Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Belianske Tatry, foto Soňa Mäkká
Belianske Tatry, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Hoci sú prázdniny, Tatry sú poloprázdne, podmienky sú dobré

Hoci sú už jarné prázdniny, v našich veľhorách to nevidieť, návštevníkov je pomerne málo, tlačiť sa nikde nebudete. Sneh je dobre uložený, lavínové nebezpečenstvo je iba mierne, na chodníkoch je však ľad. Vybrali sme pre vás viacero zimných tipov z Tatier a zároveň ďalšie z nižších pohorí, kde si môžete užiť začínajúcu jar.

Stredisko lavínovej prevencie informuje, že snehová pokrývka je relatívne dobre stabilizovaná. Problémom je novší previaty sneh uložený v terénnych depresiách, pod sedlami, stenami atď. prevažne južných expozícií. Na väčšine juhovýchodných až juhozápadných svahov je sneh tvrdý, prípadne silná firnová kôra, ktorá sa vytvorila natopením z predošlých dní. Tendencia nebezpečenstva je zotrvalá, mal by teda ostať 2. stupeň. Pred túrou si však ešte pozrite najnovšie informácie.

Keďže v noci mrzne a cez deň svieti slnko, na mnohých miestach sú chodníky zľadované. Na pešiu túru vo vyšších polohách odporúčame retiazkové mačky a paličky, pri vysokohorských aktivitách mačky a cepín. Včera v zľadovatenom teréne Vysokých Tatier pod Končistou uviazla turistka, ktorú bolo treba evakuovať vrtuľníkom info o záchrannej akcii.

Aktuálne

Sezónna uzávera v Malej Fatre

Od 1. marca do 15. júna sú v Národnom parku Malá Fatra zatvorené tri turistické chodníky. Dôvodom je ochrana živočíchov, ktoré v tomto období vychovávajú a vyvádzajú mláďatá. Viac info tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Aj horská komunita pomáha Ukrajincom

Aktuálne sa neubytujete na Domčeku Horskej služby na Čertovici, prevádzkovatelia sa rozhodli poskytnúť svoje priestory ľuďom utekajúcim z Ukrajiny. Utečencov prichýlila aj Inovecká chata v Považskom Inovci. Viac info tu a tu.

Tip na túru s deťmi

Okruh na hrebeň Spišskej Magury zo Ždiaru, od schátraného penziónu Tatra. Trasa je nižšej až strednej náročnosti, krajinársky veľmi vďačná. Vedie lúkami, neskôr lesom, potom odlesneným hrebeňom pohoria. Vedie ním turistická aj cykloturistická značka, v zime tu nájdeme široko upravenú bežkársku trasu. Výhľady na Belianske Tatry a Ždiar odtiaľto sú nádherné. Väčšina trasy je otvorená, nezabudnite na opaľovací krém a dostatok vody.

Tip na túru

Temešská skala je krásne vyhliadkové bralo v Strážovských vrchoch, ktoré očarilo Tatianu Filipkovú. Východisko je v obci Temeš, vrchol ponúka výhľady na Homôľku, Vtáčnik, Rokoš, Javorinu, vodnú nádrž Nitrianske Rudno, Baské, Strážov, malofatranský Kľak a ďalšie. Pod skalou je trávnaté vyhliadkové miesto, kde sa nachádza vrcholová kniha a popis jednotlivých vrcholov.

Tip na skialp

Tip od Tomáša Trstenského, atraktívna celodenná okružná trasa masívom Babej hory. Zimný výstup je ideálny pre skialpnistov a vyznavačov snežníc. Krajinársky je trasa zaujímavá prechodom celého hrebeňa Babej hory s neustálymi výhľadmi. V porovnaní s výstupom na Babiu horu zo slovenskej strany (od Slanej vody) je poľský okruh krajší a máte možnosť občerstvenia na horskej chate.

Tip na bežky

Horské spoločenstvo Andrejcová pred dvoma rokmi oživilo tradíciu bežkovania na Čertovici. Priemerná nadmorská výška bežkárskych tratí na Čertovici je viac ako 1000 metrov, najvyšší bod leží vo výške 1440 m n. m. Trate sú aktuálne upravované, snehu je zatiaľ dosť. V tomto článku si môžete prečítať o okruhu cez útulňu Líška a viac o tom, ako to celé vzniklo: Miestni na Čertovici upravujú trate na bežecké lyžovanie aj bez developera, na ojazdený ratrak sa vyzbierala verejnosť (reportáž)

Ďalšie tipy

  • Poľské Tatry: Roman Matkovčík popísal túru na ondracka Przełęcz (Kondratovo sedlo) neďaleko ikonického poľského vrcholu Giewont. Pridal aj výlet do tiesňavy Dolina Strążyska (Dolina Strążysk) a jaskyne v doline Dolina ku Dziurze.
    Kondracka Przełęcz (Kondratovo sedlo) v zime

  • Vysoké Tatry: Okruh na Jamského pleso zo Štrbského plesa je veľmi pekná zimná túra. Prvá časť vedie po červeno značenej Tatranskej magistrále, neskôr po modrej k Bielemu Váh, návrat na Štrbské Pleso je zelenou značkou ponad Cestu slobody. Trasa je plná pekných výhľadov na Kriváň, Sedielkovú kopu, Solisko, do Furkotskej doliny a do Podtatranskej kotliny.
    Zimný okruh na Jamské pleso

  • Tribeč: Túra cez viaceré skalky s prvými jarnými kvetmi ako poniklece, hlaváčiky, snežienkky či scily od Danky Tomášikovej, trasa vedie aj cez vrchol Zobora. Obzlášť majestátna je Veľká skala s panoramatickým výhľadom.
    Kremencové skalky nad Nitrou a Haranč

  • Malé Karpaty: Jar je v podstate jediným obdobím, kedy môžete vidieť jediný, respektíve najvyšší malokarpatský vodopád v tečúcom stave. Nachádza sa v kaňonovitom údolí Smolenického krasu v doline Hlboča a voda je v ňom po výdatných dažďoch a po topení snehu. V okolí rastie aj veľa snežienok a dolina je veľmi atraktívna, hoci krátka. Okruh zo Smoleníc popísal Zdenči Vasilišin.
    Dolina Hlboča s deťmi

Z galérie

Na starom hrade

Na starom hrade

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ na naše územie zasahovať tlaková výš, ojedinelé snehové prehánky môžu byť na severe. Najnižšia nočná teplota -1 až -6, v údoliach miestami -7 až -12 stupňov, najvyššia denná teplota 3 až 8, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši -1 až 3 stupne.

V nedeľu bude jasno alebo malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Teploty budú podobné ako v sobotu, po celý víkend bude fúkať len slabý vietor.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

Povrch snehu je zľadovatelý a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch a Veľkej Fatre.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie