Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Stanislav Ďurica
Foto Stanislav Ďurica Zatvoriť

Basecamp Lyže a snežnice aj do stredne vysokých pohorí, vyššie čakajte ľad

Cez víkend bude prevažne oblačno, krajšie počasie čakajte v sobotu. Na horách je stále dosť snehu, do stredných polôh si vezmite lyže alebo snežnice a turistické paličky. Vo vyšších polohách je šmykľavo, horská služba odporúča stúpacie železá a cepín.

Dnešný basecamp zostavila Soňa Mäkká

  • vo Vysokých a Západných Tatrách je podľa Strediska lavínovej prevencie 2. stupeň lavínového nebezpečenstva
  • v Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre 1. stupeň
  • horská služba odporúča vo Veľkej Fatre lyže alebo snežnice
  • vo Vysokých a Nízkych Tatrách, Malej Fatre a Slovenskom raji potrebujete mačky, chodníky sú vyfúkané na ľad, šmykľavé sú aj rebríky

Tip na túru

Šarišský región je bohatý na rôzne zrúcaniny hradov a je to aj častý cieľ výletov. Stanislav Ďurica pozýva na jeden z menej známych, avšak o to viac zaujímavých, Hanigovský hrad v pohorí Čergov. Okruh z obce Hanigovce ponúka aj pekné výhľady do širokého okolia.

Tip na túru s deťmi

V zimných Belianskych Tatrách nie je veľa otvorených chodníkov. Chata Plesnivec v Doline siedmich prameňov je obľúbený výletný cieľ, nad ňou môžeme obdivovať známe Skalné vráta. V zime je chata otvorená cez víkendy a sviatky. Túra je stredne náročná, jej časť sa dá zokruhovať, v prípade lavínového nebezpečenstva treba použiť zimnú žltú značku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy na túry

  • Štiavnické vrchy: Viacero zaujímavých tipov na výlety v okolí Banskej Štiavnice od Andrey Morongovej. Nájdete tu výhľadový Paradajs a Tanád, Zlatý vrch, kalváriu a ďalšie, menej známe miesta, kam sa autorka vybrala za geoskrýšami.
    Zimné potulky okolím Banskej Štiavnice

  • Pieniny: Tip od našej poľskej autorky Beaty Okulińskej, navštívila Litmanovskú ľadovú jaskyňu, Rozštiepenú, Rozvalenú skalu, Zajacovu, Marcinovu a Čubatú skalu neďaleko Litmanovej.
    Litmanovská ľadová jaskyňa a skaly

  • Slovenský raj: Prvý diel zimného prechodu Slovenským rajom od Antona Zahradníka, prešiel Prielom Hornádu, Tomášovský výhľad a navštívil aj Marcelov hrad a dve hradiská nad Čingovom.
    Zimný prechod Slovenským rajom I.

  • Strážovské vrchy: Martin Knor sa vybral na vrchol Rokoš menej tradičnou cestou cez skalnatý hrebeň Malých Zrubísk. Zostupoval cez Košútovu skalu a nazrel aj do Žernovskej jaskyne.
    Rokoš trochu ináč z Uhrovského Podhradia

  • Javorie: Daniela Tomášiková navštívila dubový háj Gavurky pri Dobrej Nive neďaleko Zvolena, pridala aj ďalšie zaujímavé miesta v okolí, ako lávový andezitový prúd Lomné či viadukt na Barinách.
    Dvakrát zimno pri Dobrej Nive

Skialp a bežky

Veľká Zmrzlá dolinu sa nachádza nad Dolinou Zeleného plesa a vystupuje sa do nej úzkym žľabom (tzv. Fľaškou). Ide o jednu z tatranských skialpinistických klasík s krásnymi výhľadmi na okolité štíty a Belianske Tatry, ktorú popísal Pavol Hreha, pridal aj variant pre menej zdatných lyžiarov. Samozrejmosťou sú mačky a čakan a lavínová výbava.

Tip na nenáročnú lyžiarsku vychádzku od Daniely Mäkkej Bielovodskou dolinou vedie prakticky po rovine. Štart je na Lysej Poľane, koniec pri horárni Biela voda, odkiaľ sú nádherné výhľady na Mlynár, Veľký Žabí štít a Rysy.

Lezenie

Ľadopád v Patrii máva do 80 m, obtiažnosť sprievodca udáva II/3 až 4. Zimnú lezeckú túru neďaleko Štrbského Plesa popísal Michal Mikuláš.

Z fotogalérie

Ľadový štít

Ľadový štít

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu prevažne polojasno, cez deň miestami oblačno až zamračené. Ojedinele, najmä na západe a krajnom východe, môže slabo snežiť. Ráno môže byť lokálne v údoliach -12 až -19 stupňov. Najvyššia denná teplota -3 až +2 st.

V nedeľu pribudne oblakov, bude prevažne veľká oblačnosť. V západnej polovici územia môže na viacerých miestach slabo snežiť. Ranný mráz dosiahne -9 až -14 stupňov, najvyššia denná teplota -3 až 2 stupňov, na krajnom juhozápade aj teplejšie.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách, Nízkych Tatrách aj Malej Fatre je povrch snehu miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Horská služba odporúča mať so sebou zimný výstroj. Vo Veľkej Fatre odporúča snežnice alebo lyže a turistické paličky.

V Malej Fatre Horská záchranná služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté.

Najnovšie