Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Termofľaša Laken Futura Thermo 750 ml
Termofľaša Laken Futura Thermo 750 ml Zatvoriť

Recenzia Termofľaša Laken Futura Thermo 750 ml

Trištvrtelitrová fľaška s vákuovou izoláciou a úzkym hrdlom so zakončením vhodným na uchytanie s karabínou. Tvarovo je podobná litrovej neizolovanej SIGG fľaši. Výhodou oproti plnohodnotnej termoske je nižšia hmotnosť a vonkajší objem.

Výrobca
Laken
Model
Futura Thermo
Typ
termofľaša
Materiály
nerezová oceľ
Hmotnosť
316 g
Farebné kombinácie
červená
Páči sa mi
vzhľad, farba, nízka hmotnosť, primerané tepelnoizolačné vlastnosti, manipulácia
Nepáči sa mi
úzke hrdlo
Infocena
25 €

Termoska, ktorá je poruke

Hoci sa v zime človek menej potí a je preto menej smädný, riziko dehydratácie nie je o nič menšie ako v iné ročné obdobia. Bežne sa mi stáva, že po skialpovačke som rozbitý práve z nedostatoku tekutín. Pri šliapaní som lenivý skladať batoh a vyťahovať termosku, a tak ju nezrieka dolu donesiem poloplnú.

Obľúbil som si preto termofľašky s možnosťou priameho pitia a s veľkosťou vhodnou na vloženie do bočného vrecka batoha. K fľaši sa tak dostanem bez skladania batoha. Zároveň nosím aj termosku a z nej potom pri dlhšej pauze prelejem čaj do termofľašky.

Nevýhodou je, že termofľašky, z ktorých sa priamo pije, je nutné naplniť čajom v presnej konzumnej teplote, aby ste sa neobarili. Pri príprave doma je to ľahké, no pri naplnení na horskej chate si treba dať pozor.

Dizajn a vyhotovenie

Fľašu Futura Thermo mám v žiarivej červenej farbe. Je to jednak pekné, no aj účelné. Nestratí sa. Či už na snehu, alebo medzi inými termoskami, keď sa hromadne dávajú v okienku na horskej chate plniť pred odchodom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tvarovo na prvý pohľad pripomína nerezovú SIGG fľašu. Na výšku meria necelých 27 cm, priemer má 7,8 cm. Hmotnosť 316 gramov je jednou z jej hlavných predností. Plnohodnotná termoska s rovnakým objemom váži o polovicu viac1.

Úzke hrdlo – výhoda aj nevýhoda

Otvor na pitie má len 3,3 cm. Na jednej strane menší uzáver znamená menšie straty tepla a aj trochu ušetrenej hmotnosti. Skrutkovacia zátka pekne dopĺňa čistý dizajn. Uško je tvarované tak, aby presne sedelo na karabínu. Môžete tak fľašu poistiť na batohu (povedzme na zjazd) alebo zavesiť na sedací úväz.

Oceňujem aj jednoduchosť. Žiadne náustky, ani mechanizmy na priame pitie. Na jednoduchej skrutkovacej zátke sa nemá čo pokaziť a jednoducho sa čistí.

Nevýhodou je horší prístup dovnútra. Aj priame zalievanie vrecúška s čajom je problematické. Môžete tam vrecúško pretlačiť, no pri vyťahovaní môže dôjsť k pretrhnutiu, čo je celkom nepríjemnosť. Druhou nevýhodou je zhoršený prístup pri čistení.

Skúsenosti z používania

Fľašu používam od februára, takže prešla so mnou všetky ročné obdobia. Skialp či zimná turistika vo Vysokých Tatrách, jarné aj jesenné prechádzky a túry v Malých Karpatoch, Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre.

Tepelná izolácia je slabšia ako pri termoske. Teplo citeľne viac stráca v okolí hrdla a zátky. Najrýchlejšie stráca teplo, keď je vnútri malé množstvo tekutiny. Je to prirodzený jav: čím viac vody, tým vyššia tepelná kapacita. V praktickom používaní sa to ale neprejavilo ako problém. Keď je fľaša poruke, netrvá dlho kým ju vypijem. Potom doplním z termosky, keď je dlhšia pauza.

Hoci výrobca fľašu štylizuje aj do polohy udržiavača studeného nápoja v lete, takto som fľašu nevyužíval. Nepochybne by to fungovalo, sestra menšiu verziu práve takto využíva na detský tekutý proviant, no mne sa v lete termosku nechce ťahať.

Záver

Laken Futura Thermo je fľaška s vákuovou izoláciou a úzkym skrutkovacím hrdlom. Má pekné tvarové vyhotovenie, atraktívnu farbu a manipulácia s ňou nie je problém ani v rukaviciach. Termoizolačné vlastnosti sú slabšie ako pri bežnej termoske, no ušetríte na hmotnosti aj vonkajšom objeme. Oceňujem jednoduchosť konštrukcie bez prvkov, ktoré sa môžu pokaziť.

Podobné produkty


  1. Porovnané s termoskou Esbit 750 ml, ktorá váži 475 g 

Fotogaléria k článku

Najnovšie