Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Braňo Šimko (fotoarchív: Braňo Šimko)
Braňo Šimko (fotoarchív: Braňo Šimko) Zatvoriť

Rozhovor Braňo Šimko - tvorca videí o Turci

Braňo Šimko - zakladateľ OZ Turčianska záhradka, je vášnivým obdivovateľom turčianskych krás, ktorý prostredníctvom svojich videí ukazuje možnosti turistiky v nádhernom turčianskom kraji. Oslovila som Braňa, aby nám bližšie porozprával o malebnej Turčianskej záhradke.

1. Mohol by si nám predstaviť projekt Turčianska záhradka?

Projekt Turčianskej záhradky sme založili spoločne s mojou manželkou na konci roka 2019. Na začiatku nám ani len nenapadlo, že sa ľuďom až tak zapáči. Pôvodne to mal byť len blog na stránke www.turcianskazahradka.sk, kde sme písali naše tipy na túry v Turci. Neskôr sme sa pridali na všetky sociálne siete a dnes, už viac ako 2 roky, prinášame krásy nášho Turca. Každá sociálna sieť má iný význam. Na Instagrame zdieľame predovšetkým fotky ľudí, ktorí Turiec navštevujú. Na Facebooku nájdete množstvo ďalších informácií o tom, čo sa v Turci deje. Popri tom sme založili aj FB skupinu, kde ľudia môžu pridávať svoje tipy a fotografie. Nakoniec vznikol aj YouTube kanál, na ktorom je viac ako sedemdesiat videí a tipov, kam sa v Turci vybrať. Na našich kanáloch nájdete tipy pre všetkých. Či už ste fanúšikom túr, bicyklovania, lyžovania, skialpov, bežkovania alebo radi chodíte do prírody s deťmi.

2. Aké prírodné a kultúrne krásy Turca by si odporučil čitateľom?

V prvom rade treba povedať, že Turiec je skutočne krásny. Keď stojíte dolu v kotline a obzeráte sa dookola, vidíte navôkol skutočne krásne pohoria. Či už je to Krivánska a Lúčanská Fatra, Veľká Fatra, pohorie Žiar alebo Kremnické vrchy. Stačí si len prstom vybrať, na ktorý kopček pôjdete. Asi najväčšie lákadlá v Turci sú výstup na Veľký Kriváň, Ferrata na Martinské hole, Lysec, Tlstá a Ostrá, Gaderská dolina a hrady. To sú viac navštevované miesta. No mňa osobne fascinujú túry, kde veľa ľudí nestretnete, a tých je v Turci požehnane. Donedávna to boli napríklad túry na Katovu skalu, Ondrašovské skaly, Drieňok, Špičiak. Ale s nástupom korony ľudia začali objavovať aj tieto miesta. Myslím, že v Turci si na svoje príde skutočne každý milovník prírody. Stačí si zvoliť len náročnosť túry.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

3. Aké sú tvoje turčianske obľúbené lokality a čím sú pre teba výnimočné?

Síce sa snažím chodiť po menej navštevovaných kopcoch, taktiež mám svoje srdcovky, na ktoré chodím dookola. Asi najviac na Chatu pod Kľačianskou Magurou. Tú myslím poznajú všetci a ak náhodou nie, tak si na Maguru vybehnite. Šišky na chate jednoznačne stoja za to. Navyše je z Magury krásny výhľad, a to predovšetkým v nočných hodinách, keď sa pred vami rozsvietia svetlá Martina. Ďalším kopčekom, kde rád chodím, je Lysec. Z neho sú skutočne krásne západy slnka. Tie nájdete aj na Katovej skale. A na východ slnka sú asi najkrajšie Martinské hole a Ondrašovské skaly. Vtedy by som najradšej zastavil čas a užíval si krásu, čo nám príroda vyčaruje.

4. Nachádzajú sa v Turci pralesy a divočinové zákutia?

Tým, že veľkú časť Turca tvoria národné parky, tak tu nájdete skutočne nedotknutú divočinu. Nanešťastie pre turistov, v NP je možné chodiť len po turisticky značených chodníkoch. Je to pre nás trošku na škodu, ale ochrana divokej prírody by mala byť našou prioritou. Preto predovšetkým hlboko v lesoch Veľkej Fatry nájdete množstvo týchto lokalít. Nie je nič nezvyčajné, že na chodníkoch nájdete stopy po medveďoch, vlkoch či kamzíkoch. Keď je ruja, tak vám takmer hneď za domami hučia jelene.

