Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Západ slnka na Choči, foto Martin Birka
Západ slnka na Choči, foto Martin Birka Zatvoriť

Basecamp Na víkend odporúčame túry na výhľadové vrcholy, no pribaľte si mačky

Víkend má byť jasný, cez deň teploty vystúpia nad nulu, rána však budú veľmi mrazivé, s teplotami pod mínus 10. Vybrali sme pre vás viacero vrcholov s výhľadmi doďaleka, nezabudnite si však vziať mačky, pretože chodníky sú vzhľadom na neustále roztápanie snehu a jeho následné mrznutie ľadové.

Všetky pohoria s vyššou nadmorskou výškou hlásia zľadovatené chodníky. V Malej Fatre HZS obzvlášť upozorňuje, že treba klasické mačky: "Dôrazne upozorňujeme turistov, že do podmienok, ktoré v Malej Fatre prevládajú, hlavne nad hranicou lesa sú retiazkové mačky, tzv. nesmeky nevhodné!"

V Západných a Vysokých Tatrách platí v popoludňajších hodinách tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, doobeda druhý. V Malej a Veľkej Fatre platí jednotka, v Nízkych Tatrách popoludní dvojka. Tendencia je zotrvalá, pre istotu si ešte overte podmienky tesne pred túrou.

Stredisko lavínovej prevencie informuje, že silný vietor v poslednej perióde nepriaznivého počasia tvoril snehové dosky a vankúše o hrúbke do 40 cm. V polohách nad 1600 m je stále chladno, čo neumožňuje, aby sa sneh stabilizoval. Sneženie prichádzalo od severu, takže lavínovú situáciu to ovplyvnilo hlavne vo Vysokých a Západných Tatrách. Tu je uvoľnenie lavíny možné hlavne na strmých svahoch nad 35° už pri malom dodatočnom zaťažení. Objaviť sa môžu samovoľné malé lavíny a splazy z prachového snehu na veľmi strmých svahoch a v skalných stenách.

Aktuálne

Nadácia Ekopolis zbiera projektové námety do ďalšieho ročníka Živých chodníkov. Program je zameraný na obnovu existujúceho značenia a vylepšenie infraštruktúry turistických a cykloturistických značených trás. Viac info tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Martin Birka sa vybral do najznámejšej časti Chočských vrchov, na rovnomenný vrchol Veľký Choč a jeho priľahlých oblastí v zimnom období. Túra nie je dlhá, ale v hlbokom snehu a mrazivých podmienkach je postup náročnejší. Vrchol ponúka priam letecké výhľady na okolité pohoria a na Liptov. Vidieť Malú aj Veľkú Fatru, Chočské vrchy, vzdialenejšie Vysoké Tatry a Javorníky.

Tip na túru s deťmi

Téryho chata je najvyššie položená celoročne otvorená chata vo Vysokých Tatrách. Malá Studená dolina je veľmi atraktívna a zimná cesta na chatu je oproti letu príjemná zmena.Štartuje sa zo Starého Smokovca, okrem Téryho chaty si môžete oddýchnuť a zohriať seba i deti aj na Zamkovského chate alebo Rainerovej útulni. Nezabudnite teplý čaj a mačky pre seba i deti, strmý kopec pod Veľkým hangom býva ľadový.

Tip na skialp

Ivana Schwarzbacherová sa vybrala na na Sliezsky dom a následne na Gerlach Batizovskou próbou, rovnakou cestou aj zlyžovala dole.

Tip na bežky

Javornícka klasika od Jitky Švarcovej. Upravovaná Beskydsko-javornícka lyžiarska bežecká magistrála vás zavedie na hrebeň pohoria s peknými výhľadmi na okolitú krajinu i typické horské samoty. Sú tu aj viaceré horské chaty so slovenskou či českou kuchyňou. Túra začína na známom východiskovom mieste Melocík, je tu parkovisko aj dobrá dostupnosť verejnou dopravou.

Ďalšie tipy

  • Levočské vrchy: Levočské vrchy sú známe tým, že dlhé desaťročia bol na takmer celom ich území zriadený Vojenský výcvikový priestor Javorina. Po jeho zrušení sa pomaly dostávajú do povedomia turistickej verejnosti. Martin Drahomirecký v tomto článku opisuje túru známymi aj menej známymi miestami Levočských vrchov, ktoré spája jeden spoločný menovateľ – letecké nešťastia.
    Letecké nešťastia v Levočských vrchoch

  • Cerová vrchovina: Danka Tomášiková navštívila náučný chodník medzi obcami Kalonda a Šiatorská Bukovinka, na ňom Mučínsku pseudojaskyňu, ktorá je pozostatkom sopečnej činnosti. Pokračovala na Lipoviansku rozhľadňu a k prírodnej pamiatke Lipovianske pieskovce, kde sa nachádzajú pieskovcové gule.
    Mučínska jaskyňa a Lipovianska rozhľadňa

  • Malé Karpaty: V severnej časti Malých Karpát nás čaká viacero zaujímostí v Dobrovodskom krase. Pozrieme si Orlie skaly, ku ktorým nás privedie miestne značenie, no aj jaskyne Malá Pec a Veľká Pec. K tým bol nedávno vybudovaný náučný chodník.
    Orlie skaly, Malá Pec a Veľká Pec

  • Slovenský raj: Dominik Chňapko sa vybral na Ondrejisko - Borovniak, najvyšší bod Slovenského raja. Z tohto vrcholu nad sedlom Besník, ktoré oddeľuje Slovebský raj od Nízkych Tatier, je fantastický výhľad na Kráľovu hoľu, no aj na Vysoké Tatry, Levočské vrchy a Branisko.
    Zimný výstup na Ondrejisko (Borovniak)

Vypočujte si

Backcountry lyžovanie stojí medzi bežkovaním a skialpom. Kam je vhodné, aké treba mať naň predpoklady a akú výbavu potrebujete, rozoberáme s Milanom Schnorrerom v prvom dieli podcastového seriálu "Obskúrne možnosti pohybu na snehu".

HIKING.SK podcast

Z galérie

Vo vetre

Vo vetre

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno alebo len malá oblačnosť a chladno. Najnižšia nočná teplota -4 až -10, v údoliach miestami, najmä na severe, -10 až -16 stupňov. Najvyššia denná teplota 4 až 9 stupňov, na severe ojedinele chladnejšie.

V nedeľu má byť taktiež jasno, najnižšia nočná teplota -3 až -8, v údoliach ojedinele, najmä na severe, -8 až -13 stupňov. Najvyššia denná teplota 6 až 11 stupňov.

Po celý víkend bude fúkať len slabý vietor.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Na túry odporúča použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj (mačky, cepín, paličky) Niektoré úseky chodníkov v Malej Fatre sú tvrdé, premrznuté a zľadovatené, preto je nutné mať stúpacie železá. HZS upozorňuje turistov, že do podmienok, ktoré v Malej Fatre prevládajú, hlavne nad hranicou lesa sú retiazkové mačky tzv nesmeky nevhodné.

Povrch snehu je zľadovatelý a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch a Veľkej Fatre.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie