Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Ľubo Mäkký
Foto Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Na horách je ešte dosť snehu, vyberte sa na skialp či bežky

Hoci sa cez víkend oteplí, podmienky na bežky či skialp y mali byť stále dobré. Lavínová situácia je priaznivá, vybrali sme preto pre vás viacero tipov na lyžiarske výlety v Tatrách, Veľkej Fatre či v Čechách. Povieme si viac aj o terénnych paschach, v ktorých vás môže zasypať aj objemom menšia lavína.

Pre všetky pohoria platí mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň, ktorý by mal ostať aj naďalej. Hlavný lavínový problém aj naďalej ostáva vetrom previaty sneh, najmä vo vyšších polohách pohorí. Na severných svahoch sa v snehovej pokrývke nachádza trvalo slabá nestabilná vrstva hranatozrnného snehu.

Hranatozrnný sneh a terénna pasca sa nedávno podpísali pod lavínovú nehodu, kedy sneh úplne zasypal lyžiara Michala v Nízkych Tatrách.

"Terénna pasca je miesto, kde sa môže nahromadiť väčšie množstvo snehu. Predstavte si spodnú časť lievika, terénnu zníženinu, výmoľ,“ hovorí Pavel Krajčí zo Stredisla lavínovej prevencie.

Ak človek stojí na dne úzkej doliny alebo pri potoku, tak aj menšie množstvo snehu môže znamenať úplné zasypanie. Podľa Krajčího je teda dobré aj v lese sa vyhýbať najnižšiemu miestu v okolí, človek by sa nemal zdržiavať na spodku žľabu ani pod strmým svahom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dôležitá zásada je, že do voľného terénu v zime nechodíme sami. Máme so sebou vyhľadávací prístroj, lavínovú lopatku, sondu, lekárničku, mobilný telefón, prístroje pred túrou vyskúšame. Lavínovú výbavu musí mať každý člen družstva, pričom dôležité je nemať ultra ľahkú lopatu, ale veľké a s teleskopickou rúčkou. Zasypaný kamraát má najväčšiu šancu na prežitie prvých 15 minút, je teda závislý výlučne od kamarátskej pomoci.

Viac o Michalovej lavínovej nehode si môžete prečítať v tomto článku.

Tip na túru

Okolie vodnej nádrže Ružín je známe vyhliadkami Sivec (Šivec) či Jánošíkova bašta, cestujúci vlakom zrejme poznajú Bujanovský tunel. No jednak vyhliadky, ale aj železničný tunel majú svoje skryté dvojčatá, ktoré navštívil Henrich Tomáš. Z Margecian sa vybral do Rolovej huty, kde stojí Starý Bujanovský / Rolovský tunel, zapísaný do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR ako technická pamiatka. Pokračovali na skalnú vyhliadku nad Bujanovom a do Malej doliny schádzali úzkou bralnatou dolinou Diaľava.

Tip na skialp

Skialp na Téryho chatu vo Vysokých Tatárch od Ľuba Mäkkého Túra je ľahká krátka túra na pár hodín. Je ideálna pre skialpových začiatočníkov, lebo vedie po zimnom turistickom chodníku, po ceste sú dve chaty a cieľom je tiež chata. Zjazd si vyžaduje aspoň priemerne zdatného lyžiara, lebo pod Veľkým hangom zvyknú byť vysypané lavíny a najmä vo vrchnej časti ide o celkom slušnú strminu.

Tip na BC bežky

Na BC lyžiach nemusíte bežkovať len v dolinách, Pavol Timko sa na nich vybral na hrebeň Veľkej Fatry. Túra viedla z Vyšnej Revúcej do Rybovského sedla a na Krížnu, nasledoval nocľah na Kráľovej studni. Na druhý deň vyšli bežkami na Smrekov a po ďalšom nocľahu zlyžovali do Horného Harmanca. Výlet je určený skôr skúsenejším lyžiarom.

Tip na túru s deťmi

Okruh v Malých Karpatoch nad pútnickou obcou Marianka je vhodný aj pre menšie deti. Vedie dolinou potoka Drmolez s Vilmošovými vodopádmi na výhľadovú lúku Stánisko a naspäť do Marianky. Kto má čas a chuť, môže si výlet predĺžiť ako okruh napríklad po Malinský vrch, táto trasa vedie celá lesom. Tiež sa dá z modrej značky odbočiť na vrch kopca Bazgovič a pozrieť si výhľad na bývalé kameňolomy a okolité kopce, alebo navštíviť pamiatky v Marianke.

Ďalšie tipy

  • Spišská Magura: Roman Matkovčík sa vydal cez hrebeň Spišskej Magury na prehliadku "živého skanzenu" - obce Osturňa. Na trase je Osturnianskemu jazeru Mišku Kovaľa, pri dobrej dohľadnosti sa odkryjú výhľady na hrebeň Belianskych Tatier, časť Vysokých Tatier v Poľsku, a na kopčeky Zamaguria.
    Osturňa – okruh zo Ždiaru cez Jazero

  • Malá Fatra: Jaroslav Naď sa vybral na zimný Veľký Rozsutec zo Štefanovej. Na túto túru si vezmeite mačky a cepín, treba ju absolvovať do 1. marca, potom je sezónne uzatvorený do 15. júna.
    Zimný Veľký Rozsutec

  • Česká republika: Výhodou Ještědského hrebeňa je podľa Pavla Hrehu z pohľadu rekreačného lyžiara a skialpinistu hlavne jeho poloha a jednoduchá dostupnosť. dajú sa absolvovať celkom pekné a nenáročné okruhy so zjazdom po upravených a občas i neupravených zjazdovkách.
    Tipy na skitúry: Ještědský hrebeň

  • Česká republika: Zdeno Vasilišin absolvoval peknú túru v Moravsko - sliezskych Beskydoch, trasa vedie lesom aj otvorenejšími terénmi horských samôt.
    Pustevny – Prostřední Bečva cez Čertův mlýn

Z galérie

Sobota na Doštiankach

Sobota na Doštiankach

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ premenlivá, miestami veľká oblačnosť. Cez deň miestami sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách aj dážď. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe väčšinou 0 až 5 stupňov.

V nedeľu bude malá, miestami, najmä na severe, zväčšená oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami, sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách aj dažďové. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe väčšinou 0 až 5 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

Povrch snehu je zľadovatelý a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch a Veľkej Fatre.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie