Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poniklec. Foto: Soňa Mäkká
Poniklec. Foto: Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa za jarnými kvetmi, ale zodpovedne

Víkend bude slnečný, hoci stále pomerne chladný, ráno bude mrznúť. Na mnohých miestach už kvitnú snežienky, hlaváčiky, poniklece či scily. Aj my sme do tohto dielu basecampu vybrali viaceré lokality, kde ich môžete obdivovať. Treba však byť opatrný - ak rastú v rezervácii, ostaňte na chodníkoch, aby ste kvety nepoškodili.

Podľa informácií HZS je na horách naďalej ľadovo. Hoci teploty sú cez deň nad nulou, v noci mrzne. Do vyšších pohorí si vezmite mačky. Súvislá snehová pokrývka je v pohoriach od 800 m n. m.

Podľa Strediska lavínovej prevencie sú najnebezpečnejšie strmé južne exponované svahy stredných polôh. V najvyšších polohách nie je ešte sneh z posledného sneženia dostatočne zviazaný so starou podkladovou tvrdou vrstvou. Tu sú nebezpečné lokálne nafúkané vankúše v strmých žľaboch. V Západných a Vysokých Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre platí do poludnia malé lavínové nebezpečenstvo, od poludnia mierne lavínové nebezpečenstvo. Uvoľnenie lavíny tu je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, počas dňa sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu.

Aktuálne

Pieskovcové bralo Sandberg pri Bratislave leží v národnej prírodnej rezervácii na južných svahoch Devínskej Kobyly. Na území rezervácie platí 4. stupeň ochrany. Pohyb je povolený iba po značkovaných turistických chodníkoch.

Pieskovcové bralo je pozostatkom treťohorného mora. Paleontológovia našli v skamenelinách odtlačky približne troch stoviek živočíchov, medzi nimi napríklad krokodíla, ale aj veľrybu. Najvýznamnejším nálezom bola časť lebky ľudoopa.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V rezervácii rastú chránené kvety, aktuálne najmä poniklece a hlaváčiky, neskôr orchidey a kosatce.

Štátna ochrana prírody sa dlhodobo snaží bralo aj kvety chrániť pred vstupom návštevníkov. Z prednej strany Sandbergu vybudovali drevené oplotenie s piktogramami a tabuľami o zákaze vstupu v slovenčine, angličtine a nemčine. Napriek tomu návštevníci chodia po pieskovom kopci aj za oplotenie. Kvety pritom rastú aj priamo pri turistickom chodníku. Začiatkom mája prilietajú aj pestrofarebné včeláriky, ktoré si hĺbia nory do piesku. Vyrušovanie môže spôsobiť, že odletia od znášky vajec alebo nebudú dostatočne často kŕmiť mláďatá.

Ľudia pri Sandbergu nerešpektujú zákaz vstupu do rezervácie, ničia tabule aj oplotenie.

Tip na túru

Danka Tomášiková s kamarátmi sa vybrala na kremencové skaly medzi Nitrou a Zoborom. Najprv sa zastavili na Malej skalke s výhľadmi a pokrútenými dubmi, potom nasledovala Veľká (Biela) skala neďaleko od modrej značky vedúcej z Nitry na Pyramídu. Veľká skala je podľa Danky majestátna a je z nej panoramatický výhľad. Nasledoval výšľap na vrchol Pyramídy, odkiaľ je takmer letecký pohľad na Nitru, potom pokračovali na Zobor, na výpencový Haranč a do Štitár. Na Zobore ich potešili snežienky, neskôr blyskáč záružlolistý, poniklec veľkokvetý a scily severné.

Tip na túru s deťmi

Na okraji Považského Inovca nad Hlohovcom sa nachádza Chránený areál Sedliská. Miestni ho poznajú aj ako poniklecovú lúčku. Lokalita je síce neveľká, ale zaujímavá. Prevedie vás ňou pekný náučný chodník. Na jar tu môžete obdivovať poniklece a hlaváčiky, či veľkého chrobáka májku.

Tip na cyklo

S istým zveličením by sa dalo povedať, že všetky bratislavské cyklotrasy vedú na Biely kríž. Toto miesto na hrebeni Malých Karpát je medzi cyklistami veľmi obľúbené. Zašportujete si, zároveň sa nezničíte, a na prístup si môžete vybrať od asfaltových cez lesné cesty až po traily pre horské bicykle. Na tejto túre sme vyskúšali tri rôzne singletraily.

Ďalšie tipy

  • Strážovské vrchy: Tatiana Filipková odporúča vyhliadkovú Temešskú skalu nad obcou Temeš. Temešská skala je prírodná rezervácia vyhlásená v roku 1986 s výmerou 57,9 ha. Ide o ochranu zachovalých lesných spoločenstiev bučín na morfologicky výraznom vrchole Malej Magury s výskytom viacerých chránených druhov rastlín a živočíchov. Skala ponúka výhľady na Homôľku, Vtáčnik, Rokoš, Javorinu, vodnú nádrž Nitrianske Rudno, Baské, Strážov, či malofatranský Kľak.
    Malebná Temešská skala z Temeša

  • Slanské vrchy: Marián Jaššo sa v prvý jarný deň vybral k prírodnej zvláštnosti Zapikan. Ide o prírodne vytvorenú roklinu na Komorskom potoku. V najkrajšej časti rokliny sú vymleté previsy. Nachádza sa tu asi 3 m vysoký vodopád. ďalej pokračovali na vrch Mazolín.
    Davidov – Zapikan – Mazolín a späť

  • Javorníky: Andrea Morongová sa s deťmi vybrala na rozhľadňu na Svederníckom vrchu v Nízkych Javorníkoch. Stavba je netradičná a z vrcholu sú kruhové výhľady na Krivánsku časť Malej Fatry, Martinské hole, či vodné dielo Hričov, na túru vyrazte zo Svederníku.
    Rozhľadňa na Svederníckom vrchu

Vypočujte si

Lyžovanie s voľnou pätou je tradičná lyžiarska disciplína, ktorá má pôvod v nórskej oblasti Telemark. Podľa nej je aj pomenovaná. O telemarkových oblúkoch, potrebnom vybavení, terénoch, no aj o špecifickej telemarkovej komunite sme sa rozprávali s Jakubom Demáčkom.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Večer v Zlomiskách

Večer v Zlomiskách

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polojasno. V noci môže byť -5 až -12 stupňov. Najvyššia denná teplota bude 7 až 12 st., na Orave a pod Tatrami ojedinele chladnejšie.

V nedeľu má byť taktiež jasno, najnižšia nočná teplota -3 až -8, v údoliach ojedinele, najmä na severe, -8 až -13 stupňov. Najvyššia denná teplota 6 až 11 stupňov.

Po celý víkend bude bezvetrie alebo len slabý vietor.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Na túry odporúča použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj (mačky, čakan, paličky) Niektoré úseky chodníkov v Malej Fatre sú tvrdé, premrznuté a zľadovatené, preto je nutné mať stúpacie železá. HZS upozorňuje turistov, že do podmienok, ktoré v Malej Fatre prevládajú, hlavne nad hranicou lesa sú retiazkové mačky a nesmeky nevhodné.

Povrch snehu je zľadovatený a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch a Veľkej Fatre.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatené, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31. 5. 2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1. 3. 2022 do 15. 6. 2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie