú obalené súvislou vrstvou ľadu a hrozí tu veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie