Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Javorníky. Foto – Michal Mikuláš
Javorníky. Foto – Michal Mikuláš Zatvoriť

Basecamp Víkend bude veterný, odporúčame túry v nižších polohách

Víkend bude oblačný a najmä veterný. Vybrali sme preto tipy na túry v nižších nadmorských výškach a prevažne v lese. Vyberte sa na náučný chodník pri Novej Bani, k Malachovskému vodopádu či na Katovu skalu. Zhrnuli sme aj aktuálne udalosti týždňa.

V ďalšej časti článku nájdete podrobnejší prehľad počasia a podmienok, aké by mali byť na horách počas najbližšieho víkendu. Na záver pripájame zoznam turistických chodníkov, ktoré sú zatvorené kvôli zlému technickému stavu alebo sú len ťažko priechodné.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

Tragická lavína vo Veľkej Fatre

V pondelok lavína zasypala troch skialpinistov zo štvorčlennej skupiny, ktorá sa vybrala na Krížnu vo Veľkej Fatre. Jedného zasypala iba čiastočne a podarilo sa mu vyhrabať. Dvaja lyžiari, ktorí boli v strede žľabu, zahynuli.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Podľa Strediska lavínovej prevencie nebol nový sneh dobre previazaný so starším podkladom. Lyžiari si vybrali žľab so sklonom nad 35° s nafúkanou snehovou doskou.

K nehode prispeli ďalšie faktory. Skialpinisti so sebou nemali základnú lavínovú výbavu, na lyžiach mali zaistenú špicu viazania, čiže ani pri páde v lavíne im lyže nevypli a pravdepodobne prispeli k hlbokému zasypaniu. Pod svahom, ktorý lyžovali, sa nachádzala úzka dolinka, tzv. terénna pasca. Nános lavíny sa nemal kde rozliať a vytvoril hlboký nános.

Zdroj: Stredisko lavínovej prevencie

Reforma národných parkov

Parlament schválil reformu národných parkov. Zmeny v národných parkoch nastanú až 1. apríla 2022 a nie vo všetkých rovnako. Od tohto dátumu prejdú lesné pozemky, ktoré vlastní štát, od štátnych lesníkov pod rezort životného prostredia v Tatranskom národnom parku, NP Slovenský raj a Pieninskom národnom parku.

V ostatných parkoch bude ochrana prírody spravovať maloplošné rezervácie so 4. a 5. stupňom ochrany. Územia s 3. stupňom ochrany, na ktorých sa bežne hospodári, prejdú až po schválení zonácií.

Zonácia prináša jasnejšie pravidlá pre všetky subjekty, ktoré majú na území parku rôzne záujmy. Je lepšia aj pre ochranu prírody, delí park do ucelenejších zón, čo je dôležité pre tie časti územia, kde majú prebiehať nerušené prírodné procesy.

Tip na túru

Malachovskou dolinou kedysi viedla poštová cesta z Banskej Bystrice cez Kremnické vrchy do Kremnice. Tatiana Filipková sa z nej vybrala na skalné bralko Skalku. Na ďalšom úseku túry minuli andezitové kamenné more a Malachovský vodopád s tiesňavou.

Tip na túru s deťmi

Danka Laciková odporúča nenáročný výlet s deťmi a sánkami zo Španej doliny na Šachtičky. Sánkovať sa môžete na Šachtičkách a aj na spiatočnej ceste. V Španej doline sa dá pozrieť zachovaná banská architektúra.

Bežky

Na hraniciach s Českou republikou snáď bude fúkať o niečo menej, vybrali sme preto klasiku, ktorú prešiel Michal Mikuláš. Upravenou trasou na bežecké lyžovanie sa vybral na hrebeň Javorníkov. Trasa vedie zo sedla Kohútka cez Malý Javorník na Kasárne a späť, striedavo cez les a odkryté miesta s výhľadmi.

Ďalšie tipy na túry

  • Pohronský Inovec: Vladimír Kobza prešiel relatívne nový náučný chodník Zbojnícke studničky, ktorý spája oblasť Kohútova s Tajchom. Trasa vedie z Novej Bane cez Predný a Zadný Šarvíz k vodnej nádrži Tajch, cestou míňa niekoľko upravených studničiek. Ide o nenáročnú poldennú túru.
    Náučný chodník Zbojnícke studničky v Novej Bani

  • Veľká Fatra: Andrea Morongová popísala výlet na Katovu skalu. Ide o zaujímavý skalnatý útvar nad Kantorskou dolinou vo Veľkej Fatre, neďaleko zrúcaniny hradu Sklabiňa. Vrchol poskytuje nádherný polkruhový výhľad na Veľkú Fatru, časť Turčianskej kotliny a aj na Lúčanskú časť Malej Fatry.
    Katova skala

Vypočujte si

Čo si treba kúpiť na zimnú turistiku a čo z letného vybavenia sa dá používať aj v zime? Aké turistické topánky, spodné prádlo či bundu treba mať? Je špeciálne vybavanie, ktoré je nevyhnutné na zimu? Ako ostať aj v treskúcej zime celý deň v pohode? Aj na tieto otázky hľadáme odpoveď v ďalšom dieli série o vybavení s Mišom a Ľubom.

HIKING.SK podcast

Prečítajte si

Príbeh z knihy Bujón v Šumienke od Miša Diviaka: „Prechod zimného hrebeňa Západných Tatier, hlavne jeho najexponovanejších častí, sa považuje za určitý druh horolezeckého podujatia. Odkedy sme začali liezť, poškuľovali sme po ňom a obdivovali sme starších kolegov, ktorí ho prešli. Chvíľu nám trvalo, kým sme dali dokopy akú-takú výstroj, odvaha nám nechýbala a išli sme na vec. Vyhrabal som zo šuflíka staré fotky a pospomínal, aké to bolo."

„Čo však bolo priam neuveriteľné, bola hmla. Lebo to, čo bolo vonku, som ešte nikdy v živote nevidel. Ak to trošku preženiem, tak som mal najprv dojem, že buchnem hlavou do mliečneho skla. Nemal som žiadne obavy, lebo som vedel, že som len nejakých šesťdesiat krokov od chaty plnej ľudí, a tak som pomaličky schádzal tou čľapkanicou a schádzal a schádzal, až som si uvedomil, že už schádzam akosi dlho." píše Boro Tomis v príbehu, ktorý môžete nájsť aj v knihe Karpatské horské.

Z fotogalérie

Zimná krajina

zimna krajina

Počasie

Čaká nás oblačný víkend s veternou sobotou. SHMÚ vydal na sobotu výstrahu pred vetrom v mnohých pohoriach. Nad pásmom lesa má fúkať búrlivý vietor až víchrica. V nedeľu má ešte silno fúkať na hrebeňoch hôr.

V sobotu bude premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť. Tam čakajte snehové prehánky alebo sneženie, aj trvalejšie. Cez deň zrážok bude zrážok. Najvyššia denná teplota 2 až 6, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši -2 až 2 stupňov.

V nedeľu bude podobné počasie, snežiť môže aj ny východe Slovenska, v nižších polohách pršať. Najvyššia denná teplota 0 až 5, na západe a miestami aj na juhu stredného Slovenska okolo 7 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Na horách je od 10 do 60 cm snehu.

V Malej Fatre sa odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Z dôvodu bezpečnosti HZS neodporúča prechod žlto značeným chodníkom z Medziholia - Stohové sedlo, tzv. Stohovou skratkou.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté.

Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Oceľové laná, stúpačky, mosty a rebríky sú obalené súvislou vrstvou ľadu a hrozí tu veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu.

Najnovšie