Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Folkmarská skala, foto Peťo Nový
Folkmarská skala, foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Tipy na túry v Košiciach a okolí

Cez víkend sa cez naše územie bude presúvať studený front so snežením a dažďom a fúkať má silný vietor, najmä v nedeľu. V sobotu by ešte mohlo byť pomerne dobré počasie na východe Slovenska, preto sme náš tohtotýždňový basecamp zamerali na tipy z Košíc a okolia.

Chodníky v horách sú ľadové, do vyšších polôh sa nevyberajte bez mačiek a cepína. Šmýka sa aj v nižších pohoriadh, treba aspoň retiazkové mačky a turistické paličky.

Nad pásmom lesa bude po oba víkendové dni fúkať vietor so silou víchrice.

Lavínové nebezpečenstvo je zatiaľ mierne, 2. stupeň z 5-dielnej stupnice, no vplyvom očakávaného sneženia a silného vetra bude stúpať.

Podmienky v okolí Košíc

V Košiciach a okolí aktuálne veľa snehu nečakajte, najviac je ho na Kojšovskej holi, kde sa dá aj bežkovať. Samosprávny kraj spustil aj skibus, ktorý premáva v pravidelných intervaloch.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Viac o bežkovaní na Kojšovskej holi si môžete prečítať v článku od Igora Bazovského.

Korčuľovať a bežkovať sa dá na vodnej nádrži pod Bukovcom. Korčuľuje sa aj na vodnej nádrži Úhorná.

V okolí chaty Hrešná podmienky na bežkovanie nie sú dobré.

Hoci snehu nie je veľa, najmä v okolí skalných vrcholov sú šmykľavé úseky, do batoha si určite pribaľte aspoň retiazkové mačky a turistické paličky. (Zdroj: belotreti,Axel).

Tip na túru

Najkrajšia cesta na Folkmarskú skalu vedie podľa Peťa Nového z Folkmarského sedla. Ide o stredne náročnú túru. Folkmarská skala poskytuje polkruhový výhľad na hlavný hrebeň Volovských vrchov, vidieť Predné holisko nad chatou Lajoškou, Holicou a Kojšovskú hoľu, Roháčku a Krompašský vrch.

Zádielska dolina patrá medzi najkrajšie miesta Slovenského krasu. Marián Jaššo navštívil aj známe Hájske vodopády a zrúcaniny Turnianskeho hradu. ide o náročnú, 27 kilometrovú túru, môžete si ju prispôsobiť podľa aktuálnych podmienok a kondície.

Ďalšie tipy na túry

  • Volovské vrchy: Pavol Gomboš odporúča Lesnícky náučný chodník Smolnícka osada. Približuje lesnícku činnosť, hospodárenie v lese a oboznamuje návštevníka s prírodnými pomermi danej oblasti. Jeho začiatok sa nachádza v lese nad osadou Smolnícka píla.
    Lesnícky náučný chodník Smolnícka osada
  • Slanské vrchy: Peťo Nový sa s deťmi vybral na nenáročnú túru mimo značiek na Hradisko. Trasa vedie prevažne lesom, na konci vás čaká nádherný panoramatický výhľad na Košice a pri dobrej viditeľnosti aj Vysoké Tatry.
    Hradisko – výhľadový okruh zo Slanského sedla

  • Čierna hora: Túra na krásnu skalnú vyhliadku Šivec od Stana Ďuricu. Z vrcholu sú krásne výhľady na Hornád a vodnú nádrž Ružín, Volovské vrchy a Čiernu horu. Podľa autora ide o jednu z najkrajčích vyhliadok na východnom Slovensku.
    Ružín – Sivec (Šivec) a späť

  • Slanské vrchy: Tip od Henricha Tomáša pre tých, ktorí majú radi skalné útvary v lese. Táto túra môže mať svoju atmosféru práve v sychravom počasí. Okrem skál sú na trase aj ruiny hradu Šebeš, prielom potoka Šebastovka a skalné okno.
    Šarišské Moai - Vartáše a iné podivuhodné skaly

Z galérie

Afrika

Afrika

Počasie

V sobotu má byť podľa SHMÚ od západu oblačno až zamračené a sneženie na väčšine územia, v nižších polohách aj dážď, ojedinele s tvorbou poľadovice. Ráno môže byť v údoliach -6 až -11 stupňov, cez deň -2 až +3, na juhu miestami do +6 stupňov. Nad pásmom lesa nbude fúkať búrlivý vietor, spočiatku až silná víchrica.

V nedeľu sa oteplí a nad pásmom lesa bude fúkať mohutná víchrica. Bude oblačno, v severnej polovici môžu byť početné, väčšinou snehové prehánky. Možnosť búrky. Najnižšia nočná teplota 0 až -5 stupňov, najvyššia denná teplota 3 až 8, na severe a na krajnom severovýchode miestami okolo 1 stupňa.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách, Nízkych Tatrách aj Malej Fatre je povrch snehu zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Ľadové sú chodníky aj v nižších pohoriach. Odporúčame aspoň retiazkové mačky a turistické paličky, vo vyšších polohách mačky a cepín.

Počas víkendu sa nad pásmom lesa očakáva víchrica.

V Malej Fatre Horská záchranná služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie