Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Soňa Mäkká
Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Silvestrovské príbehy a tipy na novoročné túry

V ďalšom špeciálnom vydaní basecampu prinášame silvestrovské a ďalšie horské príbehy. Nájdete tu silvestrovský bivak, krásne východy slnka, nekonečné brodenie sa v snehu. A „Tote sňežňice nám nebudze treba″ už v hikingovom časopriestore zľudovelo do bežnej frázy. Pripájame aj tipy na poldenné novoročné túry na výhľadové Babky, zľadovatený Hlbocký vodopád či Jarabinský prielom a jednu z tatranských klasík.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

Aktuálne

K 1. januáru 2022 končí vo funkcii Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby. Nahradí ho Marek Biskupič, ktorý riadi od roku 2012 Stredisko lavínovej prevencie. Stredisko lavínovej prevencie bude viesť Filip Kyzek.

Celá správa

Silvestrovské a ďalšie zimné príbehy

Ale kto je múdrejší ako 15 až 16-ročný tramp? A tak nám v našej trampskej eufórii zišlo raz na um, že by sme mohli prežiť Silvestra 1964 niekde vonku v prírode a zažiť tak niečo, čo široko–ďaleko nikto nikdy nezažil. Veď aj Jack London takto žil. A čo tie stovky a tisícky zlatokopov? Keď to dokázali oni, tak mi to dokážeme tiež.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rukou som preňúral všetky skrýše, ktoré sme používali na schovanie kľúča, premakal celú rínu nad terasou, ale kľúč nikde. V duchu som si hovoril: "To mi moji kamaráti nemohli aspoň prísť povedať, čo sa deje?" Poriadne vytočený som si sadol na lavičku pri ohnisku, vytiahol ťapku a pivko a takto pekne v trojici sme začali rozmýšľať. Bolo takmer 22.00 hodín, autobus bol dávno v ťahu a ďalší išiel až o 9.30 h ráno. Peši domov som to mal asi na 2 hodiny a začalo snežiť. Len taký drobný, šuchotajúci krupičkový sneh, aký padá pri veľkom mraze. Domov sa mi naozaj nechcelo. A potom som si spomenul na šopku s drevom a začal som mať plán.

Bývali sme v malom penzióne v Colfoscu, na svahoch okolo talianskej Sella Rondy a Marmolády sme trávili celé dni. Prví na svah, poslední zo svahu. Neprekážalo nám, že ani nevidíme, kde lyžujeme, pretože celý týždeň Perinbabka sypala a sypala, asi neplnila plán a blížiaca sa jar v kalendári ju strašila.

Ivan konečne sedí v mojej pravekej Š 120 L, lyže sú pevne priviazané na strešnej záhradke, uháňame zamrznutou a zahmlenou krajinkou, zdravíme Panenku Máriu v Starých horách a napokon parkujeme na zľadovatelom parkovisku v Tureckej. Sneh tu dolu nie je takmer žiadny, len hlboký mráz a tma sú príznakom toho, že je polovica januára. My ale veríme, že lyže použijeme, a tak sa pri aute balíme a dokonca prezúvame do skialpových lyžiarok, nakladáme batohy aj s lyžami na chrbty a vyrážame hore.

Z denníka dvoch šialencov: Vo všeobecnosti je známe, že väčšina ľudí si pre svoju túru vyberá iba to najlepšie počasie. Existuje však zopár jedincov, ktorých zmýšľanie je občas nepochopiteľné a vymyká sa hraniciam zdravého rozumu. Tento príbeh sa odohral vo sviatočnom čase - na Troch kráľov v roku 2012.

Po príchode na miesto hneď upieram zrak na východný horizont. Zisťujem, že som to stihol len tak tak, pretože slnko sa akurát začína škriabať spoza Zadnej hole v kráľovohoľských NT. Nemám vôbec čas si vydýchnuť, len rýchlo zapichávam paličky kdesi bokom a už siaham po brašni s foťákom. Začína fotošialenstvo, ktoré nemá konca-kraja. Pod azúrovou oblohou sa odvíja pre mňa vrcholný zážitok tejto zimy. Zasnežená krajina navôkol vyzerá akoby poliata bielou čokoládou. Jemné ružové svetlo hladí túto nádheru a svet podo mnou sa pozvoľna prebúdza.

Hovorieva sa, že múdrosť prichádza s vekom, ale som živým príkladom, že občas vek príde sám. Keď Kysuce a Orava hlásili prvú veľkú snehovú kalamitu, pôvodne som zvažoval vyraziť na sedlo Burda, ale potom ma kamarátka upozornila, že od Tisovca by som musel asi kus kráčať peši, keďže tam je málo snehu. Tak som našiel na FB parťáka Marcela, ktorý uvažoval o beskydskej trase z Mostov u Jablunkova, kde zarezervoval ubytovanie. Ja som zas vybavil ubytovanie na Doroťanke zo soboty na nedeľu a utekal na vlak. Expedícia Ydykseb mohla začať. Keby som tušil!

Z fotogalérie

Spomienková

Spomienkova...

Tip na túru

Babky sú jedným z mála vrcholov, na ktorý môžete vyjsť aj počas zimnej sezónnej uzávery v Tatrách. Výhľady odtiaľto sú famózne, pričom nejde o náročnú túru. Okruh vedie od Bobroveckej Vápenice okolo Chaty pod Náružím na poľane Červenec, cez nádhernú výhľadovú pasáž na Západné Tatry do sedla Predúvratie, pokračuje na trávnatý hrebeň k vrcholu Babky. Z neho sú výhľady nielen na tatranské štíty, ale aj na Liptov a Liptovskú Maru.

Tip na túru s deťmi

Nenáročnú prechádzku k Hlbockému vodopádu v Súľovských skalách od Andrey Morongovej. Východisko túry je Bytča, mestská časť Hlboké nad Váhom. Trasa vedie lesom popri skalách. Ak sa rozhodnete pokračovať zelenou značkou ďalej, hneď nad vodopádom je pekná vyhliadka na skalné mesto.

Bežky a skialp

Tipy na bežky od Igora Bazovského v okolí Kojšovskej hole, známeho lyžiarskeho a turistického strediska blízko Košíc. Sú tu udržiavané bežkárske okruhy a po červenej turistickej značke je možné dôjsť až na Jahodnú.

Stredne náročná skialpová túra od Alexandra Daňa v Bieszczadzkom Parku Narodowom s nádhernými výhľadmi.

Ďalšie tipy na túry

  • Ľubovnianska vrchovina: Mirka a Milan Kvietkovci sa na Nový rok vybrali do Jarabinského prielomu nad obcou Jarabina, ide o peknú tiesňavu obklopenú skalnými stenami, túra je nenáročná.
    Novoročná prechádzka Jarabinským prielomom

  • Vysoké Tatry: Poldenná túra z Nového Smokovca k Sliezskemu domu s návratom do Tatranskej Polianky, stúpanie je nenáročné a vedie pekným lesom, v druhej časti túry sú krásne výhľady. Na cestu dolu si môžete vziať sánky.
    Novoročná túra na Velickú poľanu

  • Tribeč: Novoročná túra od Antona Zahradníka, odporúča oblasť štálu Hlboké a okolie Brezovej, bralá vrchu Dobrotín a okolité lúky s pohľadmi na Vtáčnik. Korunkou túry bol Oselný vrch s kruhovým výhľadom a lokalitou predpokladaného stredovekého hrádku.
    Tribečské prekvapenia

  • Krupinská planina: Severný okruh náučného chodníka Hrušov od Vladimíra Prutkaya, uvidíte tufové pivnice, rozhľadňu na Prašnom vrchu a Hontiansku priepasť.
    NCH Hrušov, roklinky a Hontianska priepasť

Vypočujte si

HIKING.SK podcast

Počasie

Cez víkend sa oteplí. V sobotu SHMÚ očakáva oblačno až zamračené, postupne premenlivá oblačnosť. Na severe a východe môže pršať, od výšky 1500 m snežiť. Najvyššia denná teplota bude 8 až 14, na Gemeri, v Košickom kraji a na hornom Zemplíne väčšinou 1 až 7 stupňov. Bude veterno, nad pásmom lesa víchrica, silný vietor ťakajte najmä na západe územia, na Orave, v Malej a Veľkej Fatre, Vysokých a Západných Tatrách a v Nízkych Tatrách.

V nedeľu vietor zoslabne, bude oblačno až zamračené, teploty trocha klesnú, no naďalej bude pomerne teplo. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na západe územia a na juhu stredného Slovenska miestami 6 až 11 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

K dnešnému dňu platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, tendencia lavínového nebezpečenstva je s oteplením a dažďom stúpajúca. Aj v nižších pohoriach treba rátať so snehom.

Na hrebeni je Nízkych Tatier je povrch snehu miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Horská služba odporúča mať so sebou mačky.

V Malej Fatre Horská záchranná služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté.

Najnovšie