Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Na hory je nutný plnohodnotný zimný výstroj vrátane mačiek a čakanu
Na hory je nutný plnohodnotný zimný výstroj vrátane mačiek a čakanu Zatvoriť

Basecamp Na horách je ľadovo. Bez mačiek nechoďte ani na Hrebienok

Sneh najmä vo vyšších polohách je zmrznutý na ľad, no šmyknúť sa môžete aj na chodníkoch v nižších pohoriach, kde sa sneh cez deň topí a v noci zmrzne. Nemali by ste zabudnúť na mačky a cepín, alebo aspoň retiazkové mačky a turistické paličky. V basecampe sme zhrnuli aj viaceré novinky, ktoré má Horská záchranná služba.

Aktuálne podmienky

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie sú chodníky nad 1800 až 1900 metrov nad morom zmrznuté. V nížších polohách je sneh mäkší. Aj tu však na chodníkoch môže byť ľad zo snehu, ktorý sa roztopil cez deň.

Ideálne je mať so sebou mačky a čakan, aj v nižších polohách aspoň retiazkové mačky a turistické paličky.

Podmienky na skialpinizmus sú obmedzené, pri oteplení sa roztopil sneh v dojazdoch. Treba počítať s tým, že si lyže musíte vyniesť. V žľaboch a pod skalnými stenami je nafúkaný sneh. Výška snehovej pokrývky v Tatrách je na túto snehovú dobru podpriemerná, maximálne 90 cm.

Aktuality

Tragická nehoda pod Gerlachom

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Siedmeho januára zahynuli v Tatrách traja Poliaci, ktorí sa vybrali na Gerlach. Na cestu hore zvolili Velickú próbu, ktorá klasickou letnou výstupovou trasou. V zime ju však vodcovia s klientmi nepoužívajú, chodia Batizovskou próbou, ktoru sa v lete zostupuje. Podľa Horskej záchrannej služby je to z dôvodu nebezpečenstva pádu pri traverzovaní strmých snehových polí a skalných platní a slabej možnosti istenia, hlavne pri viacčlennom lanovom družstve.

Štvrtý Poliak, ktorý pre nezhody a pochybnosti na túru nešiel, ohlásil nezvestnosť svojich kamarátov. Horská služba prehľadávala najprv oblasť Batizovskej doliny a okolie, pretože podľa prvotných informácií mali vystupovať turisti tadiaľ. Neskôr sa pátrane rozšírilo, turistov našli bez známok života 9. januára pod stenou Kotlového štítu.

Zrejme boli naviazaní do lanového družstva a pošmykli sa v traverze nad Sedlom nad Kotlom. Po približne 300 metrovom páde v snehovom žľabe sa ich telá zastavili na snehovom kuželi vo výške približne 2160 metrov nad morom. Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Mareka Biskupiča bola príčinou nešťastia nevhodne zvolená trasa a výstroj, sprievodca mal tupé mačky s malými hrotmi. Navyše nešlo o horského vodcu, horský sprievodca má oprávnenie vodiť len po chodníkoch v čase sezónnej uzávery.

Poľský sprievodca, ktorý zahynul s klientmi pod Gerlachom, podnikal načierno. Na štíty môžu vodiť len horskí vodcovia

Novinky vo vydávaní lavínovej predpovede

Stredisko lavínovej prevencie zmenilo čas vydávania lavínovej predpovede, ktorý sa pre daný deň vydávala ráno. Aktuálne je už dostupný od 17:00 hodiny pre nasledujúci deň, s platnosťou do 17:00 hodiny konkrétneho dňa. Ľudia plánujúci aktivity v horách tak majú túto informáciu už večer pred túrou.

Nový meteoportál HZS

Meteostanica HZS na Príslope v Západných Tatrách
Meteostanica HZS na Príslope v Západných Tatrách

Horská služba umiestnila do terénu nové automatické meteorologické stanice, aktuálne je ich 19 a ďalších 7 v príprave. Spustila aj nový meteoportál.

V úvode je mapka s rozmiestnením staníc v jednotlivých pohoriach. Po kliknutí na stanicu AMS sa zobrazia aktuálne meteorologické údaje a grafy s priebehom hodnôt za posledné tri dni. Stanica urobí každú hodinu aj záber pomocou webkamery. Prezerať snímky je možné až niekoľko mesiacov späť.

Odkaz na meteoportál nájdete v hlavnom menu na stránkach laviny.sk, hzs.sk a na blogu slphzs.wordpress.com. Prístup je možný aj priamo z linku: meteo.hzs.sk, kde však musíte zadať meno/heslo “lavinova” a “prevencia”.

Tip na túru

Marián Jaššo navštívil v oblasti Markušoviec a Matejoviec nad Hornádom zaujímavé ciele, Markušovský skalný hríb a Šikľavú skalu, ktorá je známa svojou zimnou cencúľovou výzdobou.

Tip na túru s deťmi

Vychádzka lesom na obľúbené, relatívne nové outdoorové ihrisko na Kačíne v Malých Karpatoch nad Bratislavou od Eleny Šeligovej. Nenáročný okruh začína a končí v mestskej časti Lamač.

Ďalšie tipy na túry

  • Veľká Fatra: Pekná výhľadová túra od Radoslava Jurčinu, vybral sa z Liptovských Revúc a Končistú a Zvolen na Donovaly, odtiaľ cez vypálenú osadu Kalište a okolo Chaty na Plešiach do Podkoníc.
    Nižná Revúca – Zvolen – Kalište – Podkonice

  • Tribeč: Anton Zahradník absolvoval peknú túru na výhľadový Veľký Lysec v Tribeči, z vrcolu tejto kremencovej skaly sú pekné výhľady na hrebeň pohoria Tribeč s najvyšším vrcholom Veľkým Tribečom a Kostoliansku kotlinu s hradom Gýmeš a vrchom Žibrica. Stredne náročnú túru ďalej Tono doplnil práve návštevou zrúcaniny hradu Gýmeš.
    Zima v Tribeči – V. Lysec a hrad Gýmeš

  • Kozie chrbty: Roman Matkovčík opisuje dve krátke vychádzky z Kvetnice pri Poprade, privedú vás na miesta s obmedzenými výhľadmi na Vysoké a Nízke Tatry, Slovenský raj a Hornádsku kotlinu. Hlavnými cieľmi je návšteva kaplnky a impozantný rozhľad z náučného chodníka Okruhu zdravia.
    Kvetnica, Krížová cesta a okruh zdravia

Z galérie

V noci na Kamienke

V noci na Kamienke

Počasie

Podľa SHMŮ bude v sobotu Spočiatku prevažne veľká oblačnosť, neskôr sa najmä v južnej polovici územia zmenší. Ráno môže byť poľadovica, v noci môže mrznúť do - 8. Najvyššia denná teplota bude 2 až 7, na severe miestami okolo 0 st. Na horách bude fúkať búrlivý vietor až silná víchrica, popoludní vietor zoslabne.

V nedeľu bude polojasno až oblačno, v nižších polohách lokálne nízka oblačnosť alebo hmla. Cez deň budú výnimočne slabé zrážky a ojedinele poľadovica.V noci bude opäť mrazivo, v údoliach do -14 st. Denné teploty budú podobné ako v sobotu, vietor iba slabý.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách, Nízkych Tatrách aj Malej Fatre je povrch snehu zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Horská služba neodporúča pohyb menej skúseným turistom ani turistom bez mačiek a cepína.

V Malej Fatre Horská záchranná služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy. Technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté.

Najnovšie