Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Andrea Morongová
Foto Andrea Morongová Zatvoriť

Basecamp Cez víkend bude víchrica, v nedeľu dážď v nižších polohách

Cez víkend bude veterno, najmä v sobotu má na horách fúkať víchrica. Zrážky budú skôr v nedeľu, od 500 metrov snehové. Lavínové nebezpečenstvo by predbežne malo byť mierne, teda 2. stupeň.

Na piatok ešte platí pre Vysoké a Západné Tatry 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, cez víkend predpokladá Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie 2. stupeň na celom Slovensku. Všetko závisí od toho, koľko bude v piatok snežiť a fúkať, pozrite si teda ešte aktuálnu predpoveď zajtra po 16-tej na tomto odkaze.

Ak sa chystáte do Prielomu Hornádu, na úseku medzi Čingovom a pod Tomašovským výhľadom až po Letanovský mlyn sú chodníky ľadové. Pohyb bez mačiek a paličiek je náročný.

Ferraty Dve veže, Skalka a Kyseľ sú sezónne uzatvorené, na ferratu HZS na Martinské hole odporúča Horská služba aktuálne nevstupovať, trasa je ohrozená snehovými splazmi.

Tip na túru

Hoci zo slovenskej strany sa na Lúčnu v Západných Tatrách v zime nedostanete kvôli sezónnej uzávere, môžete na ňu legálne vystúpiť z poľskej strany, ako urobila Andrea Morongová. Východiskovým bodom pre 10 km dlhú Chocholowskú dolinu je dedina Witów. Výstup na Lúčnu z poľskej strany patrí k tým ľahším túram. Z vrcholu sú nádherné výhľady na celý hrebeň Západných Tatier.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Nenáročný výhľadový okruh nad Važeckou jaskyňou. Prvá časť trasy vedie popod menšie lyžiarske stredisko, tu sa dá aj povoziť na boboch či sánkach. Neskôr pokračujeme cez les a napokon cez pekné lúky s výhľadmi na Západné i Vysoké Tatry.

Tip na skialp

Skialpový prechod cez Baranie a Priečne sedlo od Zeleného plesa na Zbojníčku je jednou z mála legálnych skialpových túr vo Vysokých Tatrách. V smere z východu na západ, ako išiel Michal Diviak, sú zjazdy menej náročné, ako v smere opačnom, nie sú však úplne najľahšie. Samozrejme, skúsenosti s pohybom v zimných horách, kompletný výstroj a dobrá kondička sú nutnosťou.

Tip na bežky

Zdeno Vasilišin prešiel časť Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály. Trasa na hlavnom hrebeni Javorníkov sa strojovo upravuje, nenáročný okruh vedie z Kasární cez Veľký Javorník a rozhľadňu na Stratenci.

Ďalšie tipy

Prečítajte si

Pokračovanie zaujímavostí zo života bežkárov od Vladimíra Ješka:

"Termínom papuliak sa medzi bežkármi označuje pád priamo dopredu v smere bežkovania. Dochádza k nemu najčastejšie vtedy, keď sa zachytíte jednou alebo aj obomi lyžami o nečakanú prekážku alebo keď vás nečakane zbrzdí nejaká terénna nerovnosť. Napríklad krtinec skrytý v hlbokej bežkárskej stope. Ak k pádu typu papuliak dôjde pri vyšších rýchlostiach, bežkár väčšinou ani nestihne urobiť reflexný ochranný pohyb – ruky dopredu – a padne priamo na tvár. Následky takéhoto pádu potom závisia od kvality a štruktúry snehu, s ktorým sa bežkárova tvár pri páde dostane do kontaktu."

Z galérie

Večer za kaštieľom

Večer za kaštieľom

Počasie

Podľa SHMÚ bude v noci sobotu pršať a snežiť, cez deň budú zrážky ustávať a oblačnosť sa bude zmenšovať. Najvyššia denná teplota 6 až 11, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 4 stupne. Bude silno fúkaž, na západe a severe miestami až okolo 12 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 20 m/s. Na horách búrlivý vietor až silná víchrica.

V nedeľu vietor o niečo zoslabne, no v nárazoch stále očakávajte 15 m/s a nad pásmom lesa prechodne víchricu. Na viacerých miestach bude dážď alebo dážď so snehom, od cca 500 m sneženie. Najvyššia denná teplota 3 až 8, na západe a Honte väčšinou 8 až 12 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

Povrch snehu je zľadovatelý a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch a Veľkej Fatre.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie