Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Červený rybník. Foto: Soňa Mäkká
Červený rybník. Foto: Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Tipy na krátke túry na Záhorí, v Kremnických a Levočských vrchoch

Víkend bude upršaný, no vybrali sme pre vás kratšie túry v atraktívnych lokalitách, ktoré môžete v pohode absolvovať v nepremokavých veciach. Borovicové lesíky na Záhorí skrývajú jazero a stopy lesnej železničky, v Kremnických vrchoch je skalná vyhliadka s rebríkmi, a zavedieme vás aj na zaujímavo vyzerajúci kopec Spišská v Levočských vrchoch, na ktorý nevedie oficiálna značka.

Sneh na horách je zľadovatený, v nižších polohách rozmočený. Zatiaľ platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, no vzhľadom na pribúdajúce zrážky bude stúpať. V nižších polohách sa očakáva dážď alebo dážď so snehom, vo vyšších sneženie.

Opatrne v roklinách Slovenského raja a na Ferrate HZS na Martinské hole. Technické zariadenia sú pod snehom a ľadom. Na ferrate sa môžete prepadnúť do potoka.

Tip na túru s deťmi

Lesy na Záhorí nie sú len plantáže borovicového dreva. V CHKO Záhorie sa dajú nájsť rôzne pekné zákutia. My sme sa vybrali k Červenému rybníku neďaleko Studienky. Naša trasa viedla popri dobre viditeľných zvyškoch lesnej železničky z prvej polovice 20. storočia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Neďaleko Banskej Bystrice sa nachádzajú podobné rebríky ako v tiesňavách Slovenského raja. Pôsobivé skalné bralá, úžiny, balvany zaujímavých tvarov a množstvo spadnutých stromov dotvára pravú atmosféru tiesňavy. Kvôli sústave rebríkov, ktorými človek zdoláva skalné bralá, dostalo miesto prezývku “Malý Slovenský raj“. Tatiana Filipková popísala zaujímavú lokalitu, ktorá končí skalnou vyhliadkou.

Tip na skialp

Centrálna časť Nízkych Tatier s turistickým centrom Chopok má ideálne lyžiarske terény, ktoré sa rozprestierajú na južnej i severnej strane horstva. Tie sú s obľubou okrem zjazdového lyžovania a snowboardigu intenzívne užívané aj pre skialpinizmus. Dobrá turistická infraštruktúra stredísk Chopok-sever (Jasná) a Chopok-juh (Srdiečko) ich radí k najpopulárnejším slovenským svahom.

Ďalšie tipy

  • Levočské vrchy: Stanislav Ďurica sa vybral na túru z Lipian. Voľba padla na zaujímavo vyzerajúci kopec v Levočských vrchoch, na ktorý nevedie oficiálna značka, ale dostať sa naň nie je žiadny problém – vrchol s názvom Spišská, odkiaľ je celý Spiš ako na dlani.

Bišar, Spišská a Diran - okruh zo Šteľbachu

  • Nízke Tatry: Mirka a Milan Kvietkovi odporúčajú nenáročnú túru na Ráztocké lazy nad Rýztokou v predhorí Nízkych Tatier. Sú tu rozľahlé horské lúky so solitérnymi stromami a za pekného počasia aj so širokým výhľadmi.

Ráztocké lazy z Ráztoky - jarný okruh s deťmi

  • Kysuce: Jana Bílešová odporúča výlet na Kalváriu nad Kysuckým Lieskovcom, ktorá je celá umiestnená v prírode. Prechádzku zastaveniami na asi 1,5 kilometri dlhom úseku zvládnu všetky vekové kategórie. Ak by sa vám prechádzka kalváriou málila, môžete pokračovať po žltej značke cez vzdialenejšie sedlo Rovne a potom zísť do Klubiny v Bystrickej doline. Alebo môžete pokračovať len po Rovne a odtiaľto sa nechať červenou značkou zaviesť k novej rozhľadni na Hladkom vrchu.

Kalvária nad Kysuckým Lieskovcom

Prečítajte si

Ak by sa vám predsa len nechcelo do nečasu, tak si uvarte dobrý čaj a prečítajte si dlhšiu, ale výbornú poviedku od Bora Tomisa.

Z galérie

River monster

River monster

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené. Miestami, najmä na severe bude padať dážď alebo dážď so snehom. Od stredných polôh bude snežiť. Ochladí sa na 4 až -1 v noci, na krajnom severe do -4 stupňov. Najvyššia denná teplota bude 4 až 9, v severnej polovici územia -1 až 4 stupne.

V nedeľu bude podobne, cez deň miestami sneženie alebo snehové prehánky, na juhu v nižších polohách aj dážď so snehom. Ranné teploty na severe ojedinele okolo -6 stupňov. Najvyššia denná teplota 3 až 8, na severe väčšinou -2 až 3 stupne.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Povrch snehu je vo Vysokých aj Nízkych Tatrách na mnohých miestach zľadovatený a vyfúkaný od vetra, zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre vzhľadom na nočné plusové teploty na južných svahoch hrebeňa môže byť zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Na túry odporúča použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj (mačky, cepín, paličky) Niektoré úseky chodníkov v Malej Fatre sú tvrdé, premrznuté a zľadovatené, preto je nutné mať stúpacie železá. HZS upozorňuje turistov, že do podmienok, ktoré v Malej Fatre prevládajú, hlavne nad hranicou lesa sú retiazkové mačky a nesmeky nevhodné.

Povrch snehu je zľadovatelý a vyfúkaný od vetra aj v Kremnických vrchoch, Veľkej Fatre a Lúčanskej Malej Fatre.

V Lúčanskej Malej Fatre si dajte pozor na Ferrate HZS na Martinské hole. Zaisťovacie laná a stupačky sú väčšinou pod snehom. Pod snehom je potok, do ktorého sa môžete prepadnúť. Povrch snehu je v miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra.

V Slovenskom raji sú v roklinách aj na tienistých úsekoch ostatných turistických trás sa nachádzajú úseky kompletne pokryté ľadom - zvýšte opatrnosť, šmýka sa!

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie