Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kozí chrbát. Foto Pavol Timko
Kozí chrbát. Foto Pavol Timko Zatvoriť

Basecamp Stále sa dá ísť na bežky či skialp, no prinášame už aj cyklotúry

V sobotu má byť pekne, v nedeľu zamračené, môže aj spŕchnuť. Denné teploty budú vysoké, no vo vyšších horských polohách je stále dosť snehu. Na BC bežkách môžete ísť bez obáv na Kozí chrbát a Kečku alebo na Zvolen a Malý Zvolen. Vo Vysokých Tatrách sú stále dobré podmienky na skialp, v dolinách je snehu dosť, no v dojazdoch už lyže ponesiete. V iných lokalitách si môžete užiť pekné jarné túry a vytiahnuť už aj bicykel.

Podľa strediska lavínovej prevencie je vo všetkých pohoriach doobeda malé lavínové nebezpečenstvo. Vplyvom oteplenia poobede stúpne vo vyšších polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier a v Malej a Veľkej Fatre na mierne. Na južných a juhozápadných slnečne orientovaných svahoch sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu.

Tip na BC bežky

Tip na jarnú BC túru od Pavla Timka, trasa vedie po lesnej ceste od Korytnice do sedla pod Babou a do Hiadeľského sedla. Ďalej vedie lesom v severnej časti Kozieho chrbta do sedla Hadľanka. Nasleduje otvorená časť horských lúk na Kečke s nádhernými výhľadmi na Veľkú Fatru, potom zjazd k útulni v sedle pod Kečkou a záverečná pasáž na Donovaly.

Aktuálne je tu viac snehu než na fotkách od autora, mali by ste to zvládnuť bez problémov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Táto túra na pomedzí Vtáčnika a POhrosnkého Inovca začína pri železničnej stanici v Žarnovici a končí na Námestí svätej Alžbety v Novej Bani. Môžete ju spojiť s návštevou rozhľadne pod vrchom Háj. Uvidíte z nej údolie Hrona, Novú Baňu, Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy a na obzore ležiacu Slovenskú bránu.

Tip na túru s deťmi

Ľubo Mäkký vzal deti na dva neznačené vrcholy v Malých Karpatoch: Zrkadlisko a Geldek. Cestou naďabili aj na Glóc, skalný útvar s borovicovým hájikom, ktorý autor zaradil medzi skryté perly Malých Karpát. Na Geldeku potešia výhľady, skalné útvary a terasy. Túra je rôznorodá a pestrá.

Tip na cyklotúru

Jana Bílešová prešla cyklotrasu, ktorá bola koncom roka 2018 vybudovaná medzi kysuckým Dunajovom, Krásnom nad Kysucou a Oščadnicou. Vedie popri rieke Kysuca. Trasa je široká asi 2,5 metra, obojsmerná, doplnená o vodorovné značenie ako aj dopravné značky. O miestnych zaujímavostiach informujú náučné tabule popri trase.

Ďalšie tipy

  • Biele Karpaty: Jitka Švarcová popísala niekoľko tipov pre rodičov s batoľaťom. Nájdete tu Veľký Lopeník s rozhľadňou, náučný chodník Moravské kopanice a kopec Machnáč.

Víkend v Bielych Karpatoch s ročným drobcom

  • Slovenské Rudohorie: Stanislav Ďurica absolvoval pekný jarný výlet do pralesa Bokšov a na vrchol Holica s výhľadom na Ružín.

Prales Bokšov začiatkom jari z Malej Lodiny

  • Záhorie, Podunajská nížina, Myjava: Výkonnejší cyklisti môžu ísť na dlhšiu cyklotúru atraktívnymi miestam Malých Karpát a Myjavskej pahorkatiny, Podunajskej nížiny a Záhoria. Na trase je rozhľadňa Žalostiná, lúky Bielych Karpát či Skalica s pekným historickým centrom.

Trnava – Dobrá Voda – Skalica – Kúty

Vypočujte si

Najjednoduchšou možnosťou pre snowboardistov, ako sa dostať do voľného terénu je vyšliapať si kopec na snežniciach. Prečo to nie je optimálne a prečo radšej skúsiť splitboarding, pri ktorom sa šliape podobne ako na skialpoch, sme sa rozprávali s Mišom Rusinom.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Jarný chodník Malou Fatrou

jarny chodnik Malou Fatrou

Počasie

Krajšie bude v sobotu. Podľa SHMÚ bude prevažne jasno. V priebehu poludňajších a popoludňajších hodín od severu postupne polooblačno až oblačno a ojedinele slabé zrážky. Najnižšia nočná teplota 0 až -5 stupňov. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na Orave a pod Tatrami okolo 13 stupňov.

V nedeľu bude prevažne veľká oblačnosť. V južnej polovici západného a na juhu stredného Slovenska malá oblačnosť. Ojedinele dážď alebo prehánky,vo vysokých polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota 5 až -2 stupňov. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe a východe miestami 8 až 13 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre vzhľadom na nočné plusové teploty na južných svahoch hrebeňa môže byť zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Na túry odporúča použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj (mačky, cepín, paličky) Niektoré úseky chodníkov v Malej Fatre sú tvrdé, premrznuté a zľadovatené, preto je nutné mať stúpacie železá. HZS upozorňuje turistov, že do podmienok, ktoré v Malej Fatre prevládajú, hlavne nad hranicou lesa sú retiazkové mačky a nesmeky nevhodné.

Povrch snehu je zľadovatelý a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch, Veľkej Fatre a Lúčanskej Malej Fatre.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie