Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Soňa Mäkká
Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Sedem vianočných príbehov a tipy na svätoštefanské túry

V špeciálnom vydaní basecampu vám prinášame sedem vianočných horských príbehov. Pripájame aj niekoľko tipov na kratšie sviatočné túry nad Donovalmi, v Štiavnických vrchoch, Veľkej Fatre či nad Starou Ľubovňou. Cez víkend má miestami pršať či snežiť, v sobotu čakajte aj silný vietor. Lepšie počasie bude v nedeľu, na horách je lavínová dvojka.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Vianočné príbehy

Nachystal som si vražedné nástroje a idem vyloviť kapra z vane. DOČERTA, KDE JE TEN KAPOR? Vaňa bez vody a kapra nikde. Jáj, že my sme ho včera vyložili aj s debničkami do skladu! No ten už veru čerstvý nebude, vravím si. Ešte šťastie, že je v sklade poriadna zima. Nenápadne beriem kľúče a šup sa dolu do skladu. Už to mám vymyslené. Poviem, že nechcem narobiť v kuchyni špinu a pôjdem ho akože zabiť za chatu. Lenže chyba. Kapor v sklade nie je.

Vypočujte si ako podcast alebo dočítajte text tu.

HIKING.SK podcast

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Stojíme pri smerovníku tesne pri sebe, tvárami otočenými k sebe a hrešíme ako pohania. Skrátka na Vianoce majú ľudia k sebe bližšie. Zvoní telefón. Horko-ťažko sa mi ho podarí vybrať skrehnutými rukami z vrecka a zodvihnúť. Vo vetre nepočujem ani slovo a keďže som ho s rukavicou ani náhodou nevedel ovládať, tak mi teraz bez rukavice omŕza ruka. Kašlem na to, schovávam ho do vrecka a nasadzujem rukavicu.

Betelka stál ako stĺp a len opakoval a opakoval: „Ja nevidím, nič nevidím, ja som slepý.“ Jeho tvrdenie bolo také presvedčivé, že i slobodník Lozánek zaváhal a pristúpil k vojakovi Betelkovi a správne po vojensky vydal rozkaz: „Vojak Betelka, okamžite hláste svoj stav.“ Ale Betelka kašlal na vojenské postupy a silnejšie a silnejšie kričal: „Nevidím, ja nič nevidím. Ja som oslepol.“

Zabudni na svoje šťastné skialpinistické rána, keď neváhaš ani sekundu po zapípaní budíka, tichúčko sa vytratíš z domu, v aute si pustíš Yael Naim a po pár chvíľach osviežujúcej jazdy si v červenom svetle vychádzajúceho slnka v mrazivom vzduchu ukrajuješ svoje vŕzgajúce metre smerom hore. Deti spravia z tvojho rána chaotické peklo. Nechcú vstávať. Nechcú jesť. Nechcú ísť na záchod. Nechcú si umyť zuby. Nechcú sa obliekať. Nevedia, kde majú spodky, čiapku, rukavice. Nechcú ísť nikam. Chcú pozerať Čipa a Dejla.

Koniec roka 2017 sa blížil a s ním aj najkrajšie sviatky roka - Vianoce. S týmto obdobím sú spojené rôzne akcie, medzi ktoré patria aj "kapustnice, bašávely a vianočné besiedky" v zamestnaniach. Po jednej takejto akcii som si naplánoval nenáročnú túru, počas ktorej som zažil zimné peklo aj raj.

Upachtené autíčko sa plíživo prebrodilo snehom až ku chate pri Jasienianskej Kyslej. Vystupujem do krutej zimy a skrehnutými rukami vykladám lyže a ostatné haraburdy. Batoh je nejaký ťažký, špekulujem, čo mám vyhodiť a tak, okrem iného vyhadzujem na zadné sedadlo varič a bombu. Hore v útulni v sedle Ďurková ho hádam nebudem potrebovať.

V prvý sviatok vianočný nebýva na chodníkoch príliš veľa turistov. 25. december je zväčša ešte v znamení života pri rodinnom krbe a väčšina tých nepokojných či prejedených vyráža na túry až 26. decembra. Ani na Chate na Kľačianskej Magure to v r. 1982 nebolo inak. Ale pár skalných, ktorých vylákalo pekné počasie, a pár doma unudených, ktorí jednoducho „museli“ prísť zaželať chatárom Veselé Vianoce, sa predsa len vybralo hore.

Z fotogalérie

Na Krúžku

Na Krúžku

Tip na túru

Ďalší zo Štedrých dní za nami. Z obrazovky bliká stokrát videná rozprávka, bruchá oťaželi sviatočnými dobrotami a mesto za oknom šedivou hmlou. Mám však plán! Tam nad oblakmi je celkom iný svet. Na prvý sviatok vianočný sa opäť pôjdeme pozrieť s priateľmi, ako svätí Vianoce matka Príroda. Voľba padla na ľuďmi opustený a aj turistami obchádzaný kraj, kde človek naozaj nie je pánom, ale hosťom.

Tip na túru s deťmi

Počas zimnej sezónnej uzávery vo Vysokých Tatrách sú v kurze najmä horské chaty či vodopád Skok, no veľmi pekné výhľady ponúka menej frekventovaná trasa cez sedlo Malej Svišťovky. Na prechod si treba vyhradiť dostatok času, zaberie celý krátky zimný deň, ak teda nechcete v polovici túry použiť na zostup lanovku. Jedným z lákadiel pre deti môže byť aj to, že počas nej vystriedate všetky štyri farby značených trás.

Ďalšie tipy na túry

  • Ľubovnianska vrchovina: Lukáš Varšík sa vybral na Štedrý deň na kratší výlet na vrchol Osly. Terén vedie prevažne lúkami s krásnymi výhľadmi aj na Vysoké Tatry.
    Sedlo Vabec – Osly – Ľubovniansky hrad

  • Štiavnické vrchy: Tri tipy na kratšie výlety od Martina Knora: Putikov vŕšok s jaskyňou Sezam, Breznický hrad, Vartu, Vartovku, Čajkovské brálie a hradisko na Krivíne.
    Okolo Tekovskej Breznice

  • Starohorské vrchy: Tatiana Filipková odporúča nenáročný výlet na bežkách z Donovalov okolo Hrubého vrchu s mnohými výhľadmi, na túre môžete obdivovať aj miestnu architektúru v osade Bully.
    Bežkami k vyhliadke pri buku

  • Veľká Fatra: V západnej časti Veľkej Fatry, nad tzv. Turčianskou záhradkou, sa nachádza viacero dominantných vrchov, z ktorých sa naskytajú ďaleké kruhové výhľady. Anton Zahradník si z nich na túti túru vybral Lysec.
    Zimný výstup na Lysec

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené a lokálne hmlisto. Cez deň na mnohých miestach dážď alebo dážď so snehom, od cca 900 m sneženie. Na severe a v Prešovskom kraji postupne sneženie aj v nižších polohách.
Najvyššia denná teplota -2 až 3, v južnej polovici západného a miestami aj na juhu stredného Slovenska 3 až 8 stupňov. Na horách dopoludnia prudký vietor až víchrica.

V nedeľu bude fúkať len slabý vietor. Opäť oblačno až zamračené a miestami sneženie alebo dážď so snehom, na západe a v Banskobystrickom kraji v polohách do 600 m väčšinou dážď.
Najvyššia denná teplota -2 až 3, na juhozápade miestami do 5 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Na horách je od 10 do 80 cm snehu, k dnešnému dňu platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva.

V Malej Fatre Horská záchranná služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Z dôvodu bezpečnosti neodporúča prechod žlto značeným chodníkom z Medziholia - Stohové sedlo, tzv. Stohovou skratkou.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté.

Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Oceľové laná, stúpačky, mosty a rebríky sú obalené súvislou vrstvou ľadu a hrozí tu veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu.

Najnovšie