Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zimná Ferrata HZS, foto Peter Antol
Zimná Ferrata HZS, foto Peter Antol Zatvoriť

Basecamp Cez víkend bude mrazivo a snežiť, lavínové nebezpečenstvo stúpa

Podmienky v horách sú podľa HZS nebezpečné, podklad tvorí tvrdá až zľadovatená vrstva snehu, na ktorý napadol čerstvý sneh. Cez víkend sa pripravte sa na mrazy a sneženie, najmä v sobotu. Stúpa lavínové nebezpečenstvo,v sobotu bude fúkať silný nárazový vietor.

Do batoha si určite pribaľte aspoň retiazkové mačky, do vyšších polôh a do roklín mačky a cepín. Víkend by mohol byť vhodný práve na návštevu tiesňav v Malej Fatre a Slovenskom raji či na Ferratu HZS na Martinské hole.

V doobedňajších hodinách platí podľa Strediska lavínovej prevencie pre všetky pohoria mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Popoludní sa bude situácia vplyvom vetra a silnejúceho sneženia postupne zhoršovať a to hlavne vo vrcholových partiách všetkých pohorí. Lavínové nebezpečenstvo stúpne na 3., zvýšený stupeň.

Na sobotu vydal SHMÚ výstrahu pred silným vetrom, platí najmä pre Malú a Veľkú Fatru, Oravu, Nízke Tatry, Vysoké a Západné Tatry.

Aktuality

Tragická lavína v Západných Tatrách

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dvoch skialpinistov zasypala lavína pri lyžovaní z Holého vrchu do Kamenistej doliny v Západných Tatrách. Jeden z nich neprežil, druhý mal len ľahké zranenie, z lavíny ho dostal tretí skialpinista pomocou vyhľadávača. Viac info na HZS.

Tip na túru

Ferrata Horskej záchrannej služby na Martinské hole je otvorená aj v zime, treba si na ňu okrem ferratového lana vziať mačky a cepín. Bod štartu je Martin, časť Stráne, ferrata končí na Martinských holiach. Náročnosť ferraty je buď B alebo C, môžete si vybrať, ktoru vetvou chodníka sa vyberiete. V zime treba rátať s tým, že obtiažnosť je o niečo vyššia.

Tip na túru s deťmi

Aj zima v lužnej krajine môže byť pekná. Vybrali sme sa na Čunovské jazerá pri Bratislave, neďaleko maďarských a rakúskych hraníc. Nenáročná trasa po rovine prechádzaokolo jazera Štrkovisko a Čunovského jazera, okruh začína aj končí v mestskej časti Bratislavy Čunovo. Je vhodný aj pre rodičov s menšími deťmi v kočíku.

Ďalšie tipy na túry

  • Malá Fatra: Milan Války vystihol Jánošíkove diery v nádhernej ľadovej výzdobe. Do jedného okruhu z Terchovej, Bieleho potoka zahrnul Dolné, Horné a Nové diery.
    Ľadovými Jánošíkovými dierami

  • Slovenský raj: Roman Matkovčík prináša hneď niekoľko tipov na výlety v zimnom Slovenskom raji: rokliny Suchá Belá, Zejmarská roklina, okolie Dediniek a Stratenej a prielom Hornádu.
    Slovenský raj - 3 dni v zime

  • Čergov: Lukáš Varšík v zime navštívil zrúcaniny hradu Kamenica, ktoré sa nachádzajú na jednom z bradiel neďaleko Šarišského Jastrabia. Ide o pekný cieľ pre milovníkov histórie, rodiny s deťmi a nenáročných turistov.
    Hrad Kamenica

  • Štiavnické vrchy: Vladimír Prutkay si pozrel zamrznutý Rudniansky vodopád, jediný vodopád v Štiavnických vrchoch.
    Rudniansky vodopád a Putikov vrch v zime

  • Kysuce: Tip na bežky od Jitky Švarcovej, nenáročný okruh po Beskydskej magistrále ponúka upravenú trasu a výhľady na kopaničiarsky kraj, lúky a malebné chalúpky uprostred nádhernej prírody.
    Bumbálka – Kmínek – Salajka – Bumbálka

Z galérie

Na útese

Na útese

Počasie

V sobotu má byť podľa SHMÚ premenlivá, na severe a západe prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie. Popoludní ubúdanie zrážok. Najnižšia nočná teplota -1 až -7, v údoliach miestami -7 až -13 stupňov. Najvyššia denná teplota -2 až 3, na severe a Horehroní miestami okolo -4 st.

V nedeľu budú zrážky len ojedinele, inak bude polooblačno až oblačno, na západe a severe zamračené. Ranné mrazy môžu byť do mínus 16.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách, Nízkych Tatrách aj Malej Fatre je povrch snehu zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Horská služba neodporúča pohyb menej skúseným turistom ani turistom bez mačiek a cepína. Chodníky aj v nižších polohách sú ľadové.

V Malej Fatre Horská záchranná služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie