Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zimná verzia z kratšej výstupovej trasy z doliny Lazná
Zimná verzia z kratšej výstupovej trasy z doliny Lazná Zatvoriť

Túra Rozhľadňa Horné lazy nad Breznom

Pre milovníkov výhľadov pribudlo na mape Slovenska ďalšie miesto, z ktorého sa môžu tešiť neobyčajným výhľadom. Je ním vyhliadková veža Horné lazy, ktorá sa vypína nad Breznom. Veporské vrchy, Muránska planina a Nízke Tatry videné z netradičného bodu budú určite lákadlom na návštevu miesta. Vstup na vežu je voľný.

Vzdialenosť
7,3 km
Prevýšenie
+391 m stúpanie, -391 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2022
Pohoria
Nízke Tatry - Ďumbierske Tatry - Bystriansky kras, Breznianska kotlina (ochranné pásmo Národného parku Nízke Tatry)
Trasa
Voda
pramene uja Libiča v doline Lazná a pri chodníku nad nemocnicou
Doprava
Brezno (vlak, bus, parkovisko pri nemocnici, prípadne nákupné centra v okolí (Kaufland, Lidl, S1)
SHOCart mapy
» č.703 Nízke Tatry (1:25.000)

Od otvorenia atrakcie v auguste 2021 možno v doline Lazná stretnúť viac ľudí ako tomu zvyčajne bývalo. Dôvod je prostý: návšteva novej vyhliadkovej veže. Rozhľadňa je postavená na vrchole Horných lazov (805 m), v západnej časti katastrálneho územia mesta Brezna. Objekt veže má šesťuholníkový pôdorysný tvar a dosahuje výšku 39,6 m. Je oceľovej konštrukcie. Súčasťou veže sú dve vnútorné schodiská. Jedno je určené na výstup, druhé na zostup. Ukončenie veže má pripomínať korunu, keďže mesto Brezno získalo v roku 1650 štatút slobodného kráľovského mesta.

Prístup

Najjednoduchší a najkratší prístup k veži je z miestnej časti Banisko. Vzhľadom na obmedzený počet parkovacích miest, je vhodnejšie odstaviť automobil napr. na parkovisku breznianskej nemocnice alebo blízko nej postaveného supermarketu Kaufland. Z týchto miest sa tak prechádzka predĺži ani nie o kilometer. Od Kauflandu vedie do doliny Lazná, odkiaľ začína samotný výstup na vežu, domácimi obľúbená asfaltová cestička. Popri tejto ceste, ktorá inak vedie ponad spomínanú nemocnicu, sú dva upravené pramene pitnej vody a zvernica s danielmi. Od zvernice je to do ústia Laznej doliny asi 100 metrov. Tu je umiestnené úvodné označenie prístupovej trasy k vyhliadkovej veži.

Cykloturisti majú možnosť odstaviť svoje bicykle v úschovni bicyklov na Banisku. Odtiaľto je potrebné pokračovať po asfaltovej ceste až k ústiu doliny Lazná. Spočiatku prístupová trasa k vyhliadkovej veži vedie dnom doliny Lazná súbežne s cyklocestou č. 8602, popri objektoch bývalého ovčína. Paralelne s trasou vedie chodník kyslíkovej dráhy. Takže pre výletníkov sršiacich prebytočnou energiou je toto vhodná alternatíva. Za ovčínom je križovatka, odkiaľ sa dá dostať na vyhliadkovú vežu dvomi rôznymi trasami, prípadne absolvovať výlet ako okruh (výstup na vežu jednou trasou a návrat druhou trasou).

Pre nedočkavcov je vhodné na križovatke zabočiť doľava. Variant je približne o pol kilometra kratší ako v prípade pokračovania výstupu dolinou Lazná. Cesta najprv prechádza bukovým lesom, aby za zákrutou mohla pokračovať miernym stúpaním po lúke. Z lúky máte stavbu veže ako na dlani. Už len sa tam ocitnúť. Ani nie po kilometri sa trasa opäť vnorí do bukového lesa. V tomto mieste je postavený turistický altánok, ktorý tak nabáda na oddych pred ďalším stúpaním. Za ním nasleduje pohodovejší úsek, ako trasa traverzuje z južnej strany samotný vrch Horných lazov. Táto časť je však krátka a potom ostáva len zabrať v stúpaní. Po niekoľkých serpentínkach vás privíta drevená socha diviaka s jednou z tabúľ náučného chodníka. Za ním sa rysuje stavba. Celá trasa je označená tabuľkami so symbolom vyhliadkovej veže.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na vrchole

Aby ste sa dostali na vyhliadkové podlažie, je potrebné zdolať dvanásť úsekov schodiska, každý so šestnástimi schodmi. To zodpovedá výstupu na dvanáste poschodie paneláku. Schody sú z pozinkovaného roštu, čo nie každému návštevníkovi môže vyhovovať. Samotná vyhliadková plošina je pokrytá drevenými doskami. Na južnej strane plošiny je umiestnený ďalekohľad (1,- € za 2 minúty). Nepotešíme výletníkov, čo majú radi na svojich potulkách súkromie, pretože na vrchole veže je umiestnená kamera.

Vyhliadková plošina sa nachádza pár metrov nad okolitými bukmi, a tak ponúka nerušený 360-stupňový pohľad na okolie. Asi najviac sa návštevník poteší výhľadom na sever - na centrálnu časť Nízkych Tatier od Derešov, cez Chopok a Ďumbier, až po Lajštroch. Pozorné oko výletníka určite zahliadne aj Chatu gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom alebo budovu hotela Partizán na Táľoch. Lyžiarske terény v okolí Chopku sú ako na dlani.

Smerom na východ, len cez dolinu Lazná, sa nachádza masív breznianskej Skalky (946 m) – najvyšší bod najbližšieho okolia mesta Brezna. Tu len poznamenáme, že najvyšším bodom celého breznianskeho chotára je vrchol Ďumbiera. Brezno sa tak zaraďuje k niekoľkým slovenským obciam, v katastri ktorých sa nachádza bod prevyšujúci dvojtisícovú hranicu. Ďalej v diaľave vedľa Skalky leží Kráľova hoľa.

Pokračujúc v kruhovom výhľade nasledujú kopce Muránskej planiny. V popredí leží mesto Brezno, za ním v diaľke tróni Klenovský Vepor. Na juhu vidieť masív Poľany a kopce Veporských vrchov s dominantným Ľubietovským Veprom. Na západe je možné zazrieť Kremnické vrchy a kruhový výhľad ukončiť sledovaním západnej časti Nízkych Tatier od Prašivej až po masív Skalky (1980 m) a Žiarskej hole (1844 m).

Zostup

Návrat je možné absolvovať rovnakou trasou. V prípade, že chcete spraviť okruh, po zostupe z veže máte opäť dve možnosti: buď idete priamo na sever po strmej lesnej ceste alebo sa vydáte na východ k drevenej soche medveďa. Obe trasy sa asi po tristo metroch spoja. Označená miestnymi značkami je druhá alternatíva. Cestou výletník ešte postretne pár drevených sôch zvierat a tabule náučného chodníka. Po výstupe z bukového lesa nasleduje krátky zostup lúkou do sedla, v ktorom je rázcestie viacerých (cyklo)ciest označené ako Horné lazy. Križovatka predstavuje dôležitý prístupový bod aj z ďalších miest:

  • z obce Bystrá, po žltej značke popri Bystrianskej jaskyni do sedla pod Chodorovým vrchom, odtiaľ po lesnej ceste označenej zároveň ako cyklocesta č. 2554 (modrá) cez rázcestie Suchá dolina;
  • z obce Valaská, z jej najvýchodnejšej časti stúpajúc hore Suchou dolinou, ktorá je zároveň označená ako cyklocesta č.8602 (žltá);
  • zo sedla Pohanské / Vagnár (nad obcou Mýto pod Ďumbierom) po žltej značke do sedla Diel a ďalej popri Dedečkovej chate smerom k rázcestiu Horné lazy;
  • prípadne lanovkou z Mýta pod Ďumbierom a po opustení vrcholovej stanice lanovky odbočiť doprava smerom k Dedečkovej chate a ďalej smerom k rázcestiu Horné lazy.

Keď sa vrátime k zostupovej trase, tak na rázcestí Horné lazy stačí zabočiť doprava a pokračovať v zostupe do doliny Lazná. Po ceste si možno odpočinúť v prístrešku. Po poldruha kilometri od rázcestia sa ocitneme na spomenutej križovatke ciest, kde okruh dokončíme. Ostáva tak len zhruba 400 m do ústia Laznej doliny, odkiaľ sme výlet začali, prípadne pre motorizovaných výletníkov dostať sa k odstavenému autu. Za zmienku stojí aj možnosť návštevy historického ovocného sadu, ktorý sa nachádza hneď pri ústí Laznej doliny.

Fotogaléria k článku

Najnovšie