Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Tatry z chodníka

Vydavateľstva DAJAMA aktuálne vydalo publikáciu Tatry z chodníka. Ide o knižného sprievodcu názvoslovím Vysokých a Belianskych Tatier od Jozefa Gurníka.

Výrobca
vydavateľstvo DAJAMA
Typ
knižný sprievodca názvoslovím Vysokých a Belianskych Tatier
Hmotnosť
685 g
Infocena
16,95 €
Obchody
martinus.sk

Zámerom autora je podľa jeho slov priniesť turistom informáciu, aké štíty, hrebene či plesá vidia okolo seba z turistického chodníka. Sústredil sa na Vysoké a Belianske Tatry od západu na východ, konkrétne od Tichej doliny po Zadné Meďodoly. Cieli na čitateľa, ktorý si chce pred túrou naštudovať, kam vlastne ide a čo tam uvidí, a dokáže to ľahšie identifikovať v teréne.

Publikácia má 112 strán, je plnofarebná na kriedovom papieri, fotografie tvoria väčšiu časť obsahu. Rozmer knihy je 27 x 22 centimetrov, hmotnosť 685 gramov.

Seriál o jednotlivých dolinách vychádzal v časopisoch Tatry aj Krásy Slovenska, neskôr sa autor rozhodol vydať ho knižne. Nachádzajú sa tu základné charakteristiky dolín, pôvod názvov jednotlivých štítov či údaje o prvovýstupoch.

Kapitoly sú rozdelené po jednotlivých dolinách. V úvode je mapa a popis doliny ako celku vrátane bočných doliniek alebo výrazných žľabov. Nájdete tu aj informáciu o tom, aké turistické chodníky vedú dolinou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V ďalšej časti kapitoly sa nachádza veľká fotografia, respektíve fotografie, s popisom jednotlivých štítov a textovou charakteristikou najvýraznejších z nich. Okrem dolín sa tu nachádza aj popis niektorých hrebeňov, alebo štítov, napríklad Liptovských kôp, Rysov či Lomnického štítu. V niektorých dolinách sú popísané aj vysokohorské chaty, ktoré v nich ležia, ale nie je to pravidlo, skôr výnimka.

Autor občas pridal odbočky do histórie, napríklad pri Tatranskej Javorine sa dočítate o kniežati Hohenlohe, alebo o akademickom maliarovi, ktorý inicioval vznik Symbolického cintorína pod Ostrvou. Svoje miesto v literatúre má už aj búrka, ktorá zničila časť ikonickej Nákovy na vrchole Končistej. Prevažná časť textu sa však venuje geografickým opisom, doplneným informáciami o prvovýstupoch na jednotlivé štíty.

V závere sa nachádzajú ešte slovné popisy jednotlivých panorám.

Vzhľadom na svoje zameranie je kniha informačne veľmi hutná, nečakajte beletriu, skôr množstvo názvov, mien aj rokov. Môže však byť dobrou pomôckou pre toho, kto si chce vopred naštudovať, čo pri túre uvidí, alebo si to môže následne porovnať doma s fotografiami.

Knihu si môžete kúpiť na dajamabooks.sk.

Fotogaléria k článku

Najnovšie