5. Podelíš sa s nami o Tvoje zážitky pri stretnutí so zverou?

Je to síce paradox, lebo veľa času trávim v prírode a skutočne chodím na také lokality, kde veľa ľudí nestretnete, tak na stretnutie so zvieratami až také šťastie nemám. Je to asi tým, že aj keď som sám v lese, tak si aspoň tlieskam a dávam o sebe vedieť. Samozrejme klasiku ako srnky, jeleňa alebo známe turčianske kamzíky na Tlstej a Ostrej som stretol. No na vlka alebo medveďa som zatiaľ šťastie nemal. Popravde, ani to nevyhľadávam a skôr z takého stretnutia mám rešpekt. Lebo nikdy neviete ako zareagujete vy alebo zviera. Preto radšej vždy dať o sebe vedieť, aby mali zvieratá možnosť sa vám vyhnúť. Predsa len ich netreba provokovať.

6. Turiec je aj oblasťou jazier, mokradí, meandrov. Mohol by si nám opísať tieto turčianske skvosty?

Áno v kotline nájdete množstvo chránených lokalít. Čo je zaujímavé, že až taká pozornosť sa im nepripisuje a pritom sú krásne. Rieka Turiec sa kľukatí rôznymi smermi a preto vytvorila meandre. Väčšinu nájdete takmer v srdci Turca. V okolí Ivančinej, Jazernice, Moškovca, Socoviec, Kláštora pod Znievom. Keby niekto chcel, tak sa dá spraviť pekný okruh. Začnete pri jazierku v Jazernici. Zaujímavosťou je, že nikdy nezamŕza. Ani v najtuhšej zime. Odtiaľ sa presuniete na rašeliniská pri Ivančinej. K mlynu vo Dvorci a odtiaľ späť cez Laclavú do Jazernice. Prechádzka má asi 10 kilometrov. Okrem toho, že uvidíte pekné jazierka, tak neustále pozeráte na vrcholy Veľkej Fatry po vašej ľavej strane.

7. Čo je Tvojím hlavným zámerom pri tvorbe YouTube videí?

YouTube vznikol úplnou náhodou, no nakoniec sa stal mojím najobľúbenejším kanálom. Je to z toho dôvodu, že za krátku dobu dokáže odovzdať skutočne veľa užitočných informácií. Od začiatku YouTube kanála Turčianska záhradka som chcel ukázať v čom je Turiec pekný. A kde všade sa v ňom dá ísť. Dnes tam nájdete viac ako sedemdesiat videí a kebyže chcem skutočne obísť celý Turiec, tak budú stovky ďalších. Nanešťastie je YouTube aj najväčším žrútom času. Keďže si musíte túry skutočne prejsť, natočiť zábery a následne ich zostrihať a vydať. A aj napriek tomu ma tvoriť videá veľmi baví. Myslím, že mnohým ľuďom pomohli naplánovať ich túry v Turci. A mnoho ľudí vďaka videám zistilo, že na ich obľúbený kopec sa dá dostať aj inou cestou ako chodia oni.

8. Čo Ťa najviac znepokojuje v turčianskej prírode?

Myslím, že s tým máme problém na celom Slovensku. Je to až prílišný zásah ľudí do prírody. Keď sa niekedy pozriem na lesy v chránených oblastiach, neprestávam otvárať ústa. Lebo holín pribúda. Častokrát sa na svojich túrach dostanem na miesta, kde "zmizol" les. Nie som síce odborník na túto tému, ale ako laik - turista tento pohľad nemám rád. Navyše častokrát sa stane, že na túre nájdem zničené turistické chodníky po ťažbe. Zničené značenia, zničená zvážnica, na chodníku nahádzaná haluzina. To nie je celkom normálne a hlavne, ak sa máte v NP držať na značených chodníkoch. Myslím, že týmto trpí celý turistický ruch v Turci. Ak sem príde zahraničný turista a uvidí ako vyzerajú naše lesy, pochybujem o tom, že sa ešte niekedy vráti.

9. Mohol by si nám opísať zážitky a pocity pri prechode Koruny Turca?

Bol to najťažší turistický zážitok vôbec. Celá trasa má 200 kilometrov a prevýšenie okolo 10000 metrov. Ukecal som kamaráta, aby ma v tom nenechal samého, a tak sme vyrazili na konci jari. Keď boli dlhšie dni. Trasu sme mali naplánovanú na štyri dni. Avšak zistili sme, že to pre nás nie je reálny cieľ. Skôr 5 - 6 dní. Prešli sme krásnou Krivánskou Fatrou a zažili výnimočné ráno na Martinkách. Hrebeň Krivánskej Fatry je skutočne nádherný a aspoň raz za život by si ho mal každý prejsť. Ďalší deň sme prešli Lúčanskú Fatru a skončili na Fačkovskom sedle. Tento úsek by som nazval akousi divočinou v Turci. Za celý deň sme nikoho nestretli. Len stopy po divokej zveri. Tretí deň sme zvládli pohorie Žiar. Prešli cez nepoznané miesta v okolí Hadvigy a dostali sa na Vyšehrad. Odtiaľ lesmi až do Skleného. Tu sme však museli našu púť prerušiť. Fyzicky sme na tom neboli dobre, a čo bolo hlavné, úplne sme nedodržali plán a nenaplánovali si toľko dovolenky v práci. Preto sme sa dohodli, že Korunu Turca dokončíme na dvakrát. Čakala nás teda ešte časť Kremnických vrchov a Veľkej Fatry. Najťažšie na Korune Turca si je to celé rozumne naplánovať. Nám to nevyšlo a preto sme museli núdzovo hľadať ubytovanie a predovšetkým sme mali dosť veľký problém nájsť vodu. Viac o Korune Turca sa ľudia môžu dozvedieť na našom blogu.

10. Aké sú vhodné lokality na spoznávanie Turca na bicykli?

Otázkou je, čo máte radi. Turiec je totižto rajom pre všetky druhy cyklistov. Či už máte radi dlhé rovinky, mierne stúpania alebo úplné bomby. Osobne by som odporučil niekoľko našich dolín. Či už Gaderskú alebo Blatnickú. Pekná je aj Sklabinská dolina s koncom na Mažiarkach alebo Valčianska a Slovianska dolina. Možností je skutočne veľa. My sme napríklad pred rokom absolvovali akýsi okruh okolo Turca. Prešli sme z Vrútok na Lipovec, odtiaľ popod Malú Fatru do Krpelian a Cestou SNP až do Turčianskych Teplíc. Naspäť cez Jazernicu do Príboviec a po Tankovej ceste späť do Martina. Je to síce celodenný výlet, ale uvidíte Turiec z každej strany a ak máte radi horskú cyklistiku, tak povinnou jazdou sú Martinky, Kľačianska Magura, Chleb či Krížna. Možností máte skutočne veľa. Pre milovníkov freeridu sú určite zaujímavé cykloparky v Jasenskej doline alebo nad Valčou.

11. Máš tipy na výlety pre rodinky s deťmi?

Keďže sme rodičia dvoch dcérok, tak sa ich snažíme brávať na výlety s nami a ukazovať im krásy Slovenska. V Turci nájdete hneď niekoľko zaujímavých lokalít. Asi najväčšou klasikou je Šútovský vodopád. Hneď kúsok od neho máte krásnu Krpeliansku tiesňavu. Peknou prechádzkou sú Mažiarky, Bralová skala, Ondrašovské skaly, Čremošnianske lúky. To sú ľahšie prechádzky. Okrem toho máme v Turci šesť rozhľadní. Veľkým lákadlom môže byť Jasenská a Valčianska dolina, to isté platí pre okolie Martinských holí. Ak ste milovníkom histórie, tak určite odporúčam skanzen v Martine (Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch) alebo ľahkú prechádzku v lesoparku v Turčianskych Tepliciach. Naše dievčatá zvládnu (samozrejme v turistických nosičoch) aj ťažšie túry. Ako napríklad výstup na Kľačiansku Maguru, Martinské hole či Chleb. Podľa mňa deti nie sú problém v spoznávaní krajiny. Práve naopak. Veľa sa pri tom naučia.

12. Čo by si odkázal čitateľom Hikingu?

Ak budete mať možnosť, určite príďte spoznať Turiec. Verím, že si z neho odnesiete veľa pozitívnych zážitkov. A predovšetkým veľa nachodených kilometrov bez zranení. Dúfam, že nájdete veľa inšpirácie na portáli Hiking.sk na spoznávanie nových zákutí nielen v Turci.

Braňovi ďakujem veľmi pekne za rozhovor a prajem mu veľa inšpirácií pri tvorbe turčianskych videí. https://www.youtube.com/channel/UCtQ4tRbhzevQYRHKvRFWMyQ

fotografie: archív Braňa Šimka

Začnite na Turčianska Záhradka
Videokanál

Fotogaléria k článku

Najnovšie