Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad z Ražňovej
Výhľad z Ražňovej Zatvoriť

Túra Bačkorová, Ražňová a Mešťanková – okruh z Kuchyne

Záhorácka obec Kuchyňa je východiskom na populárnu Vysokú, no ponúka aj iné možnosti. Naša ženská štvorica sa odtiaľto vydala na okruh neznačenými vrcholmi Bačkorová, Ražňová a Mešťanková. Nie sú to také výstavné lokality ako spomínaná Vysoká, no je tu viacero krásnych miest a stretnete minimum ľudí, čo je v niekedy preľudnených Malých Karpatoch výrazný bonus.

Vzdialenosť
13 km
Prevýšenie
+662 m stúpanie, -662 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 12.03.2022
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Voda
studnička v Švancpošskej doline, Modranský prameň pri prvých domoch
Doprava
Malacky (vlak, bus) - Kuchyňa (bus, parkovisko pri vodnej nádrži Kuchyňa)
SHOCart mapy
» č.707 Malé Karpaty - Červený… (1:25.000)

Trasa

Kuchyňa, časť Prídavky (VN Kuchyňa) – Bačkorová – Švancpošská dolina, Bartoška – Ražňová – lúka Bezová – Mešťanková – Modranská dolina – Kuchyňa

Parkujeme pri vodnej nádrži Kuchyňa, odkiaľ kedysi viedol zaujímavý Náučno-rozprávkový chodník Bobria hrádza. Chodník sa, žiaľ, o krátky čas rozpadol a cez vodnú hladinu sa nedostanete, dosky sa rozpadávajú pod nohami.

Z parkoviska sa vyberáme po ceste popri priehrade, z nej odbočíme na zvážnicu, ktorá vedie pod kopec Bačkorová. Kam oko dovidí, sú vyrúbané lesy. Rastie tu mladina, no aj tak nechápem, ako sa tu mohlo vyrúbať toľko lesa naraz. Vyzerá to tu ako po páde meteoritu.

Zo zvážnice sa odpojíme na ďalšiu zvážnicu a z nej na chodníček cez mladinu. Ten nás vedie ku skale, ktorá nás pred chvíľou upútala. Je to predvrchol Bačkorovej. Vidíme Kuchyňu a záhorské borovicové lesy. Tu si robíme kratšiu prestávku s čajom a s niečím sladkým. Okolo je konečne les. Stúpame ďalej, miestami vidíme osamelú snežienku. Zrejme by ich tu rástlo viac, keby tu nebolo toľko zvierat, väčšinou kráčame po čistej hline.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vychádzame na hrebienok, po ktorom prídeme na skalnú vyhliadku. Je z nej pekný pohľad na najbližšie kopce aj na Vysokú. Zisťujem, že mi chýba jedna náušnica, vraciam sa teda s Hankou až na prvú vyhliadku, ale bezvýsledne. Nechcem, aby ostatné dievčatá dlho čakali, vraciame sa teda za nimi. Chvíľu ešte pokračujeme po hrebienku, ktorý je zarastený nízkymi stromami, potom sa spúšťame do Švancpošskej doliny, pretože ďalší náš cieľ je oproti. Posledný úsek je dosť namáhavý, ideme cez asi meter vysokú bukovú mladinu, stromčeky sú veľmi nepoddajné, hľadáme aspoň zvieracie prte a ľutujeme svoje oblečenie. Napokon sme dole, preskočíme potok Javorinka a vyjdeme na zvážnicu v lokalite Bartoška.

Minieme neveľmi výdatnú studničku a onedlho odbočíme na ďalšiu zvážnicu, ktorá vedie doľava hore. Neskôr sa zvrtne doprava, potom sa vydáme strmo hore po ďalšej zvážnici. Privedie nás do sedielka. Najprv z neho odbočíme doľava na vrchol Ražňovej (556 m). Vrchol je skalnatý, sú z neho čiastočné výhľady do okolia. Hoci svieti slnko, fúka aj ľadový vietor, a tak sa tu veľmi nezdržiavame. Pod skalou ešte nájdeme netradičnú geoskrýšu, na ktorej sa chvíľu zabávame. Potom zliezame opäť do sedielka a medzi stromami si urobíme obedovú prestávku.

Potom stúpame doprava hore, ešte nás čaká Mešťanková (601 m). Vychádzame z lesa na horskú lúku Bezová a pokračujeme ďalej doprava hore. Posledný úsek na vrchol vedie veľmi pekným úzkym hrebienkom so skalami a majestátnymi bukmi. Nie je z neho extra výhľad, ale to neprekáža. Nájdeme ďalšiu skrýšu a kúsok sa vraciame, potom schádzame voľne cez les na zvážnicu. Výhľadu odtiaľto dominuje Vysoká, ku ktorej sme sa od rána celkom priblížili. Cesta klesá do Modranskej doliny a vracia sa do Kuchyne cez chatovú oblasť a popri vodnej nádrži.

Na parkovisku sa rozdelíme, ostatné členky výpravy idú hľadať do iných končín medvedí cesnak, ja idem hľadať stratenú náušnicu. Pomaly vyjdem až na vrchol Bačkorovej, no hľadať drevenú náušnicu v lese a v tráve je ako hľadať povestnú ihlu v kope sena. Aspoň som si ešte vychutnala podvečerný výhľad v tichom lese.

Zhodnotenie

Ide o nenáročnú túru, ktorú si môžete rôzne upraviť podľa svojich preferencií. V tejto lokalite platí druhý stupeň ochrany prírody, môžete sa tu teda bez obáv pohybovať mimo chodníka. Odporúčam len vyhnúť sa bukovej mladine, ktorá je miestami ťažko priechodná.

Fotogaléria k článku

Najnovšie