Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto: Michal Diviak
Foto: Michal Diviak Zatvoriť

Basecamp V Tatrách končí skialpová sezóna, počasie však nebude najlepšie

Tento víkend je posledný, ktorý ešte môžete stráviť v Tatrách na skialpoch, keďže skialpinistická sezóna v tomto národnom parku končí 15. apríla. Cez víkend majú byť zrážky, najmä v sobotu, kedy bude fúkať aj silný vietor, sezónu teda uzatvorte radšej v nedeľu. Prinášame aj viacero túr na pekné skalné vyhliadky a otužilci sa môžu ísť brodiť do Dunajských luhov.

Vo vyšších pohoriach je podľa Strediska lavínovej prevencie problémom nový, vetrom previaty sneh. Na záveterných svahoch, pod sedlami a stenami je uvoľnenie lavíny na týchto strmých svahoch možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. V polohách do 1600 m a najmä na slnkom osvietených svahoch bude snehová pokrývka vlhká až mokrá, môžu sa vyskytnúť menšie lavíny z mokrého snehu. Po prechode studeného frontu sneh zmrzne.

Tip na túru

Veľmi estetickú túru na kremencové skalky nad Nitrou popísala Danka Tomášiková. Trasa vedie od liečebného ústavu Zobor cez Malú skalku na majestátnu Veľkú skalu s panoramatickým výhľadom. Nasledoval výstup na predvrchol Zobora Pyramída, odkiaľ je takmer letecký pohľad na Nitru. Danka s partiou následne pokračovali po červenej značke na vrchol Zobora a ďalej na vápencový Haranč, kde ich potešili aj poniklece a hlaváčiky.

Tip na túru s deťmi

Andrea Morongová odporúča pestrú a zaujímavú, zároveň nenáročnú trasu k Šulianskemu ramenu v Dunajských luhoch. Okružná trasa začína pri Šulianskom jazere, cestou miniete aj staré koryto Dunaja. Treba rátať aj s priechodom cez dva brody neďaleko Bodíkov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skialp

Michal Diviak odporúča krásnu túru strednej náročnosti na Plačlivô a Baranec v Západných Tatrách. Pred túrou si treba pozorne pozrieť aktuálne lavínové nebezpečenstvo kvôli zjazdu z Plačlivého, ktorý vedie lavinóznym terénom. Ľahší a bezpečný variant je zjazd zo Žiarskeho sedla naspäť na Žiarsku chatu.

Ďalšie tipy

  • Súľovské vrchy: Martin Knor absolvoval výdatnú túru v Súľovských vrchoch, postupne si pozrel Zbyňovský budzogáň, skalné mesto nad Rajeckými Teplicami, Poluvsiansku skalnú ihlu a skalné okno nad Porúbkou.
    Okruh cez Zbyňovský budzogáň

  • Kysuce: Tip od Jany Bílešovej na nenáročnú túru na Maguru, ktorá sa týči v Kysuckej vrchovine neďaleko sedla Jalovec na rozhraní okresov Žilina a Kysucké Nové Mesto. Z vrcholu sú široké výhľady, ktoré vznikli ťažbou dreva.
    Za výhľadmi Magury v Kysuckej vrchovine

  • Vysoké Tatry: Poldenná túra z Tatranskej Lesnej popri Studenom potoku a jeho vodopádoch je vďačný výlet na jar, keď sa topí sneh.
    Jarné Studenopotocké vodopády a Zamkovského chata

  • Kremnické vrchy: Vladimír Mikuš odporúča túru na Jastrabskú skalu nad Bartošovou Lehôtkou, ide o nenáročnú túru pekným lesom, vrchol skaly poskytuje široké výhľady.
    Jastrabská skala z Bartošovej Lehôtky

Zaujímavosti

Rotunda svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici, kostolík svätého Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom a kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch sú predrománske kostolíky, ktoré sú pekným cieľom na kratší samostatný výle, no dajú sa spojiť aj s túrou.

Z galérie

Svetlý moment

Svetlý moment

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, cez deň ojedinele aj búrky. Vo vysokých a neskôr od stredných polôh sneženie. Najvyššia denná teplota 10 až 15, v Žilinskom kraji okolo 8 stupňov. Na západnom a východom Slovensku môže fúkať vietor v nárazoch miestami okolo 18 m/s. Vo vysokých polohách bude prechodne až víchrica.

V nedeľu bude chladnejšie, najnižšia nočná teplota 4 až -1, v dolinách, najmä pri zmenšenej oblačnosti, lokálne okolo -3 st. Mráz bude ojedinele aj v nížinách.

Cez deň bude premenlivá oblačnosť, miestami prehánky alebo slabý občasný dážď, od stredných polôh sneženie. Najvyššia denná teplota 8 až 13, na severe miestami 4 až 8 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená, počas dňa hrozia lavíny z mokrého snehu. Chodníky sú miestami zľadovatené, rovnako aj v Nízkych Tatrách a zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre vzhľadom na nočné plusové teploty na južných svahoch hrebeňa môže byť zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Horská služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Na túry odporúča použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj (mačky, cepín, paličky) Niektoré úseky chodníkov v Malej Fatre sú tvrdé, premrznuté a zľadovatené, preto je nutné mať stúpacie železá. HZS upozorňuje turistov, že do podmienok, ktoré v Malej Fatre prevládajú, hlavne nad hranicou lesa sú retiazkové mačky a nesmeky nevhodné.

V Lúčanskej Malej Fatre si dajte pozor na Ferrate HZS na Martinské hole. Zaisťovacie laná a stupačky sú väčšinou pod snehom. Pod snehom je potok, do ktorého sa môžete prepadnúť. Povrch snehu je v miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra.

V Slovenskom raji sú v roklinách aj na tienistých úsekoch ostatných turistických trás sa nachádzajú úseky kompletne pokryté ľadom - zvýšte opatrnosť, šmýka sa!

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie