Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Soňa Mäkká
Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Hrozia veľké lavíny, HZS odporúča stredné polohy alebo bežky

Podľa Strediska lavínovej prevencie hrozia spontánne stredne veľké a veľké lavíny, ktoré môžu zasiahnuť aj dolinové chodníky. Na vysokohorské chaty by mali ísť len skúsení turisti, alebo radšej zvoliť nižšie pohoria. Neoporúča sa ani skialp v strmších polohách, choďte skôr na bežky.

Stredisko lavínovej prevencie predpokladá, že aj na víkend ostane tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Tendencia je zotrvalá a dokonca mierne stúpajúca. Po silnom vetre a veľkých zrážkach vznikli dosky, kedy sa odtrh šíri na veľkú dĺžku.

"V sobotu hlásia silný vietor, čo je nebezpečné, lebo už pri rýchlosti 5 metrov za sekundu musíme rátať, že pribude 10 cm snehu na záveternej strane, a fúkať bude viac," hovorí Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie. V dolinách je voľný sneh, ktorý sa takto bude ukladať.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie veľa nasnežilo a sneh je nerovnomerne rozložený, najmä na južných, juhovýchodných a východných svahoch a viac než meter.

Obaja experti radia radšej sa vyhnúť strmým terénom a vysokohorským chatám. Skialpinisti by si mali dať pozor aj vo Fatrách na takzvané terénne pasce, na veľké odtrhové zóny nad pásmom lesa, ktoré končia v žľabe v lese. Tam sa sneh nemá kde rozliať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Aj na viaceré obľúbené horské chaty radia ísť len skúseným. Pod Téryho chatou je nebezpečný hang, odkiaľ sa zatiaľ nevysypala lavína, podobne ani z Príslopu pri Žiarskej chate. Pri ceste na Zbojnícku chatu treba byť opatrný v bráne.

"Treba dať pozor na dosah, pretože pri tomto stupni padajú už stredné a veľké lavíny, ktoré vás môžu zasiahnuť aj v zdanlivo bezpečnom teréne," hovorí Martin Buliak.

Po intenzívnom nočnom snežení uzavrel poľský Tatrzanski park narodowy na žiadosť poľskej horskej služby TOPR pre turistickú dopravu cestu z Palenice Białczańskej do Morského oka. Predchádzala tomu veľká lavína, ktorá sa zosypala na hladinu jazera Morské oko.

TOPR apeluje na ľudí, aby nechodili do hôr.

Aktuality

Prírodná rezervácia Vydrica

V lesoch nad Bratislavou vznikla k 1. februáru nová prírodná rezervácia Vydrica. Bude chrániť prirodzený vývoj prírodných spoločenstiev. Rastú tam typy lesov chránené v európskom a národnom meradle – s jaseňmi, jelšami, dubmi, bukmi a hrabmi. Riečka Vydrica a jej okolie je najdôležitejším miestom výskytu raka riavového na Slovensku, žije tam aj najväčšia vážka na Slovensku pásikavec či chrobáky kováčik fialový a fúzač alpský.

Hoci takmer celá nová rezervácia leží v najprísnejšom stupni ochrany, zostal tu povolený voľný pohyb osôb aj mimo značených turistických a cyklistických chodníkov, zber lesných plodov aj kladenie ohňa na vyhradených miestach.

Príbeh Vydrice: Vďaka sedemnástim rokom občianskeho tlaku je v bratislavských lesoch menej ťažby aj nová rezervácia.

Obmedzenia pohybu v Prírodnej rezervácii Pralesy Slovenska

Nová prírodná rezervácia Pralesy Slovenska od prvého decembra minulého roka chráni pred vyťažením dovtedy ohrozené pralesy, no zároveň obmedzila turistov, ktorí do nich mohli dovtedy voľne chodiť.

Tieto lokality sú po novom v najvyššom stupni ochrany, kde je povolený pohyb len po značkovaných chodníkoch. Cez viac než dvadsiatku zo 76 lokalít rezervácie žiaden značený chodník nevedie, mnohými ďalšími prechádza len na kúsku po okraji. Voľný pohyb v rezervácii pôvodne žiadalo občianske združenie Prales, ktoré vymapovalo slovenské pralesy a spracovalo projekt rezervácie.

Štátna ochrana prírody tvrdí, že sa nebráni snahám o sprístupnenie jednotlivých lokalít Prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Chcú ich prehodnotiť a tam, kde to nebude v rozpore s ochranou prírody, povoliť budovanie nových náučných alebo turistických chodníkov, prípadne umožniť voľný pohyb.

Nová rezervácia chráni pralesy, no turistom znemožnila vstup do mnohých lokalít

Tip na túru

Čipčie je pomerne málo známy malofatranský kopec, situovaný mimo hlavného hrebeňa pohoria. Anton Zahradník ho radí medzi lákadlá určené pre fajnšmekrov. Nenájdete tu ťažbou zničené turistické chodníky, ani rozbahnené zvážnice. Z vrcholovej lavičky je za dobrého počasia pôsobivý výhľad na veľkú časť Rajeckej kotliny. Nenáročný okruh začína a končí v obci Turie.

Tip na bežky

Obyvatelia Banskej Bystrice a okolia, ktorí obľubujú bežkovanie na upravených tratiach, majú poruke nielen Skalku. Ďalšie kilometre upravených trás vedú horskými lúkami a lesom medzi Donovalmi a Šachtičkami. Ide o nenáročný terén s krásnymi výhľadmi. Na trase si môžeme pozrieť aj pozostatok špaňodolinského banského vodovodu. Podľa náučnej tabule bol najpozoruhodnejším technickým dielom v horskej oblasti v okolí Banskej Bystrice.

Tip na túru s deťmi

Veľmi pekný výhľadový okruh od Andrey Morongovej. Trasa viedla z priesmyku Vagnár cez Pohanské a Diel po žltej a zelenej značke. Túra je nenáročná, na Dedečkovej chate je aj malý detský kútik. Lokalita je vhodná aj pre bežkárov, pravidelne tu bývajú upravené trate.

Ďalšie tipy

  • Turzovská vrchovina: Igor Bazovský odporúča krajinársky peknú bežkársku túru po hrebeni Turzovskej vrchoviny z Makova na Biely kríž a Vrchpredmier. Trasy na hraničnom hrebeni s Českou republikou sú väčšinou strojovo upravované a po ceste sú viaceré turistické chaty, napríklad Kmínek, Masarykova chata alebo Doroťanka. Trasa je vhodná aj pre menej zdatných bežkárov.

Makov – Kmínek – Biely Kríž – Vrchpredmier

  • Malá Fatra: Jana Bílešová popísala túru na Chatu pod Suchým v Malej Fatre. Trasa začína v Nezbudskej Lúčke a vedie hrebeňom okolo Starého hradu s pekným pohľadom na Domašínsky meander Váhu. Od chaty vybehla nad sedlo Javorina a na zostup zvolila kratšiu cyklistickú cestu, ktorou sa ratrakom vyvážajú zásoby.

Zimný výstup nad Chatu pod Suchým

  • Vysoké Tatry: Ak ste sa vybrali na predĺžený víkend do Vysokých Tatier, odporúčame nenáročnú prechádzku nad Starým Smokovcom. Vedie po Malom kúpeľnom chodníku, začiatok je pri stanici pozemnej lanovky, zídete bokom lyžiarskej zjazdovky Jakubkova lúka. Penzión TASR, pri ktorom trasa pôvodne končila, už nestojí. Chodník vedie pekným lesom s výhľadom na Slavkovský štít a do kotliny.

Malý kúpeľný chodník v zime

Vypočujte si

Turistické značenie a pravidlá jeho obnovy či register turistických trás majú byť v novom zákone, ktorý pripravuje SaS. O detailoch návrhu sme sa rozprávali s poslankyňou Annou Zemanovou.

Riešiť má aj poškodzovanie značiek a oplocovanie pozemkov, cez ktoré vedú turistické trasy.

Ďalej sprevádzanie v horskom prostredí mimo najťažších terénov, pretože aktuálna legislatíva dáva praktický monopol na sprevádzanie horským sprievodcom a, naopak, obmedzuje klasických sprievodcov v cestovnom ruchu či záujemcov o podnikanie v prírodnom turizme.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Tade to asi nepôjde

Tade to asi nepôjde...

Počasie

V sobotu má byť podľa SHMÚ premenlivá oblačnosť a miestami, najmä na severe, snehové prehánky, v nižších polohách väčšinou dažďové. Najvyššia denná teplota 3 až 8, na severe miestami okolo 1 stupňa. Vo vysokých polohách bude prechodne búrlivý vietor až víchrica.

V nedeľu bude fúkať vietor v nárazoch do 14 m/s. Cez deň bude oblačno a miestami, najmä v Žilinskom kraji, sneženie, v nižších polohách aj dážď. Najvyššia denná teplota 4 až 9, v severnej polovici väčšinou 0 až 4 stupne.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách, Nízkych Tatrách aj Malej Fatre je povrch snehu zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Horská služba odporúča vziať si mačky a cepín.

V Malej Fatre Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

Vo Veľkej Fatre je taktiež ľadovo, k tomu na záveternej strane nový sneh do 1,5 m výšky.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie