Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vodopád Skok, foto Soňa Mäkká
Vodopád Skok, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Lavínová situácia sa zlepšuje, cez víkend bude pekne

Počas najbližšieho víkendu bude jasno až polojasno. Aj napriek aktuálnemu otepleniu je vo vyšších polohách stále dosť snehu, môžete sa teda vybrať na pekné zimné túry, či už na pešo, na snežniciach, bežkách či skialpoch. Lavínová situácia sa zlepšila, prinášame teda viacero tipov z Vysokých a Západných Tatier.

Lavínová situácia sa podľa Strediska lavínovej prevencie stabilizovala. Na horách je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej stupnice. Platiť by malo aj počas víkendu. Na horách je nadpriemerná výška snehovej pokrývky, v Západných Tatrách s výškou viac ako 2 metre. Na povrchu je prevažne kôra, hlavne na svahoch, kde sa počas dňa objavili kladné teploty.

Na mnohých miestach vás môže zaskočiť povrch vyfúkaný na ľad, platí to pre väčšinu sledovaných pohorí, pribaľte si pre istotu mačky.

Ferrata HZS v Lúčanskej Malej Fatre je ohrozená snehovými splazmi, horská služba odporúča na trasu nevstupovať.

Tip na túru

Sedlo pod Ostrvou sa nachádza na Tatranskej magistrále, na úseku od Popradského plesa smerom na Sliezsky dom. Od plesa vedie do sedla strmý výstup mnohými serpentínami, odmenou je výhľad na Popradské pleso, do Mengusovskej doliny a na mnohé štíty, od Patrie cez Kôprovský štít až po dvojvrchol Vysokej. Okružnú túru popísal Ondrej Matkovčík. Na cestu hore zvolil trasu po asfaltovej ceste od zastávky Popradské pleso, na návrat zimnú cestu lesom na rázcestie Trigan a potom opäť po Tatranskej magistrále na Štrbské Pleso.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na bežky

Juraj Mucha popísal túru na bežkách po lúčnatom hrebeni Veporských vrchov od sedla Tlstý javor po Zákľuky. Býva tu vyšliapaná stopa. Lyžiarska trasa vedie v úseku Tlstý javor – Zákľuky súbežne s červeno značenou turistickou trasou Rudná magistrála a zároveň aj s modrou cyklotrasou. Z vrcholiu Zákľuk Juraj pokračoval nenáročným zjazdom do Podtajchovej doliny a neskôr Vydrovskou dolinou do Čierneho Balogu. Trasa hrebeňom v peknom počasí ponúka nádherné výhľady.

Tip na skialp

Najzápadnejšou skialpinistickou oblasťou v Tatrách je široké okolie krasovej planiny Červenec v južnej rázsoche Sivého vrchu medzi Suchou a Bobroveckou dolinou. Takmer všetky trasy lyžiarskych túr sa stretávajú pri Chate pod Náružím. Niekoľko túr rôznej náročnosti popisuje Tomáš Trstenský.

Tip na túru s deťmi

Stredne náročná túra na vodopád Skok je vďačná v každom ročnom období a peknom zimnom dni obzvlášť. Výlet je veľmi vhodný pre deti, nie sú tu nijaké terénne nástrahy, stúpa sa veľmi nenápadne a výhľady sú nádherné. Poteší aj ľadová výzdoba vodopádu. Túra sa začína aj končí na Štrbskom Plese za lyžiarskym strediskom. Ide o populárny cieľ, počítajte s vyššou návštevnosťou.

Ďalšie tipy

  • Vihorlatské vrchy: Marián Jaššo popísal trasu zo Strážskeho v okrese Michalovce na vrchol Krivošianka, je najvyšším bodom podcelku Humenské vrchy, cestou je výhľad na hrad Brekov a Humnenné. Marián ďalej pokračoval na hrad Jasenov a do Humenného.
    Strážske – Krivoštianka – hrad Jasenov – Humenné

  • Tribeč: Martin Knor absolvoval okruh viacerými zaujímavými miestami v pohorí Tribeč. Navštívil hrad Gýmeš a neďalekú skalu Studený hrad, Ploskú a Veľký Lysec s peknými výhľadmi a románsky kostolík v Kostoľanoch pod Tribečom.
    Okolo Kostolian pod Tribečom

  • Kremnické vrchy: Jeden z tradičných bežkárskych okruhov na Skalke popísala Jitka Švarcová, zavedie vás cez sedlo Tri kríže na Chatu Hostinec a späť na Skalku. Je vhodný aj pre rekreačných bežkárov.
    Južný okruh Bielej stopy

  • Starohorské vrchy: Nenáročný výlet z bývalej banskej osady Špania dolina na Šachtičky spojený so sánkovačkou od Danky Lacikovej. V Španej doline deti poteší detské ihrisko a bývalý banský vláčik.
    Zo Španej Doliny na Šachtičky v zime s deťmi

Prečítajte si

Pred pár desiatkami rokov to bolo ešte jednoduché. Existoval len jeden typ bežkárskych lyží s drevenou sklznicou a takmer len jeden typ bežkárskeho viazania – Nordic Norm 75 mm. Vzácne ste sa stretli aj s viazaním Nordic Norm 50 mm, ale toto viazanie používali len veľkí makači. Pri voskovaní mi vtedy najviac prekážalo, že kým som na drevenú sklznicu naniesol vrstvu základového vosku SKARE, myslel som, že ma skáre. A obvykle som bol po tomto úkone polepený od hlavy až po päty. Niektorí v tom čase namiesto vosku používali sviečku. Mazanie sviečkou som však nikdy nevyskúšal, lebo už po svojej prvej bežkárskej sezóne (1972/1973), som si kúpil v jarnom výpredaji desať túb základového vosku SKARE. Každá stála 15 halierov a sedem z nich mám ešte doteraz.

Vypočujte si

Chránená krajinná oblasť Záhorie sa skladá z dvoch veľmi rozdielnych častí. V jednej sa nachádzajú borovicové lesy s rašeliniskami, no aj zvyšky pralesov. Druhá zahŕňa tok rieky Morava. S riaditeľom Správy CHKO Tomášom Olšovským sme sa rozprávali o unikátnej rieke Rudava, pieskových dunách, pralesových zvyškoch, bobroch, ale aj o novom riešení každoročných problémov s komármi.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Vzdialený

vzdialený..

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 3 až 8, v severnej polovici územia, na Horehroní a na Spiši väčšinou okolo 1 stupňa.

Pekne bude aj v nedeľu, najvyššia denná teplota 1 až 6, v južnej polovici západného a miestami aj na juhu stredného Slovenska okolo 8 stupňov. Fúkať bude len slabo.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

Povrch snehu je zľadovatelý a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch a Veľkej Fatre.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie