Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Turistický sprievodca Liptov

Liptov patrí k najobľúbenejším oblastiam na Slovensku na trávenie voľného času veľmi rozmanitým spôsobom. Užijú si tu milovníci turistiky, lyžovania, cyklistiky, vodných športov, spoznávania histórie a kultúry liptovských miest, obcí či množstva turistických atrakcií, jaskýň, múzeí, náučných chodníkov… Toto všetko väčšina z vás určite vie, mnohé miesta pozná. Aj v našej domácej turistickej kuchyni často varíme zážitky práve z tejto krásnej časti našej domoviny. Aj keď veľa vieme, predsa radi siahneme po knižných pomocníkoch.

Výrobca
Daniel Kollár, vydavateľstvo DAJAMA
Typ
knižný turistický sprievodca
Materiály
kriedový papier
Hmotnosť
480 g
Infocena
14,41 €
Obchody
dajamabooks.sk

Turistický sprievodca Liptov - Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Liptovský Hrádok

Autorom je Daniel Kollár. Kniha má 240 strán, mäkkú väzbu, rozmery 130 x 218 mm. Obsahuje množstvo farebných fotografií, máp, historických fotografií, starých pohľadníc, všetko z bohatej studnice materiálov vydavateľstva DAJAMA, o čom sa presvedčíme na konci knižky v zozname použitej literatúry.

Liptov má jednu z najmalebnejších prírodných scenérií v rámci Slovenska. Zo severozápadu ho ohraničuje Veľká Fatra, hrebeň Chočských vrchov a zo severu hrebeň Západných Tatier. Južnú hranicu tvorí hrebeň Nízkych Tatier.

Obsah je rozdelený do 19-tich kapitol, nebudem ich všetky menovať, prečítate si sami.

Úvodné strany sa venujú krátkemu pohľadu na prírodu Liptova, vrátane vodstva, flóry a fauny. Viete napr. čo sú to Liptovské "rastúce" kamene? Prezradím vám, že sú to travertíny a viac je na strane 11.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dejiny Liptova - krátky pohľad na časovú os nás vráti až do čias, kedy tu žili Kelti. A že presne kde? Pri Liptovskej Mare si môžete pozrieť hradisko Havránok, je síce trochu na kopci, no za námahu to stojí a viac neprezradím. Alebo legenda o Liptovskom bačovi, čo aj kráľa Mateja (Korvína) naučil, ako sa poriadne jedia bryndzové halušky.

Na strane 21 nájdeme členenie Liptova na tri oblasti v prehľadnej mapke s farebným rozlíšením:

  • Stredný Liptov - Liptovský Mikuláš a okolie,
  • Dolný Liptov - Ružomberok a okolie,
  • Horný Liptov - Liptovský Hrádok a okolie.

Stredný Liptov - Liptovský Mikuláš a okolie

Začneme v Liptovskom Mikuláši - autor mu venuje 25 strán. Ponúka nám pekne spracovanú prechádzku pamätihodnosťami s výkladmi k jednotlivým zastávkam a ich označením na mapke centra mesta. Prechádzka s touto knihou v ruke bude určite príjemná.

Prečítala som si o Valérii Márii - anglickej princeznej, ktorá sa narodila v Liptovskom Mikuláši v roku 1900, o profesorovi Aurelovi Stodolovi - známom vedcovi, ktorému vzdal hold aj Albert Eisntein, jeho slová nájdete na strane 37.

O sochárskom kráľovi Alojzovi Štróblovi, ktorého socha "Naša matka" je v parížskom Louvri evidovaná ako "výtvor patriaci medzi najdokonalejšie sochy sveta", kde ju v meste nájdete? - strana 41. Okolie Liptovského Mikuláša - na 40 stranách je dvadsaťšesť lokalít hodných pozornosti turistu či cestovateľa s fotoaparátom v ruke.

Dolný Liptov - Ružomberok a okolie

Aj mesto Ružomberok nám na 22 stranách ponúkne svoje naj. Viaceré mestské časti sú samostatnými klenotnicami prírodných krás či historických faktov.

Andrej Hlinka píše významnú kapitolu života politika z prelomu 19. a 20. storočia v boji Slovákov za národnú slobodu v Rakúsko-Uhorsku - na stranách 102 a 103.

Čutkovská dolina, Hrabovo, Malinô brdo, Vlkolínec - časti mesta, miesta pre oddych, turistiku a najmä rodinnú rekreáciu.

Ružomberok má aj zaujímavé okolie - sem-tam hrad, kúpele, sakrálne pamiatky - a to v objatí Veľkej Fatry, Chočských vrchov a Nízkych Tatier. Na hrade Likava je podľa povesti ukrytý až dodnes poklad - hľadajte ho na strane 120 a 121.

Horný Liptov - Liptovský Hrádok a okolie

Mesto Liptovský Hrádok - prechádzka mestom s knihou v ruke nás vedie unikátnym maľovaným podchodom pod železnicou s 50 grafity maľbami a ďalej…, nepoviem. Prečítajte si, my si ju zaradíme ako vlastivednú zastávku pri najbližšej ceste okolo. Tu sa dozviete viac o našich známych vrchoch Kriváň a Kráľova hoľa, legendy, fakty a možnosti výstupov.

Pešia turistika

Časť je venovaná opisom niekoľkých trás pre peších turistov, spolu ich je dvadsaťpäť. Informácie o jednotlivých trasách sú strohé. Poloha, náročnosť, časový rozvrh, prevýšenie, plus celostranová kreslená schematická mapa bez vrstevníc. Je to iba krátky pohľad:

  • 10 turistických trás v Západných Tatrách,
  • 10 turistických trás v Nízkych Tatrách,
  • 5 turistických trás vo Veľkej Fatre.

Náučné chodníky

Tridsaťdva NCH z Liptova so základnými informáciami o dĺžke, potrebnom čase, počte zastávok, zameraní a náročnosti sumarizuje na šiestich stranách. Plusom je mapka Liptova s číselným označením miesta NCH. Je to iba výpočet a o samotných NCH tu informácie nenájdeme. No pri listovaní knižkou nájdeme napr. dvojstranu o NCH Prosieckou a Kvačianskou dolinou v kapitole Okolie Liptovského Mikuláša, kde je opísaná veľmi podrobne a zaujímavo.

Cykloturistika

Šesťdesiat trás vrátane desiatich najkrajších cyklookruhov - na jednej dvojstrane sú vymenované trasy a desať najkrajších cyklookruhov je formou polstranovej sumarizácie dôležitých údajov.

Zimná turistika

Sú vymenované všetky sezónne uzávery turistických a náučných chodníkov. Ďalej možnosti zjazdového a bežeckého lyžovania v malej kocke.

Kniha je zaujímavá najmä časťou z hľadiska histórie a pamiatok, druhá časť venovaná pešej turistike, cykloturistike a zimnej turistike je skôr naznačená a zabúda na rodinnú turistiku s výnimkou NCH. Vieme ju využiť pri plánovaní vlastivedných zastávok počas presunov resp. plánovania dní zameraných na spoznávanie histórie Liptova.

Príjemne som si v nej zalistovala aj v teple domova s horúcim kakaom, mnohé časti sa dajú pekne prečítať aj deťom v rámci domácej hodiny vlastivedy.

Fotogaléria k článku

Najnovšie