Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lomnistá dolina. Foto Pavol Timko.
Lomnistá dolina. Foto Pavol Timko. Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa na lyže či bežky už aj mimo okresu

Po dnešnom a zajtrajšom snežení budú na horách vládnuť zimné podmienky treba sa preto primerane vystrojiť a myslieť aj na to, že sa zvýši stupeň lavínového nebezpečentva. Do tipov na túry sme pridali aj výlety na lyžiach. Od zajtra je opäť povolený pohyb v prírode aj mimo okresu.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Od zajtra je opäť povolený pohyb v prírode či individuálny šport aj mimo okresu.

Tip na túru

Dva tipy na bežky od Pavla Timka. Prvý vedie po upravenej trase, o ktorú sa stará Horské spoločenstvo Andrejcová, zo sedla Čertovica popod Beňušku k útulni Líška. Na druhý deň sa Pavol vybral po stopách partizánov Lomnistou dolinou nad obcou Jasenie. Trasa prechádza cez pekný prales a je z nej výhľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Janka Bílešová odporúča poldenný výlet na vrchol Veľký Vreteň z Kysuckého Nového Mesta. Na vrchol sa vybrali práve po výdatnejšom snežení, ocenili teda vianočnú atmosféru, keďže na dolných Kysuciach sneh pred Vianocami nebýva pravidlom. Trasa vedie najprv lúkami, neskôr lesom, cestou miniete aj veľký prístrešok.

Tip na skialpovú túru

Alexander Daňo sa vybral z poľskej obce Wolosate na Tarnicu, najvyšší vrchol poľských Bieszczad. Väčšina trasy vedie otvoreným terénom s krásnymi výhľadmi.

Ďalšie tipy na túry

  • Lúčanská Malá Fatra: Michal Bukvai sa vybral na ikonický skalnatý Kľak v Lúčanskej Malej Fatre z Domaniže. Okruh viedol cez Fačkov na Kľak, hrebeňom na sever do Vríckeho sedla, potom Rajeckolesnianskou a Suchou dolinou späť do Domaniže.
    Malofatranský Kľak v zime

  • Malé Karpaty: Vladimír Lukačovič sa snažil prejsť nad Pezinkom počas jednej túry čo najviac lokalít s najviac zachovanými pozostatkami po ťažbe rúd v Malých Karpatoch. Niektoré si prešiel aj zvnútra.
    Pezinské baníctvo za jeden deň

  • Slanské vrchy: Marián Jaššo sa prešiel zo Slanského sedla na zrúcaninu Slanského hradu so zachovalou vežou Nebojsa. Zostup vedie okolo Trstinového jazera.
    Hradisko, Strahuľka a hrad Slanec

  • Veľká Fatra: Martin Birka sa vybral do menej navštevovaných častí národného parku Veľká Fatra v takzvanej ľubochnianskej vetve. Tým, ktorých lákajú práve menej známe lokality, odporúča zaujímavý tajomný vrchol Kopa nad budúcim tunelom Korbeľka, výhľadový hrebeň Magury a kolibu Príslop ležiacu na krásnej horskej lúke.
    Severným cípom VF: Kopa, Nolčovská Magura a Smrekové

Ďalší tip na túru s deťmi

  • Vysoké Tatry: Malý kúpeľný okruh je nenáročná vychádzka nad Starým Smokovcom, vhodný ešte pred spustením lyžiarskej sezóny, keďže v jeho závere schádzate okrajom zjazdovky na Jakubkovej lúke. Vedie mladým tatranským lesom s výhľadom na Slavkovský štít, stretnete tu len minimum ľudí.
    Malý kúpeľný chodník v zime

Vypočujte si

V novele zákona o cestnej premávke minulý týždeň prešiel aj minimálny odstup 1,5 metra pri predchádzaní cyklistov. Podľa Dana Kollára z Cyklokoalície to nie je nové pravidlo ale spresnenie existujúceho. Aj preto nepovažuje túto úpravu za zásadnú. V novele sú podstatnejšie zmeny.

HIKING.SK podcast

Prečítajte si

Príbeh z knihy Bujón v Šumienke od Miša Diviaka: „Večer pri pive sa dávame do debaty s istým, pomerne dobrým miestnym lezcom. Ten nám odporúča cestu „Kubín-Roland“ v severnej stene Bradavice. Vraj to nie je ťažké, hore, vo vrcholovej časti, je Kubínov komín, ten je za štyri, inak je to tak za dva, za tri. Mrkneme do Kroutila, je to klasika, tromi čiarkami znázornená stena, jednou čiarkou cesta, tromi slovami popis. Sedí vec, skúsime to."

„Ten rok to vôbec nevyzeralo na biele Vianoce, ale asi dva dni pred sviatkami začalo mrznúť a začal padať sneh A to tak silno, že nám bolo jasné, že si asi celkom slušne užijeme naše bežky. Veľmi som sa tomu tešil, pretože už som mal lyže dávno nachystané a kamaráti z osady hovorili, že cez vianočné prázdniny to rozfofrujeme a prebrázdime celé naše skalické hory," píše Boro Tomis v príbehu, ktorý môžete nájsť aj v knihe Karpatské horské.

Rada

Zima je tradične pre širšiu turistickú verejnosť bežkárskym či lyžiarskym obdobím, prípadne aj obdobím oddychu a plánovaním prvých jarných túr. Hoci zimná turistika nie je taká populárna ako letná, má svoje výhody a v mnohom je práve toto obdobie pre fajnšmekera to najkrajšie, čo môže v horách zažiť. Má to samozrejme svoje špecifiká, ktoré netreba podceniť.

Z fotogalérie

Zimný večer pod Mukyňou

Zimný večer pod Mukyňou

Počasie

SHMÚ v sobotu očakáva polooblačno až oblačno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto Ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota vystúpi na -2 až 3, na dolnom Zemplíne do 5 stupňov.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, na východe postupne na mnohých miestach sneženie, v nižších polohách aj dážď alebo dážď so snehom. Má byť veterno a na pocit chladno. Najvyššia denná teplota bude -1 až 4, na severe miestami okolo -3 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Po dnešnom a zajtrajšom snežení sa dá očakávať vrstva nového snehu vo všetkých vyšších pohoriach, pravdepodobne sa zvýši aj stupeň lavínového nebezpečenstva.

Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Oceľové laná, stúpačky, mosty a rebríky sú obalené súvislou vrstvou ľadu a hrozí tu veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie