Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predná obálka
Predná obálka Zatvoriť

Recenzia Michal Knitl: Pacifická hrebeňovka

Michal Knitl je známy cestovateľ, cestuje zásadne pešo, prípadne stopom. Spí pod stanom či pod širákom, je jedným zo 100 najaktívnejších coutchsurferov na svete. Náklady jeho ciest sú naozaj minimalistické. Všetky zážitky si zapisuje, aby ich mohol zdieľať. Už som čítala viacero jeho kníh, precestovala som s ním viacero krajín aj na jeho webovej stránke. Je zakladateľom cestovateľského festivalu Cestou necestou. Tentokrát chcem upriamiť vašu pozornosť na ďalšiu mimoriadnu knihu, na ďalší nevšedný cestovateľský zážitok s trochu extrémnou príchuťou.

Výrobca
Michal Knitl
Typ
cestopisná publikácia
Materiály
kriedový papier
Hmotnosť
902 g
Infocena
15 €
Obchody
Cestou Necestou

Michal Knitl Pacifická hrebeňovka
alebo 4014 km za 166 dní po vlastných cez americkú a kanadskú divočinu.

  • Trvanie cesty: 8. 4. - 23. 9. 2019,
  • Krajiny: USA a Kanada,
  • Rozsah, rozmer a váha knihy: 200 plnofarebných strán, 254 x 215 mm, 902 gramov,
  • Počet fotografií: 332 plnofarebných fotografií.

Držím v ruke knihu a už čísla 4014 km a 166 dní po vlastných vo mne vyvolávajú zimomriavky, 5,5 mesiaca sústavného putovania. No teším sa, keď sa do nej ponorím. Koľko len zážitkov v nej nájdem, koľko priateľstiev mi Michal sprostredkuje, koľko obdivu pocítim voči sile jeho ducha, odhodlanosti dôjsť do cieľa a pokore pred silou prírody.

Pacifická hrebeňovka - v skratke PCT - vedie od hraníc s Mexikom až po Britskú Kolumbiu v Kanade, je dlhá 4 286 km a pohybuje sa v nadmorskej výške od hladiny mora do 4 011 m n. m.

Vyznanie autora:

Prechod Pacifickej hrebeňovky je snom mnohých. Jedinečná túra od hraníc Mexika vedie cez horúci juh Kalifornie, 4000 metrov vysoké hory a sedlá v Sierre Nevade, okolo sopiek Oregonu a Washingtonu až po hranicu s Kanadou. Každý deň od marca začína viac ako 30 ľudí, a tak každý deň stretávam úžasných ľudí. Bolo najviac snehu za 20 rokov, a tak päť týždňov, až do polovice júla, sme kráčali po snehu a brodili sa cez hlboké rieky po pás. Za zasneženou Sierrou prišla nížinatá časť, komáre, horúčava, ďalšie zničené tenisky. Po troch mesiacoch a polovici prechodu som sa rozhodol, že celú túru nedokončím. Vyberiem si len najkrajšie úseky, vyjdem na hory, ktoré oficiálna túra iba obchádza a pôjdem aj do Kanady. A tak som vyšiel na Mt. Shasta, South Sister, Mt. Adams a prešiel aj sekciu C z Great Divide Trailu v Kanade. Na záver som sa vrátil do Sierry opäť, kde som vystúpil na Mt. Whitney, pozrel si nádherné sekvoje i redwoody a obdivoval krásu Yosemitov bez snehu. Bolo to leto, na ktoré nezabudnem.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Michal rozdelil svoje putovanie do kapitol:

  • Južná Kalifornia,
  • Sierra,
  • Severná Kalifornia,
  • Oregon,
  • Washington,
  • Kanada,
  • Späť v USA.

Jeho kroky nevedú striktne po trase PCT, vyberá si zaujímavé úseky, vybehne na vrcholy hôr, ktoré by mal míňať a ako fajnšmeker si z každej časti vyberie svoje naj naj naj. Občas cielene, občas v nadväznosti na vhodnú pomoc dopravy resp. potrebu výnimočného niekoľkodenného oddychu pre svoje nohy.

V knihe je viacero citátov Johna Muira, vygúglim a čítam John Muir tiež známy ako „John of the Mountains“ a „Father of the National Parks“, bol vplyvným škótsko-americkým prírodovedcom, autorom, environmentálnym filozofom, botanikom, zoológom, glaciológom a obhajcom ochrany divočiny v USA.

Michal píše knihu ako denník, čo deň, to jedna kapitola, deň po dni, míľa za míľou. Dátum, poradové číslo dňa, počet prejdených míľ a dosiahnutý celkový počet míľ. V každej kapitole Michal opisuje nielen trasu a zážitky, no aj to, ako sa stravuje, kde si dopĺňa vodu či iné potrebné veci pre svoje putovanie. Spomenie aj drobné zdravotné problémy. Nezabúda na poveternostné podmienky. Putuje väčšinou sám, no o stretnutia so súpútnikmi nemá núdzu. Nezabudne spomenúť, z ktorej krajiny sú ľudia zdieľajúci radosti i strasti putovania. A tak môžem spolu s ním spoznať hikerov mnohých národností, pred ktorými mám rešpekt a ako žena mimoriadne obdivujem mladé ženy, ktoré, rovnako ako Michal, putujú samé. Nie je to trasa od hotela k hotelu s teplou sprchou a čistou posteľou, takýto luxus tu veru nie je.

Mňa najviac oslovujú zážitky voňajúce človečinou. Ľudia, ktorí ochotne odvezú hikerov aj mimo vlastnej cesty k obchodom či nástupom na trasu. Trail angels - dobrovoľníci, ktorí pomáhajú radami, potravinami, možnosťami využiť hygienické zariadenia či prespať. Miesta, kam si môžu dať hikeri poslať balíky, či odoslať nepotrebné veci. Ľudia, ktorí poskytnú aj vlastnú strechu, kúpeľňu, možnosť oprať si veci.

Celé putovanie je veľmi pestré a tým čitateľsky zaujímavé, nebudem vám ho príliš približovať, aby som neprezradila príliš veľa. Páčilo sa mi, ako sa mu vždy podarilo stretnúť niekoho, s kým si mohol zacvičiť akrojogu. Vznikli krásne fotografie vzácnych chvíľ, kedy medzi prakticky neznámymi ľuďmi preskočila iskra dôvery a radosti z cvičenia.

V knihe je 332 plnofarebných fotografií, vďaka ktorým je obraz Michalovho putovania ešte bezprostrednejší, veľa detailov tvárí PCT komunity, strapaté hlavy, zarastené tváre, no oči plné radosti, odhodlania a slnka. A prírodné scenérie, ktoré vyrážajú dych, farebná flóra, množstvo snehu, zvláštne stromy, výhľady, kamenné hory, potoky, jazerá, rozvodnené jarné rieky.

Štaroval z Južnej Kalifornie, prvá zastávka bola u trail angels Scouta a Froda, ktorí poskytujú potrebné informácia "nováčikom". Štart je na hranici s Mexikom pri dedinke Campo. Koniec je na americko - kanadskej hranici, táto foto je na obálke publikácie.

Druhá kapitola knihy - Sierra - bola doslova ako detektívka. Putovanie pohorím v čase najväčšej snehovej nádielky posledných rokov preverila nielen Michala. Osamelí turisti v snahe doslova prežiť putujú spolu a pomáhajú si napr. pri náročných brodeniach cez mimoriadne rozvodnené rieky, kde bežné brody sa menia na riavy. Takúto fotku môžete vidieť na zadnej strane knihy.

Obdivujem Michalovu disciplínu v zaznamenávaní všetkého, čo cestou zažil, koľko kde minul peňazí, kde presne spal, kedy sa mu rozpadli tenisky, ako získal nové, ktoré expedičné jedlo mu chutilo, ako zostavoval svoj jedálny lístok, aby mal dosť energie.

Na konci knihy nájdete najprv mapku celej trasy, ďalej sú zaradené rôzne štatistiky, napr. počet prejdených míľ počas jednotlivých dní, kompletný zoznam použitej aj zničenej výbavy, tenisiek stihol zničiť päť párov. A ešte rozpočet, to vám ale neprezradím, iba jedno číslo - minul menej ako 1 Euro na 1 kilometer.

Na záver použijem citát Johna Muira:

Vylez na hory a získaj ich dobré posolstvo. Pokoj prírody bude do Teba prúdiť rovnako, ako slnečný svit prúdi do stromov. Vietor fúkne do Teba svoju čerstvú sviežosť a búrky ich energiu, zatiaľ čo starosti z Teba opadnú ako jesenné lístie.

Možno vás citát inšpiruje k čítaniu krásnej knihy plnej človečiny, potu a ľudskej sily. A vy spolu s Michalom prežijete úžasné chvíle, presne tak ako som ich prežila ja. Síce so šálkou čaju, no občas som mala pocit, že mám tiež spotený chrbát.

Fotogaléria k článku

Najnovšie