Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kryté sedenie v archeoskanzene
Kryté sedenie v archeoskanzene Zatvoriť

Prístrešok Archeoskanzen kyjatickej kultúry

Možnosti nocľahu pod strechou na Ceste Márie Széchy sú značne obmedzené. Vhod padne znalosť prístreška nad dedinkou Kyjatice, ktorá leží v dosahu turistickej magistrály.

Poloha
Slovenské rudohorie - Revúcka vrchovina: archeoskanezen nad obcou Kyjatice cestou do osady Kadlub, na trase náučného chodníka
Nadmorská výška
485 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.53386 ° SŠ
dĺžka: 20.00397 ° VD
» Mapa
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Kontakt
Obecný úrad Kyjatice
FB Kyjatice
Spojenie
Rimavské Brezovo (vlak, bus) - Kyjatice (bus)
Dalšie info
arecheologické nálezisko kyjatickej kultúry

Prístup

  • z Kyjatíc (bus len cez pracovné dni) po miestnej komunikácii smer osada Kadlub na žiarové pohrebisko po 750 metroch,
  • spod vrchu Cigán (červená magistrála Cesta Márie Széchy) po poľnej ceste cez osadu Kadlub a miestnou komunikáciou (Náučný chodník Vŕšok Kyjatice) na žiarové pohrebisko po 2030 metroch,
  • zo sedla Prievady (bus, Cesta Márie Széchy) po štátnej ceste do dediny Kyjatice (bus) a po miestnej komunikácii smer osada Kadlub na žiarové pohrebisko po 2380 metroch.

Areál archeologického skanzenu

Expozíciu v prírode tvorí neveľký areál archeologického náleziska ľudu kyjatickej kultúry. Lúčne návršie v blízkosti miestnej komunikácie tvorí ukážka drvenej hranice na spaľovanie (spopolnenie), ukážka hrobu s replikami popolníc a oddychové prvky pre návštevníkov.

Ide o jednoduchý drevený prístrešok so sedlovou strechou (asfaltová krytina) a s dreveným sedením (stôl a dve lavice na udupanej zemi). Pre núdzový nocľah treba celtu na vytvorenie závetria a ochranu pred dažďom. Lokalita nie je určená na prespávanie, lebo ide o pietne miesto a zároveň archeologického nálezisko. Treba zdôrazniť, že ide o výnimočnú lokalitu s celoslovenským historickým významom.

Archeoareál dopĺňa grilovací prístrešok s betónovým kozubom a klátom na prípravu grilovaného jedla. Podlahu tvorí betónová platňa a z tvárnic je vytvorené čiastočné závetrie na dvoch stranách. Na kosenom priestranstve skanzenu sú voľne osadené jednoduché drevené lavičky. Odlesnený chrbát v okolí ponúka pekné výhľady na Slovenského rudohorie.

Voda

Archeoskanzen sa nachádza na vyvýšenine, čiže v bezprostrednom okolí prameň vody nenájdete. Vhodné si je vypýtať pitnú vodu na okolitých samotách (Kadlub, Kyjatice), lebo najbližšie potôčiky môžu byť kontaminované z okolitých hospodárstiev.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kyjatice

Okrem kyjatickej kultúry sú Kyjatice známe výrobou drevených hračiek. Kyjatické hračky sa vyznačujú originálnou rytou výzdobou. Vyrábané sú tri storočia a našťastie, dodnes sa ich produkcii venuje jediný majster - Ladislav Hedvigi. Ide o krásnu remeselnú prácu, ktorej výrobu chce presunúť do chátrajúcej historickej školy v Kyjaticiach. V tomto roku by sa mala začať obnova pôvodne školského objektu a premeniť ju na remeselnú dielňu a expozíciu.

Maličká gemerská obec je pre návštevníkov zaujímavá ďalším skvostom - opevneným románsko-gotickým kostolíkom z prelomu 13. a 14. storočia, ktorý ukrýva nádherné stredoveké fresky. Spolu so susednými gotickými skvostami v Kraskove, Rimavskej Bani a Rimavskom Brezove sa nachádzajú na trase Gotickej cesty regiónom Gemer-Malohont - Rimavský okruh.

Fotogaléria k článku

Najnovšie