Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pustý hrad
Pustý hrad Zatvoriť

Túra Pustý hrad nad Sklenými Teplicami

Často cestujem po R1 a keď mám čas, odbočím z nej niekam neďaleko na krátku vychádzku. Len medzi Budčou a Novou Baňou je hneď niekoľko takýchto miest so skalami či vyhliadkami, napríklad Jastrabská skala, Bralce, Zvonička nad Novou Baňou, Kamenné more nad Vyhňami, zrúcanina Revište, Bralce a Kečka či Dolnozdanská skala.

Vzdialenosť
5 km
Prevýšenie
+335 m stúpanie, -335 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 10.12.2021
Pohoria
Štiavnické vrchy (CHKO Štiavnické vrchy)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 625 m n. m. Pustý hrad (hrad Teplica)
  • Najnižší bod: 310 m n. m. chatová osada pod Kapitulskými bralami
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
prameň nad chatami (pri zelenej značke)
Doprava
Hliník nad Hronom (vlak, bus) - chaty pod Kapitulskými bralami (bus, parkovisko)
SHOCart mapy
» č.482 Štiavnické vrchy, Krem… (1:40.000)

Naposledy ma upútal Pustý hrad. Nie ruina nad Zvolenom, ale jeho menej známy menovec nad Sklenými Teplicami.

Trasa

Kapitulské bralá, bus – chatová osada pod Kapitulskými bralami – VN Pustý hrad – rázc. pod Pustým hradom – Pustý hrad – Pustý hrad, zrúcanina (hrad Teplica) a späť

Nejdem až do Sklených Teplíc, hoci aj odtiaľto vedie na hrad žltá značka. Vyberám si dlhšiu a menej strmú trasu spod Kapitulských brál. Auto nechávam na parkovisku a poberám sa po vyjazdenej ceste. Je tu menšia chatová oblasť. Z cesty chvíľu stúpam lesom k jazierku s ďalšími domami. Rybník "Pustý hrad" je zamrznutý a nad ním trčí kopec, môj cieľ.

Ešte chvíľu kráčam po vyšliapanej ceste k ďalším chatkám. Od nich sa otvára krásny výhľad na Kapitulské bralá oproti. Skaly trčiace zo zasneženého lesa vyzerajú nádherne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po výdatnom snežení, ktoré zasiahlo Slovensko deň predtým, je všetko rozprávkové. Ešte aj obyčajná cesta cez obyčajný les. Som v Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy s druhým stupňom ochrany, okolo mňa nie je žiadna rezervácia, okrem spomínaných Kapitulských brál. Tie sú prírodnou pamiatkou. Územie je podľa štátneho zoznamu chránených častí prírody vzácnym geologickým fenoménom, poukazujúcim na nedokonalú tekutosť ryolitových láv. Značka tam nevedie.

Lesná cesta stúpa prevažne mladým bukovým lesom, na trase je len jeden výhľad. Postupne míňam rázcestie pod Pustým hradom, kde sa pripája žltá od Sklených Teplíc, a potom Pustý hrad. Odtiaľto vedie na vrchol významová odbočka, značka so zrúcaninou. Míňam tabuľu, ktorá hovorí o hrade Teplica. Prečo sa teda na mapách volá Pustý hrad, je záhadou.

Hrad vybudovali ako strážny v 13. storočí. Vystriedalo sa tu niekoľko majiteľov, zanikol na prelome 16. a 17. storočia, lebo stratil význam. Jeho zvyšky použili miestni obyvatelia na stavbu kostola.

Odbočím z lesnej cesty a na vrchol kráčam chodníkom skrytým v snehu. Tu už vidím aj niekoľko starých, majestátnych bukov. Onedlho som pri vrcholovej značke. Z hradu sa veľa nezachovalo. Zvyšky múrov len tuším pod snehovou pokrývkou. Je odtiaľto obmedzený výhľad na okolité kopce. Vyberám si termosku s čajom a chlieb so syrom, našťastie nefúka, a tak sa tu dá postávať.

Dole zbehnem rýchlo, sneh mäkne, nie je ho však veľa, ide sa dobre. Pri jazierku sa ešte pokochám zákutím s lavičkou a niekoľkými rozložitými borovicami lesnými. Potom ma čakajú len posledné metre k autu, pokračujem opäť na diaľnicu R1 a domov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie