Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Banícka útulňa
Banícka útulňa Zatvoriť

Prístrešok Banícka útulňa nad Novou Baňou

Na jeseň roku 2021 mesto Nová Baňa spolu s Novobanským baníckym spolkom otvorilo trasu A Banského náučného chodníka. Prechádza cez južnú časť ložiska Gupňa, má sedem zastávok ktoré informujú návštevníka o počiatkoch ťažby v tomto rudnom revíri. V rámci chodníka bola pri zastávke číslo 3 „Povrchové banské diela na žile Resseschuch“ vybudovaná Banícka útulňa.

Poloha
Pomedzie Vtáčnika a Pohronského Inovca, nad mestom Nová Baňa, na JZ výbežku vrchu Háj
Nadmorská výška
339 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.41791 ° SŠ
dĺžka: 18.64838 ° VD
» Mapa
Nocľah
1 osoba na stole, 3 osoby na podlahe s vlastnou karimatkou a spacím vakom, nutné odstránenie na zemi voľne ležiacich kameňov (núdzový nocľah)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri útulni nie je vodný zdroj (ďalšie vodné zdroje - pozri článok)
Spojenie
Nová Baňa (vlak, bud), Trasa A Banského náučného chodníka
Dalšie info
núdzový nocľah - lokalita nie je určená na prespávanie

Poloha

Objekt sa nachádza na pomedzí Vtáčnika a Pohronského Inovca, nad mestom Nová Baňa. Je situovaný na juhozápadný výbežok vrchu Háj, pod Červenou skalou (Gupňa), na trase A Banského náučného chodníka.

Prístup

  • Nová Baňa, z Námestia slobody (bus), od centrálneho panela Baníckych náučných chodníkov po trase A asi za 30 minút.
  • Od TIM Zvonička po žltej značke a trase A Banského náučného chodníka asi za 35 minút.
  • Od TIM Zvonička po žltej značke cez rázcestie Pod Červenou skalou a ďalej trasou A Banského náučného chodníka asi za 45 minút.
  • Od rozhľadne Háj po žltej značke k rázcestiu pod Červenou skalou a po A trase Banského náučného chodníka asi za 50 minút.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu zrubovej konštrukcie s rozmermi približne 2,5 x 3,5 metra. Jej interiér je z troch strán chránený stenami, priečelie je čiastočne otvorené do okolitého terénu. Útulňa je zastrešená pultovou strechou, podlahu tvorí udupaná hlina a voľne rozsypané kamene. V interiéri sa nachádzajú dve lavice s veľkým stolom a zdobia ho obrazy s baníckou tematikou. Ďalšie lavice stoja pred a na boku objektu. Útulňa nie je určená na prenocovanie, primárne slúži ako oddychové miesto pre návštevníkov Banského náučného chodníka. Napriek tomu sa v nej dá núdzovo prespať. Ako pričňa sa dá využiť stôl. Uložiť sa k spánku je možné aj na podlahe, ale ležovisko je nutné zbaviť voľne ležiacich kameňov. V takto upravenom priestore sa vyspia tri osoby. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Komfort nocľahu sa dá zvýšiť prekrytím čiastočne voľného priečelia celtou alebo inou fóliou.

Voda a okolie

Prameň v blízkom okolí útulne nie je. Najbližšia voda sa dá vypýtať dole v meste alebo v bufete Zvonička pri rovnomennom TIM (aktuálne otváracie hodiny nájdete na ich FB stránke). Ďalšie vodné zdroje sa nachádzajú až pri TIM Kohútovo (Pútnické miesto Kohútovo) a ide o prameň Pinga a studničku Kohútovo.

V okolí sa nachádza viacero zaujímavých turistických cieľov. Najznámejším je rozhľadňa Háj, ďalej sú to výhľadové miesta Havrania a Červená skala (Gupňa). Pri TIM Zvonička (bufet) bol nedávno vybudovaný Areál detských via ferrát Zvonička. Samozrejme aj mesto Nová Baňa si zaslúži podrobnejšiu prehliadku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Sieť turistických trás vhodne dopĺňajú viaceré náučné chodníky. Sú to spomenuté trasy A a B Banského náučného chodníka, NCH Zvonička a NCH Zbojnícke studničky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie